top of page

Sivil toplum HIV Konferansı #HIV2021İstanbul videoları ve sonuç bildirgesi yayında

Güncelleme tarihi: 21 Oca

Çalışmalarına başladığı 2016 yılından bu yana pek çok ilk ve yenilikçi projeyi hayata geçiren, Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı #kirmizikurdeleistanbul'un, Türkiye’nin 40 yıla yaklaşan HIV (ve sebep olduğu sorunlar) ile mücadele tarihinde yine bir ilk olarak hayata geçirdiği çok önemli bir aşama olan Sivil Toplum HIV Konferansı, #HIV2021İstanbul'un oturum kayıtları yayında. You can access the final declaration in English of "the Civil Society HIV Conference #HIV2021Istanbul" organized by Red Ribbon Istanbul, which has implemented many first and innovative projects since 2016 as a significant first step in Türkiye's nearly 40-year history of combating HIV and the problems it causes, from the link below.




#HIV2021Istanbul.Final.Declaration
.pdf
PDF dosyasını indir • 738KB

 

Yayıma hazırlayan: Arda Karapınar (Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı)

Yayım tarihi: Şubat 22, 2022



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

Çalışmalarına başladığı 2016 yılından bu yana pek çok ilk ve yenilikçi projeyi hayata geçiren, Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı #kirmizikurdeleistanbul'un, Türkiye’nin 40 yıla yaklaşan HIV (ve sebep olduğu sorunlar) ile mücadele tarihinde yine bir ilk olarak hayata geçirdiği çok önemli bir aşama olan Sivil Toplum HIV Konferansı, #HIV2021İstanbul'un oturum kayıtları yayında.

Fakat video bağlantılarından önce konferansla ilgili dikkat çeken bazı notlar ve sayılar paylaşmak istiyorum.

--Konferans sonrası geri bildirimlerin ortak noktaları



Projenin ve konferansın ilk yılı olmasına rağmen ajandanın kapsayıcılığı ve panelist listesindeki zengin çeşitlilik kadar, tüm oturumların bilimsel seviyesi ve ilgili başlıkta yapılmış bilimsel çalışmalara verilen değer, hem panelistlerin hem katılımcıların dikkatini çeken ve konferans ekibine gerek sözel gerek yazılı olarak olumlu geri dönüşlere sebep olan önemli detaylardı.

Sivil Toplum HIV Konferansı #HIV2021İstanbul’un fark yaratan bir diğer özelliği de aktivistleri, HIV ile yaşayanları, HIV’den etkilenenleri ve sağlık profesyonelleri geniş kapsamda ilk kez bir araya getiren kapsayıcı bir etkinlik olmasıydı.

--#HIV2021İstanbul'dan bazı istatistikler

Türkiye'de yıllardır uygulanan uzman örgütleri temelli kongrelerden sonra, tamamen sivil toplum ve aktivistlerce 5-7 Kasım tarihleri arasında #KaybedenHIVolacak temasıyla gerçekleştirilen #HIV2021İstanbul'da 3 güne yayılan 13 oturumda,

ağırlığı aktivistlerden oluşan, uzman hekimlerin ve yurtdışı konukların katılımıyla zenginleşen Türkiye’nin farklı illerinden ve Yunanistan, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri’nden

55 panelist/moderatör,



311 HIV ile yaşayan kişi, 133 aktivist/hak savunucusu, 94 sağlık çalışanından oluşan 538 kayıtlı delege ile birlikte

*Damgalama ve Ayrımcılık, *HIV ve kadın sağlığı, HIV ile yaş alma, *Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan, *PrEP, *COVID19’un HIV alanına etkileri, *HIV tedavisindeki yenilikler ve HIV ile yaşayanların beklentileri, *Aktivizmin bir başka boyutu olan uzman dernekleri, *İş yaşamında HIV, *Türkiye’nin küresel HIV hedeflerindeki durumu, *HIV testlerinin önündeki engeller, *Kilit grupların önemi gibi başlıklar altında tartışmalar gerçekleştirildi.


3 günlük programın tamamının simultane çeviri ile İngilizceye çevrildiği konferansta açılan bu 538 kaydın 176’sı yabancı katılımcılar tarafından oluşturulmuştu.


Tüm oturumlarda en yüksek katılım aynı anda 417 katılımcı ile Kanıtlanmış Bilimsel Gerçek: Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan oturumu oldu. Konferansta, tüm oturumların ortalama katılımcı sayısı ise 208 oldu.

Konferans kapsamında 8 sivil toplum kuruluşuna alandaki çalışmalarından örnekler sergileyebilecekleri ve delegeler ile etkileşime girebilecekleri stand alanları da ücretsiz olarak sağlandı. Bu standların ortalama ziyaret sayısı ise 382 oldu.


Yaklaşık bir yıllık yorucu bir ön hazırlığın ürünü olan #HIV2021İstanbul'un henüz ilk yılında bu etkileyici sayılara ulaşmasını, Türkiye'de böyle bir konferansa dair ihtiyacı doğru okuduğumuza ve kendimize güvenerek yüklendiğimiz bu sorumluluğun altından hakkıyla kalkmayı başardığımıza dair bir onay olarak değerlendiriyoruz.

Bu sayılar aynı zamanda, HIV sivil toplumu olarak bu konferansları her yıl daha da geliştirerek çok daha iyisini yapmak ve Türkiye'nin HIV sorununa kalıcı bir çözüm üretmek konusundaki sorumluluğumuzun arttığının da bir göstergesi.

--Konferans sonuç bildirgesi

#HIV2021istanbul sonuç bildirgesini aşağıdaki butona tıklayarak açılan sayfada okuyabilirsiniz.


#HIV2021İstanbul Sonuç Bildirgesi
.
dosyasını indir • 1.12MB

--Konferans videoları

#HIV2021İstanbul I Kamera arkası videosu



#HIV2021İstanbul I Açılış konuşması I Kağan Çavuşoğlu I 5 Kasım 2021

Açılış söyleşisi: Bir pandeminin gölgesinde HIV, Prof. Dr. Selim Badur ve Arda Karapınar











-Kadın olarak HIV ile yaşamak I 3. Gün, 2. Oturum




-#HIV2021İstanbul Kapanış konuşması



bottom of page