top of page

Yeni bir HIV aşısı çalışmasının ilk sonuçları umut verici

Güncelleme tarihi: 2 Tem 2023

Aşı çalışmalarında henüz kesin bir başarıya ulaşılamamış olsa da bugüne kadar yapılan tüm çalışmalardan elde edilen veriler, yeni çalışmalar ve denemeler için gerekli zemini oluşturuyor. İlk sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlanan erken aşamadaki yeni bir çalışma, HIV aşısı konusunda heyecan ve umutları tazeledi.


Detaylar #hivbilgisi kaynağı kirmizikurdele.org'de İyi okumalar.


kirmizikurdele.org #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #hivhakkindahersey


 

Yayına hazırlayan: Arda Karapınar, Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı

Yayın tarihi: Haziran 25, 2023 Güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler kaynak göstermek şartıyla herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

Son yıllarda aşı geliştirme alanında gerçekten ilham verici gelişmelere tanık olduk, oluyoruz.


COVID-19 pandemisinin yönetiminde çok kritik rol oynayan mRNA aşıları, *Solunum sinsityal virüsü için onaylanan ilk aşı ve gelişebilecek yeni influenza (halk arasında grip olarak da bilinen hastalık) virüslerinin sebep olabileceği olası salgınlarını önlemeye yardımcı olabilecek bir evrensel grip aşısı adayı bu gelişmelere dahil.



(*Solunum sinsityal virüsü (RSV), genellikle kış mevsiminde tüm dünyada salgınlarına neden olabilen; burun, boğaz, akciğer dahil olmak üzere tüm solunum yollarını etkileyebilen bir RNA virüsüdür.



Bütün bunlar olurken, her yıl dünya çapında yaklaşık 1,5 milyon yeni olguya sebep olan HIV için güvenli ve etkili bir aşı konusunda da ilerlemeler kaydedilmeye devam ediliyor. Bunun en yeni örneklerinden bir tanesi, bir metrenin sadece birkaç milyarda biri büyüklüğünde bir moleküler yapı olan benzersiz bir protein nanopartikülden yapılan bir HIV aşısının yakın zamanda insanlar üzerinde yapılan ilk denemesi oldu.

Henüz yolun başlarında olan eOD-GT8 60-mer isimli önleyici aşıya dair bu klinik çalışmanın yakın zamanda Science Translational Medicine Dergisinde ve daha önce Science Dergisinde yayınlanan erken sonuçları, deneysel HIV nanopartikül aşısının insanlarda güvenli olduğunu gösterdi. Bu sonuçlara göre araştırmacılar aşının, çalışmanın bu kısmına katılan 36 sağlıklı yetişkin gönüllünün neredeyse tamamında, nadir görülen bir B hücresi türünün üretimini başarılı bir şekilde artırdığını belirlediler.


Bu nadir B hücresi türünü bu kadar kritik yapan şey, çeşitli HIV varyantlarına karşı koruma üretebilen diğer B hücrelerinin öncüsü olması. Ayrıca aşının, yardımcı T hücrelerinden geniş yanıtlar ortaya çıkarması da bir başka iyi haber. Bu hücreler, temel B hücreleri için kritik bir destekleyici rol oynuyorlar.


Yıllardır süren bir arayış; HIV aşısı

Araştırmacılar on yıllardır güvenli ve etkili bir HIV aşısı geliştirmek için çok sayıda fikir ortaya attılar. Ancak henüz son aşamaya varan bir çalışma olmadı çünkü aşılması gereken çeşitli zorluklar var.


En önemli zorluklardan biri, insan bağışıklık sisteminin HIV'i tanımak ve enfeksiyonla savaşan gerekli antikorları üretmek için yeterli donanıma sahip olmaması. Bunun da ötesinde, HIV kimlik değiştirip yeni varyantlar üretmek için hızla mutasyona uğrayabiliyor. Bir HIV aşının işe yaraması, HIV'in bir değil birçok farklı yüzünü tanıyan ve bunlara karşı savunma sağlayabilen bir yöntem geliştirilebilmesine bağlı. İşte eOD-GT8 60-mer isimli çalışma bunu deniyor.



Enjeksiyon yoluyla uygulanan bu nanopartikül, virüsün insan hücrelerine bağlanmasını ve enfekte olmasını sağlayan bir HIV proteininin küçük bir bölümünü taklit etmek üzere tasarlandı ve insanlardaki ilk uygulama aşının sekiz hafta arayla iki kez uygulandığında güvenli olduğunu gösterdi. Katılımcılar bir ya da iki gün içinde kaybolan hafif ila orta şiddetli yan etkiler bildirdiler. Aşı biri hariç tüm gönüllülerde (36 kişiden 35'i) B hücrelerinin üretimini artırdı. Temel B hücrelerindeki bu artışın, bu hücreleri HIV'e karşı koruyacak gerekli ek adımlar için zemin hazırladığı düşünülüyor.


Araştırma ekibi mRNA tabanlı COVID-19 aşılarından birinin geliştiricisi olan Moderna ile eOD-GT8 60-mer'in bir mRNA versiyonu üzerinde iş birliği yaptıklarını söylüyorlar. Bu önemli, çünkü mRNA aşılarının üretimi ve modifikasyonu çok daha hızlı ve kolay, bu da bu araştırmanın daha hızlı ilerlemesine yardımcı olabilir.



Aşı çalışmalarında henüz kesin bir başarıya ulaşılamamış olsa da bugüne kadar yapılan tüm çalışmalardan elde edilen veriler, yeni çalışmalar ve denemeler için gerekli zemini oluşturuyor.

HIV araştırmalarında geçen 40 yıla yakın süreye baktığımızda, HIV salgınını sona erdirme yolunda devam eden ilerlemeye tanık olmak gerçekten yüreklendirici. Ancak mevcut ilaç/tedavi seçenekleri dışındaki yeni arayışlar konusunda yolun uzun olduğunu ve önümüzde uzun bir mesafe olduğunu da tekrar tekrar vurgulamak gerekir. Bu bakımdan, gelen olumlu olumsuz tüm verilere sağduyulu ve temkinli yaklaşmanın, erken ve gereksiz heyecanlara kapılmaktan daha doğru ve gerekli olduğunun altını özellikle çizmek isterim.

Dünyanın her yerinde, HIV bilimi alanındaki çalışmaları yakından takip eden zaman zaman yazıya döken bir aktivist ve topluluk yazarı olarak çalışmaları yakında takip etmeye, gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.


www.kirmizikurdele.org

#hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #hivhakkindahersey












bottom of page