top of page

HIV pozitif bir bireyle flört ya da ilişki

Güncelleme tarihi: 12 Oca


 

Yayıma hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü B.

Güncelleme tarihi: Ocak 2024 Yayım tarihi: Ocak 2018



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.



 

Flört ve ilişkiler, içerdiği tüm şeylerle, iyisiyle, kötüsüyle, acısıyla, tatlısıyla capcanlı, hoş, neşeli, hem her zaman önemli hem de hassas konular ve dönemler.

Öte yandan hoş olduğu ve etkilediği kadar, çeşitli kaygılar yaratan ve düşündüren süreçleri de var flört ve ilişkilerin. Acaba her şey güzel devam edecek mi? Hoşlanmadığım yanları olacak mı? Keyif kaçıran, büyüyü bozan bazı detaylar olacak mı?

Belki de bir noktada ortak ilgi alanlarının sanılandan daha az olduğunu anlayacak ya da tanıştığınız kişinin size göre olmadığını düşünmenizi sağlayan başka faktörler devreye girecektir. Evet bunlar da mümkün. Ancak hoşlandığınız o güzel insanın size göre olmadığını, onunla bir ilişkinin mümkün olmadığını düşünmenizi sağlayan sebepler her ne olursa olsun HIV pozitiflik asla bunlardan biri olmamalı.



HIV, bir çiftin fizyolojik, ruhsal, cinsel uyumunu biçimlendirecek bir konu değil. Hiçbir zaman olmadı, hiçbir zaman olmayacak.

HIV pozitiflerin herkesle eşit şartlarda her işi yapabildikleri, HIV taşımayan çocuk sahibi olabildikleri ve günümüzdeki HIV tedavisi ilaçlarının virüsü belirlenemeyen seviyeye baskılayıp tamamen kontrol altına alarak, kondomsuz cinsel ilişkilerde bile bulaşmasını tamamen engellediği bilimsel gelişmelerin olduğu bir ortamda, HIV nasıl olur da sorun olabilir ki?



Ama HIV hakkındaki eksik/yanlış, güncel olmayan bilgilere inanılmış ve bunları güncel bilgilerle değiştirilme gayretine girilmemişse, bir ilişkinin diğer tüm unsurları beklentilere tastamam uygun olsa bile -ki bunlar cinsel çekim, benzer şeylerden hoşlanmak ya da farklılıklarınız birbirine benzemesi gibi durumlar olabilir- her ikiniz de olası HIV durumundan dolayı ilişkinin yürümemesine neden olabilirsiniz.



Yani demek istiyoruz ki; bir HIV pozitif bireyle ilişkiye başlamadan önce dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var;

özenli davranarak mutlu bir ilişki için birlikte çalışmak ve -başka sebep var mıdır, yok mudur bilemeyiz ama- en azından HIV yüzünden ayrılmaya kalkmamak. Ki aslında buna her zaman, her şartta, her ilişki öncesinde dikkat etmek gerekir, bu özenin HIV ile hiç ilgisi yok. Bu HIV'e değil, kendinize ve seviyorum dediğiniz o insana göstereceğiniz bir özen. Ve eminiz; ikinizde bu özeni hak ediyorsunuz.

Tekrar ediyoruz; hele de HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir hayat sürdürmelerini çalışabilmelerini, her işi yapabilmelerini, çocuk sahibi olabilmelerini ve partnerlerine (kondomsuz ilişkilerde bile) HIV bulaştırabilme ihtimallerini SIFIRa indiren bir tedavi varken HIV nasıl olur da sorun olabilir ki?


Peki bu hataya düşmemek için nelere dikkat etmek gerekir. Birlikte inceleyelim;


-Eğer aklınızda bir soru varsa, sormaktan korkmayın!



Aklınızdaki bir soru işaretinin, partnerinizin kalbini kırabileceği konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. ENDİŞELENMEYİN!



HIV ile yaşayan bireyler, olası endişe ya da kaygılarınızı, bir HIV pozitif bireyle ilk defa çıkıyor olmanızdan dolayı anlayışla karşılamaya daha yatkın olacaklardır. Bu yüzden şüpheye düştüğünüzde, olabildiğince çok soru sorun. O doğru #hivbilgisi edinme çabalarınızdan mutluluk duyacaktır. Hatta tüm endişelerinizi gidermek için elinden geleni yapacaktır.



İşin aslı; vesveseler ve kuruntular onu daha çok üzecek şeylerdir. Yani; SUSMAYIN, KONUŞUN! Sağlıklı bir diyalog hem HIV hakkındaki vesveselerinizi giderecek, hem de aranızdaki bağları günden güne kuvvetlendirecek.

Bu konu hakkındaki ''HIV ile yaşayan bir bireyle nasıl konuşmalı, nasıl konuşmamalı?'' başlıklı #hivbilgisi yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.



-Gizliliğe saygı duyun!



Karşınızdaki insan size güvenip, önemseyip ve en önemlisi sevip, HIV durumunu rahatlıkla söyleyebiliyorsa, siz de onun durumuna saygı duyup, onun hakkındaki tüm bu özel bilgileri titizlikle kendinize saklamalısınız. Şöyle düşünün; herkes duysun isteseydi, bunu kendisi yapardı. O sizi tercih etti ve çok mahrem bir bilgisini size emanet etti. Emanete sahip çıkmak, korumak, sakınmak gerekir.



Arkadaşlarınıza onun sizi ne kadar güldürdüğünü ya da birlikte ne kadar da keyifli zaman geçirdiğiniz falan anlatın. Onun -ya da herhangi birinin- HIV statüsünü başkalarıyla öyle çay kahve sohbetinde konuşulacak bir konuymuş gibi görmeyin.



Muhtemelen siz de pek çok insan gibi dedikodu yapmayı sevdiğiniz için, onun bu gizli durumu hakkında konuşmak isteyeceksiniz. Ancak siz onun yerinde olsaydınız, hele de birbirinizi tanıma aşamasındayken ya da daha ileri bir evrede, sizin için çok kişisel olan bir meseleyi, onun kendi arkadaşlarıyla paylaşmasını nasıl karşılardınız? Kızardınız değil mi?


Evet, çok haklısınız. Bizce de çok kızgın olunmalı!


-Korkan tek kişinin kendiniz olduğunu düşünmeyin.

O sizinle mevcut durumu hakkında bu kadar açık ve dürüst oldu diye, HIV pozitif olarak her önüne gelenle çıkma, ilişki kurma konusunda rahat davrandığını sanmayın.



Onun da sizin kadar korkuları ve endişeleri var. Siz cinsellikle ya da sosyal bir konuda ya da herhangi bir konuda rahatsınız diye onun da çok rahat olduğunu asla düşünmeyin. Bir HIV pozitifin reddedilme korkusunu aşıp, durumunu rahatlıkla paylaşabildiği bu aşamaya gelmesi -genellikle- epey zaman alır. Bu yolculuğa saygı duyun ve seviyorsanız hikâyenin bir parçası olun.


-Başkalarının ne düşündüğü/düşüneceği konusunda endişe etmeyin.


Size çok iyi bir haberimiz var; HIV’ın dedikoduyla bulaşması ihtimali yüzde sıfır!

Yani, insanların sırf partneriniz öyle ya da onlar ona öyle yakıştırıyorlar, hakkında bir şeyler duydular diye sizin de HIV pozitif olduğunu düşünüp düşünmeyeceğinden endişe etmeyin. Aksine, onun sizin yüzünüzü güldüren insan olup olmayacağından, sizin hoşlandığınız şeylerden hoşlanıp hoşlanmayacağından ya da cinsel uyum gibi her ilişki için temel olan şeylere dair düşünceler içinde olun.

Her ne yaparsanız yapın ya da kiminle çıkarsanız çıkın, etrafınızda her zaman sizin hakkınızda olumsuz şeyler söyleyen insanlar olacaktır.

İşte tam da bu yüzden yapılacak en iyi şey; mutlu olmak ve onların ne düşündüğünü çok da kafaya takmamak.


-Çekinmeyin!


Duygularınız ve kendiniz hakkında her ikinizde dürüst olduğunuz sürece, ne o sizi bırakıp gidecek ne de siz HIV pozitif olacaksınız. Eğlenmenize bakın, onunla vakit geçirin ve mükemmel bir ilişki yaşama olasılığınız konusunda kendinize sınırlar koymayın. Tadını çıkarın.

Birinden hoşlanmaktan, aşktan bahsediyoruz; HIV de neymiş!



Sarılmakla HIV bulaşmaz! www.kirmizikurdele.org


bottom of page