HIV kolay bulaşır mı, b eşittir b, aids testi, hiv testi, pcr, prep, pep, aids bulaşır mı, b=b, hiv belirtileri
-HIV tanısı alanlar için başvuru rehberi-
-Pozitif test sonucundan sonra bilinmesi ve yapılması gerekenler-
Önemli Noktalar
*HIV testi sonucunun pozitif çıkması pek çok kişiyi sorular ve endişelerle baş başa bırakır.
Bu gibi bir durumda bilinmesi gereken en önemli şey; HIV’in gelişmiş ilaç tedavisi (ART) ile kontrol altına alınarak, kolaylıkla baskılanabilen ve yönetilebilen bir virus olduğudur.
*Günümüzdeki HIV tedavisi HIV’I kesin olarak yok etmez, ancak vücuttaki virüs miktarını/viral yükü B (Belirlenemeyen) seviyeye baskılayarak HIV pozitif bireylerin de herkes kadar uzun ve sağlık bir hayati yaşamalarını sağlar. Üstelik virüsü cinsel partnerlerine aktarma/bulaştırma kaygısı yaşamadan.
*HIV testi sonucunuzun pozitif çıkması sonrasında atacağınız ilk adım, kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi uzman bir hekimle görüşmek olmalı. Sağlığınız iyi ve kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, bunu korumak için mutlaka bir hekimle görüşmeniz ve bir an önce HIV ilaç tedavisine başlamanız gerekiyor.
*HIV tedaviniz ile ilgili tüm süreci mutlaka uzman bir hekim ile sürdürmeli ve hekiminizin size verdiği tüm öneri ve öğütlere mutlaka uymalısınız.
*HIV tedavinizin başarıya ulaşması için geçmiş sağlık bilgileriniz kadar, düzenli kan testleri ile ölçümler yaptırmanız ve hekiminizi belirlenen tarihlerde ziyaret etmeniz şart.
HIV pozitif olduğunuzu öğrenmek şok etkisi yaratabilir. Bu şok etkisi ile cevabını bilmediğiniz, kendinizi kötü hissetmenize yol açacak bir çok soru belirecektir. Fakat unutmayın ki; HIV tanısı almış olmak sizin sağlıklı ve uzun bir hayata sahip olmanıza engel değildir. Etkin HIV ilaç tedavisi ile HIV negatif bireyler gibi uzun ve sağlıklı bir hayatınız olacak.
- HIV testi sonucunuz pozitif geldiğinde ne yapmalısınız? -
HIV testi sonucunun pozitif gelmesi birçok birey için korkutucu olabilir. İlk günlerde birçok soru ile kendinizi bunaltabilir ve endişeye kapılabilirsiniz. Bunların hepsi olağandır. Bu yüzden kendinize kızmayın. Ancak günümüzde HIV, tamamen kontrol altına alınabilen ve genel sağlığınıza olumsuz etki yapma ihtimalleri tamamen ortadan kaldırılan yani başarıyla yönetilebilen bir enfeksiyondur.
HIV enfeksiyonunun kontrol altına alınmasını sağlayan ilaç grubuna “Antiretroviral Terapi (ART)” denilmektedir. HIV ilaçlarının bir kombinasyonu (çoklu ilaç – HIV rejimi) olan ART tedavisi, her gün düzenli olarak kullanılmalıdır. HIV ilaç tedavisi (ART), vücutta HIV’in çoğalıp vücuda zarar vermesine engel olur.
ART henüz HIV'i vücuttan tamamen atamasa da., virüs sayısını B (belirlenemeyen) seviyeye düşürerek HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamalarını ve en önemlisi de başka bireylere HIV bulaştırmalarını engellemektedir.
Ayrıntılı bilgi için Belirlenemeyen = Bulaştrmayan hakkında en çok sorulan 9 soru, 9 cevap başlıklı #hivbilgisi yazımızı ve B=B bölümümüzü okumanızı öneririz.
- Tedaviye ne zaman başlamalı? -
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye HIV/AIDS tedavi kılavuzu dahil tüm güncel ve saygın tedavi kılavuzlarına göre HIV testi sonucu pozitif çıkan bireylerin ART tedavisine CD4 (bağışıklık sistemine ait beyaz kan hücreleri) seviyelerine bakılmaksızın, bir an önce başlamaları gerekiyor. ART ile sadece HIV kontrol altına alınmakla kalmaz; aynı zamanda bireyin, HIV ile ilişkili başka enfeksiyonlara karşı da güçlü olması sağlanır.
Eğer testinizi tam teşekküllü bir sağlık kuruluşunda (hastane, tıp fakültesi gibi) yaptırdıysanız ve testinizin sonucu pozitif çıktıysa, muhtemelen aynı sağlık kuruluşunda tedavinize başlayabilirsiniz. Ancak testinizi daha dar kapsamlı bir sağlık kuruluşunda yaptırdıysanız (Aile hekimliği, laboratuvar, özel klinik vb.), o zaman testinizi yapan sağlık görevlisi sizi tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna yönlendirecektir. Eğer kafanız bu konuda çok karışıksa, tedavinize başlamak ile ilgili diğer tüm sorularınız için #onlinehivdanismanligi servisi aracılığıyla Kırmızı Kurdele İstanbul’a ulaşabilirsiniz.
- Doktorunuza karşı tamamen açık ve dürüst olmanın önemi nedir? -
Tedaviye tam uyumunuz ve tedavi başarınız, biraz da doktorunuza karşı dürüst olmanızla mümkün olacaktır.
Çünkü onunla paylaşacağınız, sizin hakkınızdaki her bilgi, sizin için en uygun tedavi seçeneğini belirlerken ve sağlığınızı korumakla ilgili önemli tavsiyeler verirken önemli bir kaynak olacaktır.
Cinsel deneyimleriniz, alkol ve sigara kullanımlarınız ve daha başka diğer alışkanlıklarınız hakkında dürüstçe ve açıkça bilgi vermeniz size uygun bir tedavi planı oluşturulmasında önemli bir ayrıntıdır.
Eğer doktorunuzdan sakladığınız alışkanlıklarınız var ise bu onların sizin tedavinizi etkin bir şekilde sürdürebilmelerine engel olacaktır. Bazı durumlarda, paylaşılmayan detaylardan dolayı, doktorunuzun uyguladığı tedavi etkili olmayabilir. Tedaviden beklediğiniz verimi alamamak, tedavi uyumunuzu bozacağı gibi sağlığınızın olumsuz etkilenmesine de sebep olabilir.
- HIV tedavisi süreci nedir? -
HIV tedavisi süreci, HIV tedavisi için sağlık kuruluşunu her ziyaretinizde, mevcut sağlık durumu ile ilgili kayıtların tutulduğu ve tedavinin başarısının izlendiği süreçtir. Bu süreç kişinin ilk fiziki muayenesinin yapılması, geçmiş hastalıkları ile ilgili bilgilerin alınması, kan testlerinin yapılması ve ART tedavisinin belirlenmesi süreci ile başlamakta ve sonrasında belirli bir takvim eşliğinde doktor ziyaretleri olarak devam etmektedir.
Tedavi sürecinin izlenmesindeki amaçlar:
-
Bireydeki HIV enfeksiyonunun ne durumda olduğunu tespit etmek ve ART tedavisinin takibini yapmak.
-
ART tedavisi ile güçlendirilmiş bireyin farklı enfeksiyonlarla karşılaşmasını engelleyerek tedavinin başarısını sağlamak.
-
Bireyin tedaviye bağlı kalmasını sağlamak.
Günümüzde uygulanan HIV tedavisi, HIV kontrol altına alarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayan bir tedavi olmakla birlikte, HIV’in kesin tedavisi değildir. Tedavi protokollerinde belirtildiği üzere artık bireylerde HIV pozitif tanısı konulduktan sonra direk ilaç tedavisine başlanması önerilmektedir.
İlaç tedavisine başladığınızda, artık bu ilaçları hayatınız boyunca her gün düzenli olarak kullanmanız gerektiğini bilmek, tedavi uyumu konusundaki temel motivasyonun inşasında en önemli faktördür.
- Doktorunuza hangi konularda sorular sorabilirsiniz? -
Yeni HIV tanısı alan bireylerin kafalarında cevaplanmayı bekleyen birçok soru vardır. Eğer HIV testi sonucunuz pozitif geldiyse, kafanızda muhtemel sizi meşgul edecek sorular şunlar olabilir:
*HIV pozitif olmak demek, AIDS olmak anlamına mı geliyor?
*Başka bir hastalıkla mücadele ederken kesin ölür müyüm?
*Eşime / sevgilime HIV pozitif olduğumu nasıl açıklayacağım?
*Ya iş yerim HIV pozitif olduğumu öğrenirse, işsiz kalır mıyım?
*HIV tedavisine başladığımda hayatım kararacak mı?
*Başkalarına HIV bulaştırır mıyım/aktarır mıyım?
Şunu açıkça söylememizde fayda var: HIV tedavisi sürecinde en önemli destekçiniz doktorunuzdur!
Ancak doktorunuz sadece sağlıkla ilgili konularda cevaplar verebilir. Bu yüzden, kendisinden sadece sağlığınızı ilgilendiren konularda
destek alabileceğinizi bilmek, tedavi uyumunuzu doğrudan etkileyen bir konu olan doktorunuzla iletişiminizin sağlıklı ve sağlam
bir zeminde gelişmesi açısından önemlidir.
Sağlığınızla ilgili konularda doktorunuza soracağınız soruları önceden not almak ve bir sonraki doktor randevunuza hazırlıklı gitmek,
soruları sormayı unutmanızı engelleyecek ve tedavi başarısını olumlu etkileyecektir. Doktorunuza soramadığınız tüm sorularınız için
#onlinehivdanismanligi servisi aracılığıyla Kırmızı Kurdele İstanbul’a ulaşabilirsiniz.
- HIV ilaç tedavisi sürecinde yapılacak testler nelerdir? -
HIV tedavisi sürecinde yapılacak testler ve ne işe yaradıklarına dair bilgiler aşağıdaki gibidir:
- CD4 sayımı -
CD4 Sayımı testi ile kanınızdaki CD4 hücrelerinin sayısı ölçülmektedir.
CD4 hücreleri, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşan hücreleridir.
HIV, CD4 hücrelerine saldırmakta ve onları yok etmektedir. Bu da zaman içerisinde bağışıklık sisteminin çökmesine ve sizi
başka fırsatçı enfeksiyonların saldırılarına karşı savunmasız bir hale getirmektedir. HIV tedavisi (ART) ile
bireyin vücudundaki HIV baskılanarak, virüs sayısı Belirlenemeyen seviyeye inmekte ve
HIV’in CD4 hücrelerini yok etmesi engellenmektedir. CD4 hücre sayınızın
yüksek olması daima olumlu bir durumdur.
Bu yüzden tanı aldıktan sonra, bireyin kanındaki CD4 hücre sayısının ne olduğundan bağımsız olarak bir an önce ART tedavisine başlanması önemlidir. CD4 sayısının 200 hücre/ mm3’ ün altına düşmesi ise acil bir durumdur ve derhal önlem alınması için hastanın
bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşmesi gerekmektedir.
- Viral yük/Virüs yükü -
Viral yük testi ile kanda ne kadar virüs olduğu tespit edilmektedir. HIV tedavisinin en önemli amacı, bireyin viral yükünün,
Belirlenemeyen seviye olarak adlandırılan en düşük seviyeye gelmesini sağlamaktır.
CD4 ve viral yük testleri, HIV ilaçlarının kullanıldığı ART tedavisi başladıktan sonra, bu tedavinin etkisinin ve başarısının
gözlemlenmesi için, birlikte yapılmaktadır.
- İlaç direnç testi (direnç testi) -
İlaç direnç testi, HIV ilaçlarından herhangi birinin, bireyle uyumsuz olup olmadığını tanımlamak için yapılan bir testtir.
Bir bireye başlanacak olan ilaç rejimi öncesinde doktor bireye ilaç direnç testini uygulayarak, hangi ilaç
seçeneğinin uygun olacağına karar vermektedir.
- Cinsel yolla bulaşabilen diğer enfeksiyonlara (CYBE) ilişkin testler ve diğer testler -
Cinsel yolla bulaşabilen başka enfeksiyonlara maruz kalmak HIV ilaç tedavisinin başarısını etkileyebileceği gibi, aynı zamanda HIV'in aktarılması riskini de arttırmaktadır. CYBE testleri, eğer cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyonunuz varsa bunun tespit edilmesine olanak sağlarlar. Bu testler başta yapılabileceği gibi, aynı zamanda şüpheli durumlarda doktorunuza bilgi vererek yapılmasını isteyebileceğiniz testlerdir.
HIV tedavi sürecinde, tedaviniz ve genel sağlık durumunuzla ilişkili olarak diğer birçok kan testleri de yapılmaktadır. Karaciğer fonksiyon testleri, kan yağları testleri, kan sayımı, bazı hormonlara ait test vb. Bu testler, HIV tedavisi sürecinde genel sağlık durumunuz hakkında doktorunuza bilgi vermektedir. Bu testler, HIV tedavisi sürecinde doktorunuz tarafından düzenli olarak yapılacak ve izlenecek testlerdir.
HIV ilaç tedavisi sürecinde yapılacak testlerle ilgili bir başka
#hivbilgisi yazısı için buraya tıklayabilirsiniz
- Kendinize zaman tanıyın -
HIV tanısı karşısında herkesin verdiği tepkiler farklıdır, ancak birçoğu şok, kızgınlık, korku ve endişe hissederler. Genel olarak ilk başlarda, virüsün nasıl bulaştığı ve bundan sonra ne olacağı konusunda yüzlerce sorular belirir.
Aslında tüm bu duygular ve sorular gayet normaldir. HIV hakkında daha çok doğru bilgiye sahip olmak, kafanızdaki tüm sorulara cevap bulmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda, HIV hakkında bilgi sahibi olan birileriyle sohbet etmenin de size yararı olacaktır. Sağlık uzmanlarının yanı sıra, HIV alanında çalışan dernekler ve destek kanalları etkili çözümler bulmanıza yardımcı olacaktır.
Güvendiğiniz bir arkadaşınızla veya ailenizden biriyle mevcut durumunuzu konuşmak da süreç içerisinde sizin rahatlamanıza ve yeni sağlık durumunuza hızlıca alışmanıza faydası olacaktır. Yeni sağlık durumunuzu yakınlarınıza açıklamanız gerektiğinde nasıl konuşmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi almak için HIV tanısını paylaşmak isimli #hivbilgisi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Tanı aldıktan sonra, ruh halinizle doğru orantılı olarak kendinizi iyi ya da kötü hissedeceğiniz günler olacaktır. Ancak şunu unutmayın ki,
yeni sağlık durumunuza alışmanız biraz zaman alabilir ve bu zamanı kısaltmanın temel koşulu sağlık durumunuz hakkında
en doğru ve en güncel bilgilerle kendinizi desteklemektir!
Bunu yaparken, HIV'in tıbbi boyutuna ek olarak psikolojik ve sosyal boyutlarına ilişkin #hivbilgisi edinmek de önemli ve gereklidir. Türkiye'nin en çok başvurulan #hivbilgisi kaynağı ve sağlayıcısı olan www.kirmizikurdele.org'nin HIV hakkında her şey sayfalarında, tedavi sürecinize katkısı olacak tıbbi içerikli yazılar bulabileceğiniz gibi, düzenli yayınlarla sürdürdüğü #hivbilgisi blogunda;
HIV pozitiflerin asla unutmaması gereken 11 şey!,
HIV tedavisinin olası yan etkileri ile başa çıkmak,
HIV pozitif bireylerin duymaktan hoşlanmadıkları 6 soru,
HIV pozitif olduğunu ilk buluşmada söylemek hakkında tavsiyeler,
HIV pozitif bir bireyle flört ya da ilişki,
HIV’in yarattığı damgalama ve ayrımcılıkla başa çıkmanın 7 yolu,
HIV ile yaşayan bir bireyle nasıl konuşmalı, nasıl konuşmamalı
gibi pek çok farklı başlıkta yararlı #hivbilgisi yazıları bulabilirsiniz.
herkes için #hivbilgisi
#hivhakkindahersey
#hivindogrusu
HIV hakkında her şey
sayfalarımıza dönmek için tıklayın