top of page
HIV pozitif tanısı almak

-HIV tanısı alanlar için baÅŸvuru rehberi-

-Pozitif test sonucundan sonra bilinmesi ve yapılması gerekenler-

Önemli Noktalar
 

*HIV testi sonucunun pozitif çıkması pek çok kiÅŸiyi sorular ve endiÅŸelerle baÅŸ baÅŸa bırakır.

​

Bu gibi bir durumda bilinmesi gereken en önemli ÅŸey; HIV’in geliÅŸmiÅŸ ilaç tedavisi (ART) ile kontrol altına alınarak, kolaylıkla baskılanabilen ve yönetilebilen bir virus olduÄŸudur.
 

*Günümüzdeki HIV tedavisi HIV’I kesin olarak yok etmez, ancak vücuttaki virüs miktarını/viral yükü B (Belirlenemeyen) seviyeye baskılayarak HIV pozitif bireylerin de herkes kadar uzun ve saÄŸlık bir hayati yaÅŸamalarını saÄŸlar. Üstelik virüsü cinsel partnerlerine aktarma/bulaÅŸtırma kaygısı yaÅŸamadan.
 

*HIV testi sonucunuzun pozitif çıkması sonrasında atacağınız ilk adım, kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi uzman bir hekimle görüÅŸmek olmalı. SaÄŸlığınız iyi ve kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, bunu korumak için mutlaka bir hekimle görüÅŸmeniz ve bir an önce HIV ilaç tedavisine baÅŸlamanız gerekiyor.
 

*HIV tedaviniz ile ilgili tüm süreci mutlaka uzman bir hekim ile sürdürmeli ve hekiminizin size verdiÄŸi tüm öneri ve öÄŸütlere mutlaka uymalısınız.
 

*HIV tedavinizin baÅŸarıya ulaÅŸması için geçmiÅŸ saÄŸlık bilgileriniz kadar, düzenli kan testleri ile ölçümler yaptırmanız ve hekiminizi belirlenen tarihlerde ziyaret etmeniz ÅŸart.

​

HIV pozitif olduÄŸunuzu öÄŸrenmek ÅŸok etkisi yaratabilir. Bu ÅŸok etkisi ile cevabını bilmediÄŸiniz, kendinizi kötü hissetmenize yol açacak bir çok soru belirecektir. Fakat unutmayın ki; HIV tanısı almış olmak sizin saÄŸlıklı ve uzun bir hayata sahip olmanıza engel deÄŸildir.  Etkin HIV ilaç tedavisi ile HIV negatif bireyler gibi uzun ve saÄŸlıklı bir hayatınız olacak.

​

- HIV testi sonucunuz pozitif geldiğinde ne yapmalısınız? -

​

HIV testi sonucunun pozitif gelmesi birçok birey için korkutucu olabilir. Ä°lk günlerde birçok soru ile kendinizi bunaltabilir ve endiÅŸeye kapılabilirsiniz. Bunların hepsi olaÄŸandır. Bu yüzden kendinize kızmayın. Ancak günümüzde HIV, tamamen kontrol altına alınabilen ve genel saÄŸlığınıza olumsuz etki yapma ihtimalleri tamamen ortadan kaldırılan yani baÅŸarıyla yönetilebilen bir enfeksiyondur.

 

HIV enfeksiyonunun kontrol altına alınmasını saÄŸlayan ilaç grubuna “Antiretroviral Terapi (ART)” denilmektedir. HIV ilaçlarının bir kombinasyonu (çoklu ilaç – HIV rejimi) olan ART tedavisi, her gün düzenli olarak kullanılmalıdır. HIV ilaç tedavisi (ART), vücutta HIV’in çoÄŸalıp vücuda zarar vermesine engel olur.

ART henüz HIV'i vücuttan tamamen atamasa da., virüs sayısını B (belirlenemeyen) seviyeye düÅŸürerek HIV ile yaÅŸayan
bireylerin saÄŸlıklı ve uzun bir hayat yaÅŸamalarını ve en önemlisi de baÅŸka bireylere HIV bulaÅŸtırmalarını engellemektedir.

Ayrıntılı bilgi için Belirlenemeyen = BulaÅŸtrmayan hakkında en çok sorulan 9 soru, 9 cevap baÅŸlıklı
#hivbilgisi yazımızı ve B=B bölümümüzü okumanızı öneririz.


- Tedaviye ne zaman başlamalı? -

​

SaÄŸlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye  HIV/AIDS tedavi kılavuzu dahil tüm güncel ve saygın tedavi kılavuzlarına göre HIV testi sonucu pozitif çıkan bireylerin ART tedavisine CD4 (bağışıklık sistemine ait beyaz kan hücreleri) seviyelerine bakılmaksızın, bir an önce baÅŸlamaları gerekiyor. ART ile sadece HIV kontrol altına alınmakla kalmaz; aynı zamanda bireyin, HIV ile iliÅŸkili baÅŸka enfeksiyonlara karşı da güçlü olması saÄŸlanır.

 

EÄŸer testinizi tam teÅŸekküllü bir saÄŸlık kuruluÅŸunda (hastane, tıp fakültesi gibi) yaptırdıysanız ve testinizin sonucu pozitif çıktıysa, muhtemelen aynı saÄŸlık kuruluÅŸunda tedavinize baÅŸlayabilirsiniz. Ancak testinizi daha dar kapsamlı bir saÄŸlık kuruluÅŸunda yaptırdıysanız (Aile hekimliÄŸi, laboratuvar, özel klinik vb.), o zaman testinizi yapan saÄŸlık görevlisi sizi tam teÅŸekküllü bir saÄŸlık kuruluÅŸuna yönlendirecektir. EÄŸer kafanız bu konuda çok karışıksa, tedavinize baÅŸlamak ile ilgili diÄŸer tüm sorularınız için #onlinehivdanismanligi servisi aracılığıyla Kırmızı Kurdele Ä°stanbul’a ulaÅŸabilirsiniz.

​

- Doktorunuza karşı tamamen açık ve dürüst olmanın önemi nedir? -

​

Tedaviye tam uyumunuz ve tedavi baÅŸarınız, biraz da doktorunuza karşı dürüst olmanızla mümkün olacaktır.

​

Çünkü onunla paylaÅŸacağınız, sizin hakkınızdaki her bilgi, sizin için en uygun tedavi seçeneÄŸini belirlerken ve saÄŸlığınızı korumakla ilgili önemli tavsiyeler verirken önemli bir kaynak olacaktır.

 

Cinsel deneyimleriniz, alkol ve sigara kullanımlarınız ve daha baÅŸka diÄŸer alışkanlıklarınız hakkında dürüstçe ve açıkça bilgi vermeniz size uygun bir tedavi planı oluÅŸturulmasında önemli bir ayrıntıdır.

 

EÄŸer doktorunuzdan sakladığınız alışkanlıklarınız var ise bu onların sizin tedavinizi etkin bir ÅŸekilde sürdürebilmelerine engel olacaktır. Bazı durumlarda, paylaşılmayan detaylardan dolayı, doktorunuzun uyguladığı tedavi etkili olmayabilir. Tedaviden beklediÄŸiniz verimi alamamak, tedavi uyumunuzu bozacağı gibi saÄŸlığınızın olumsuz etkilenmesine de sebep olabilir.

 

- HIV tedavisi süreci nedir? -
 

HIV tedavisi süreci, HIV tedavisi için saÄŸlık kuruluÅŸunu her ziyaretinizde, mevcut saÄŸlık durumu ile ilgili kayıtların tutulduÄŸu ve tedavinin baÅŸarısının izlendiÄŸi süreçtir. Bu süreç kiÅŸinin ilk fiziki muayenesinin yapılması, geçmiÅŸ hastalıkları ile ilgili bilgilerin alınması, kan testlerinin yapılması ve ART tedavisinin belirlenmesi süreci ile baÅŸlamakta ve sonrasında belirli bir takvim eÅŸliÄŸinde doktor ziyaretleri olarak devam etmektedir.

​

Tedavi sürecinin izlenmesindeki amaçlar:

​

  • Bireydeki HIV enfeksiyonunun ne durumda olduÄŸunu tespit etmek ve ART tedavisinin takibini yapmak.
     

  • ART tedavisi ile güçlendirilmiÅŸ bireyin farklı enfeksiyonlarla karşılaÅŸmasını engelleyerek tedavinin baÅŸarısını saÄŸlamak.
     

  • Bireyin tedaviye baÄŸlı kalmasını saÄŸlamak.

 

Günümüzde uygulanan HIV tedavisi, HIV kontrol altına alarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesini saÄŸlayan bir tedavi olmakla birlikte, HIV’in kesin tedavisi deÄŸildir. Tedavi protokollerinde belirtildiÄŸi üzere artık bireylerde HIV pozitif tanısı konulduktan sonra direk ilaç tedavisine baÅŸlanması önerilmektedir.

 

Ä°laç tedavisine baÅŸladığınızda, artık bu ilaçları hayatınız boyunca her gün düzenli olarak kullanmanız gerektiÄŸini bilmek, tedavi uyumu konusundaki temel motivasyonun inÅŸasında en önemli faktördür.

 

- Doktorunuza hangi konularda sorular sorabilirsiniz? -

​

Yeni HIV tanısı alan bireylerin kafalarında cevaplanmayı bekleyen birçok soru vardır. EÄŸer HIV testi sonucunuz pozitif geldiyse, kafanızda muhtemel sizi meÅŸgul edecek sorular ÅŸunlar olabilir:

​

*HIV pozitif olmak demek, AIDS olmak anlamına mı geliyor?

*BaÅŸka bir hastalıkla mücadele ederken kesin ölür müyüm?

*EÅŸime / sevgilime HIV pozitif olduÄŸumu nasıl açıklayacağım?

*Ya iÅŸ yerim HIV pozitif olduÄŸumu öÄŸrenirse, iÅŸsiz kalır mıyım?
*HIV tedavisine başladığımda hayatım kararacak mı?

*Başkalarına HIV bulaştırır mıyım/aktarır mıyım?

​

Åžunu açıkça söylememizde fayda var: HIV tedavisi sürecinde en önemli destekçiniz doktorunuzdur!


Ancak doktorunuz sadece saÄŸlıkla ilgili konularda cevaplar verebilir. Bu yüzden, kendisinden sadece saÄŸlığınızı ilgilendiren konularda 

destek alabileceğinizi bilmek, tedavi uyumunuzu doğrudan etkileyen bir konu olan doktorunuzla iletişiminizin sağlıklı ve sağlam

bir zeminde geliÅŸmesi açısından önemlidir. 

SaÄŸlığınızla ilgili konularda doktorunuza soracağınız soruları önceden not almak ve bir sonraki doktor randevunuza hazırlıklı gitmek,

soruları sormayı unutmanızı engelleyecek ve tedavi baÅŸarısını olumlu etkileyecektir. Doktorunuza soramadığınız tüm sorularınız için

#onlinehivdanismanligi servisi aracılığıyla Kırmızı Kurdele Ä°stanbul’a ulaÅŸabilirsiniz.

​

- HIV ilaç tedavisi sürecinde yapılacak testler nelerdir? -
 

HIV tedavisi sürecinde yapılacak testler ve ne iÅŸe yaradıklarına dair bilgiler aÅŸağıdaki gibidir:

 

- CD4 sayımı -

​

CD4 Sayımı testi ile kanınızdaki CD4 hücrelerinin sayısı ölçülmektedir.

 

CD4 hücreleri, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaÅŸan hücreleridir.

​

HIV, CD4 hücrelerine saldırmakta ve onları yok etmektedir. Bu da zaman içerisinde bağışıklık sisteminin çökmesine ve sizi

baÅŸka fırsatçı enfeksiyonların saldırılarına karşı savunmasız bir hale getirmektedir. HIV tedavisi (ART) ile

bireyin vücudundaki HIV baskılanarak, virüs sayısı Belirlenemeyen seviyeye inmekte ve

HIV’in CD4 hücrelerini yok etmesi engellenmektedir. CD4 hücre sayınızın

yüksek olması daima olumlu bir durumdur.

 

Bu yüzden tanı aldıktan sonra, bireyin kanındaki CD4 hücre sayısının ne olduÄŸundan bağımsız olarak bir an önce ART tedavisine baÅŸlanması önemlidir.  CD4 sayısının 200 hücre/ mm3’ ün altına düÅŸmesi ise acil bir durumdur ve derhal önlem alınması için hastanın

bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüÅŸmesi gerekmektedir.

 

- Viral yük/Virüs yükü - 

​

Viral yük testi ile kanda ne kadar virüs olduÄŸu tespit edilmektedir. HIV tedavisinin en önemli amacı, bireyin viral yükünün,

Belirlenemeyen seviye olarak adlandırılan en düÅŸük seviyeye gelmesini saÄŸlamaktır.

 

CD4 ve viral yük testleri, HIV ilaçlarının kullanıldığı ART tedavisi baÅŸladıktan sonra, bu tedavinin etkisinin ve baÅŸarısının

gözlemlenmesi için, birlikte yapılmaktadır.

 

 - Ä°laç direnç testi (direnç testi) - 

​

Ä°laç direnç testi, HIV ilaçlarından herhangi birinin, bireyle uyumsuz olup olmadığını tanımlamak için yapılan bir testtir.

Bir bireye baÅŸlanacak olan ilaç rejimi öncesinde doktor bireye ilaç direnç testini uygulayarak, hangi ilaç

seçeneÄŸinin uygun olacağına karar vermektedir.

 

 - Cinsel yolla bulaÅŸabilen diÄŸer enfeksiyonlara (CYBE) iliÅŸkin testler ve diÄŸer testler -

​

Cinsel yolla bulaÅŸabilen baÅŸka enfeksiyonlara maruz kalmak HIV ilaç tedavisinin baÅŸarısını etkileyebileceÄŸi gibi, aynı zamanda HIV'in aktarılması riskini de arttırmaktadır. CYBE testleri, eÄŸer cinsel yolla bulaÅŸan baÅŸka bir enfeksiyonunuz varsa bunun tespit edilmesine olanak saÄŸlarlar. Bu testler baÅŸta yapılabileceÄŸi gibi, aynı zamanda ÅŸüpheli durumlarda doktorunuza bilgi vererek yapılmasını isteyebileceÄŸiniz testlerdir.

 

HIV tedavi sürecinde, tedaviniz ve genel saÄŸlık durumunuzla iliÅŸkili olarak diÄŸer birçok kan testleri de yapılmaktadır. KaraciÄŸer fonksiyon testleri, kan yaÄŸları testleri, kan sayımı, bazı hormonlara ait test vb. Bu testler, HIV tedavisi sürecinde genel saÄŸlık  durumunuz hakkında doktorunuza bilgi vermektedir. Bu testler,  HIV tedavisi sürecinde doktorunuz tarafından düzenli  olarak yapılacak ve izlenecek testlerdir.


HIV ilaç tedavisi sürecinde yapılacak testlerle ilgili bir baÅŸka

#hivbilgisi yazısı için buraya tıklayabilirsiniz

​

- Kendinize zaman tanıyın -

​

HIV tanısı karşısında herkesin verdiÄŸi tepkiler farklıdır, ancak birçoÄŸu ÅŸok, kızgınlık, korku ve endiÅŸe hissederler.  Genel olarak ilk baÅŸlarda, virüsün nasıl bulaÅŸtığı ve bundan sonra ne olacağı konusunda yüzlerce sorular belirir.

​

Aslında tüm bu duygular ve sorular gayet normaldir. HIV hakkında daha çok doÄŸru bilgiye sahip olmak, kafanızdaki tüm sorulara cevap bulmanızı saÄŸlayacaktır. Aynı zamanda, HIV hakkında bilgi sahibi olan birileriyle sohbet etmenin de size yararı olacaktır. SaÄŸlık uzmanlarının yanı sıra, HIV alanında çalışan dernekler ve destek kanalları etkili çözümler bulmanıza yardımcı olacaktır.
 

GüvendiÄŸiniz bir arkadaşınızla veya ailenizden biriyle mevcut durumunuzu konuÅŸmak da süreç içerisinde sizin rahatlamanıza ve yeni saÄŸlık durumunuza hızlıca alışmanıza faydası olacaktır. Yeni saÄŸlık durumunuzu yakınlarınıza açıklamanız gerektiÄŸinde nasıl konuÅŸmanız gerektiÄŸi hakkında detaylı bilgi almak için HIV tanısını paylaÅŸmak isimli #hivbilgisi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

​

Tanı aldıktan sonra, ruh halinizle doÄŸru orantılı olarak kendinizi iyi ya da kötü hissedeceÄŸiniz günler olacaktır. Ancak ÅŸunu unutmayın ki,

yeni sağlık durumunuza alışmanız biraz zaman alabilir ve bu zamanı kısaltmanın temel koşulu sağlık durumunuz hakkında

en doÄŸru ve en güncel bilgilerle kendinizi desteklemektir!

Bunu yaparken, HIV'in tıbbi boyutuna ek olarak psikolojik ve sosyal boyutlarına iliÅŸkin #hivbilgisi edinmek de önemli ve gereklidir. 
Türkiye'nin en çok baÅŸvurulan #hivbilgisi kaynağı ve saÄŸlayıcısı olan www.kirmizikurdele.org'nin HIV hakkında her ÅŸey sayfalarında, tedavi sürecinize katkısı olacak tıbbi içerikli yazılar bulabileceÄŸiniz gibi,
düzenli yayınlarla sürdürdüÄŸü #hivbilgisi blogunda;

​

HIV pozitiflerin asla unutmaması gereken 11 şey!,

​

HIV tedavisinin olası yan etkileri ile baÅŸa çıkmak,

​

HIV pozitif bireylerin duymaktan hoşlanmadıkları 6 soru,

​

HIV pozitif olduÄŸunu ilk buluÅŸmada söylemek hakkında tavsiyeler,

​

HIV pozitif bir bireyle flört ya da iliÅŸki,

​

HIV’in yarattığı damgalama ve ayrımcılıkla baÅŸa çıkmanın 7 yolu,

​

HIV ile yaşayan bir bireyle nasıl konuşmalı, nasıl konuşmamalı

​

gibi pek çok farklı baÅŸlıkta yararlı #hivbilgisi yazıları bulabilirsiniz.
 

www.kirmizikurdele.org​

herkes için #hivbilgisi

#hivhakkindahersey

#hivindogrusu

 

HIV hakkında her şey

sayfalarımıza dönmek için tıklayın

bottom of page