top of page

Dr. Fauci’ye göre; ‘Risk sıfır!'

Güncelleme tarihi: 21 Şub 2019


Dünya'nın önde gelen bilim insanlarından Dr. Fauci; Objektif Bir Bakış Açısıyla, Risk SIFIR!


Geçtiğimiz yıl CDC* ve Dünya çapında 500’ün üzerinde organizasyon, B = B kampanyasının üzerinde yükseldiği bilimsel gerçeğe sahip çıkarak desteklediler. Kampanyanın temelindeki güçlü, sarsıcı ancak bir o kadar da riskli mesaja cesaretle sahip çıkarak, negatif eleştirileri göğüsleme cesaretini gösteren imzacı organizasyonlar ve bilim insanları, bu konudaki fikirlerini coşkuyla beyan edip kamuoyu yarattılar.


*Amerikan hastalık önleme ve kontrol merkezleri Kırmızı Kurdele İstanbul ise erken imzacılarından ve resmi partneri olarak başladığı çalışmalarına, 2017 yılının dünya çapında en önemli HIV olayı seçilen kampanyanın global sözcülerinden biri ve Türkiye’den imza koyan tek kurumu olarak devam ediyor. B = B hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayın.

 

Yine de eğer henüz duymadıysanız kısaca açıklayalım; B = B en az altı aydır belirlenemeyen viral yüke sahip HIV taşıyıcısı bireylerin (kondom kullanmasalar dahi) cinsel partnerlerine HIV bulaştırmayacanın bilimsel olarak ispatlandığı anlamına geliyor.

 

Fakat tüm kanıtlara rağmen bazıları bu bilimsel gerçeğe sırt dönmeye, risk olmadığı yönündeki sayısız bilimsel kanıtı, bilimsel olmayan sığ bir bakış açısıyla görmezden gelmeye, hatta reddetmeye devam ediyorlar.


Oysa, Kırmızı Kurdele İstanbul’un düzenli #hivbilgisi yayınlarından aşina olduğunuz Dr. Anthony Fauci’nin, Amerikalı HIV blog yazarı ve aktivist dostumuz Josh Robbins’e verdiği röportajdaki mesajı çok açık ve net:

“Çalışmaların sonuçları objektif olarak incelendiğinde görüyoruz ki bulaş riski sıfır. Endişlenmeyi bırakın artık!”


Risk gerçekten sıfır mı yoksa tereddütlerin haklı bir sebebi var mı?

Röportaj sırasında, son iki yıldır bazı ülkelerdeki kamu kuruluşlarının ve risk almayı sevmeyen uzmanların olaya yaklaşım biçimleri ve kafa karışıklığı yaratan söylemlerinden de bahsediliyor. Ortalıkta en çok dolaşan ifadelerden bazıları şöyle: neredeyse sıfır risk, gerçeğe yakın sıfır risk, kısmen sıfır risk, göz ardı edilebilir sıfıra yakın risk vs.vs.


Bu söylemlerin bilimsel olmadığını ve bilimsel yaklaşımlarla aynı kefeye asla konulamayacağını belirten Fauci, bilim insanlarından her zaman duymayı umduğumuz netlik ve objektif bir yaklaşımla, kanıtlarla desteklediği bir cevap veriyor: ''RİSK SIFIR!'' Bu ifade Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan’ın net kanıtıdır.


Dr. Fauci devam ediyor: “Umarım ne demek istediğimi anlatabiliyorumdur. Göreceli risk bağlamında, hayat kaliteniz ve tedaviye uyumunuzla doğru orantılı olarak, risk sıfırdır!” Dr. Fauci’nin kampanyayı ve arkasındaki bilimsel gerçekleri cesaretle sahiplenen bizim gibi aktivistler için cesaret verici bu sözleri elbette çok önemli. Fakat aynı paragraftaki bir başka önemli detayın altını çizmek de aynı oranda önemli; ‘’hayat kaliteniz ve tedaviye uyumunuzla doğru orantılı olarak...'' Yani tedavinin gereklerini harfiyen yerine getirmek, uzman hekiminizin tedavi yönerge ve tavsiyelerini takip etmek, ‘nasılsa tedavi işe yarıyor’ gibi boşvermeye yatkın bir anlayışı asla benimsememek gibi basit bir alışkanlık edinmek konusunda istekli değilseniz, B = B’nin sıfır risk daveti maalesef sizin için değil.


Toplum sağlığına yönelik mesajlar

Röportaj sırasında, B = B hakkında yazılmış yüksek etkileşimli tweetlerden biri de konuşuluyor. Tweet’de geçen ifade şöyle; “Eğer bir bireyde HIV belirlenemeyen seviyedeyse, bu bireyin başkalarına HIV bulaştırması riski sıfırdır.”


Tweeti şu soru takip ediyor: “Eğer bu tweette belirtilen şey gerçeğe dayalı ise ve toplum sağlığını korumaya yönelik atılmışsa, tartışmasız kesinlikte bir bilgidir diyebilir miyiz?”

Soruya Dr. Fauci’nin yanıtı; ‘’İspat noktasına defalarca geri dönmek istemiyorum. Söylediğim şeyin arkasındayım. Bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla, tekrar söylüyorum, bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla, o bilgi kesinlikle doğru bir bilgidir. Eğer toplum sağlığına yönelik bir mesaj oluşturuyorsanız ve bunu laf olsun diye yapıyorsanız, o mesaj ilgili topluma, hedef kitleye asla ulaşmaz. Bu sebeple, konuştuğumuz konuyu göreceli risk bağlamında değerlendirip, hayat kaliteniz ve tedavi uyumunuza doğru orantılı olarak, risk sıfırdır demeliyiz.”


“Bilim insanları “risk sıfırdır” ya da vb. şeyler söylemek konusunda ketum davranırlar. Diğer bir deyişle hiçbir şey %100 etkili ve %100 risksiz değildir. Ancak bu noktada takılıp kalırsanız, işte tam orada kafa karışıklığı yaratmış olursunuz”


“Riskin sıfır olduğu bir dünyada yaşamak imkansızdır, ancak bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla olaya yaklaştığımızda, eğer siz hayatınızı nasıl yaşadığınızı, neler yaptığınızı, ne kadar kaliteli ve kendinize değer vererek yaşadığınızı biliyor ve bunu aynı şekilde cinsel hayatınızda da uyguluyorsanız, pardon ama burdaki risk tam olarak nedir? Bu yüzden de, tekrar söylüyorum, çalışmaların sonuçları objektif olarak incelendiğinde görüyoruz ki bulaş riski sıfır. Endişlenmeyi bırakın artık!''


#BeşittirB sloganıyla, HIV alanında değişim ve dönüşümü yaratmayı hedefleyen Tedaviye Erişim Kampanyası 2016 yılında başladı ve kısa sürede global bir HIV harekete dönüşerek 2017 yılının en önemli HIV olayı seçildi. Kampanyaya ilk günlerinde dahil olan ve o günlerde aldığı eleştirileri tüm yayın ve sunumlarında olduğu gibi bilimsel kanıtlarla yanıtlayan Kırmızı Kurdele İstanbul ise, mesajın öncelikle Türkiye HIV çevresinde yaygınlaşması ve benimsenmesi için yaptığı çalışmalardan kısa sürede aldığı sonuçlarla, kampanyanın global sözcülerinden biri olmayı da başardı. 2017 yılının HIV bilimi alanındaki en büyük konferansı olan IAS 2017 Paris’te, 75 ülkeden 575 üye organizasyon adına ana sahneden dünya HIV çevresine hitaben bir konuşma yaptığımız kampanyanın direktörü Bruce Richman’ın Kırmızı Kurdele İstanbul hakkındaki görüşleri için aşağıdaki videoyu izleyin.


Verilen mesaj çok net!

Sonuç olarak, soru da , yanıt da, verilen mesaj da net. İlk günlerden bu yana HIV üzerinde çalışan, hatta virüsü keşfedenlerden biri olan, uluslararası saygınlığını bir de Nobel ödülüyle perçinleyen bir biliminsanı, risk nedir sorusuna yüzlerce keredir verdiği cevabı bu kez tartışılmayacak bir netlikte tekrarlıyor; RİSK SIFIR!


Bu netliğe ve kanıtlara rağmen, HIV ile yaşayan bireyleri potansiyel tehlike olarak görmeye devam eden herkes ve HIV pozitiflerin maruz bırakıldığı ayrımcılığı bitirmeye olanak veren bu güçlü kampanyayı sahiplenmeyen kuruluşlar, gelecekte pek de iyi hatırlanmayacaklar.

Fakat biz umutlıuyuz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak ısrarlı çalışmaların devam etmesiyle, yanlış bilgiye dayanarak hareket edenlerin de bu güçlü kanıtlara ikna olması kaçınılmaz. Her ne kadar değişim zor, HIV pozitif bireyleri ötekileştirmek/suçlu ilan etmek kolaysa da, çok yakında onlar da HIV konusunda uluslararası bilinirliliğe, saygınlığa hatta nobele sahip bu bilim insanının ve diğerlerinin görüşlerine mutlaka kulak vereceklerdir.


B = B hakkında detaylı bilgi için burayı,

B = B önyargıyı ve ayrımcılığı da önler mi başlıklı inceleme yazımız için burayı,

B = B broşürümüz burayı hemen tıklayın.

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivindogrusu

bottom of page