top of page

HIV pozitif partnerinizi desteklemenin beş yolu

Güncelleme tarihi: 6 Nis 2022


 

Yayına hazırlayan: Kağan Çavuşoğlu, Aktivist


(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

Eğer HIV pozitif bir birey ile yeni bir ilişki içindeyseniz, gerektiği gibi destekleyici olmanın yollarını bilmiyor olabilirsiniz. Eksik bilgi ya da endişe kaynaklı tereddütleriniz olması olağan, hiç kimse bunlar yüzünden sizi yargılayamaz. Ancak unutulmamalı ki tüm ilişkilerde üzerinde birlikte çalışmayı gerektirecek iniş çıkışlar olabilir. HIV pozitif biriyle birlikte olmak başta bazı sorunlar doğuracak gibi görünse de, bu gelip geçici kaygıların gerginliğe sebep olması ya da ilişkinizin HIV’e göre yeniden konumlandırılması için hiç bir sebep yok. Çünkü HIV pozitif bir bireyle flört ya da ilişki başlıklı #hibilgisi yazımızda da söylediğimiz gibi ''HIV, bir çiftin fizyolojik, ruhsal, cinsel uyumunu biçimlendirecek bir konu değil. Hiçbir zaman olmadı, hiçbir zaman olmayacak. Çünkü bu tamamen ve sadece tıbbi bir süreç. HIV pozitiflerin herkesle eşit şartlarda her işi yapabildikleri, HIV taşımayan çocuk sahibi olabildikleri ve günümüzdeki HIV tedavisi ilaçlarının virüsü *Belirlenemeyen seviyeye baskılayıp tamamen kontrol altına alarak, kondomsuz ilişkilerde bulaşmasını tamamen engellediği bilimsel gelişmelerin olduğu bir ortamda, HIV nasıl olur da sorun olabilir ki?

Buradan yola çıkarak Türkiye'nin #hivbilgisi kaynağı #kirmizikurdeleistanbul olarak, gerçekten destekleyici ve motive edici bir partner olmak isteyenlerin takip edebileceği beş basit fakat etkili ipucu paylaşmak istedik.

-Geçmişte yaşamayın Partnerinizin HIV tanısı almış olması yanlış bir şey yaptığı ya da suçlu olduğu anlamına gelmez. Hepimizin bir geçmişi var ve hepimiz zaman zaman riskli davranışlarda bulunduk. Geçmişe odaklanmanın bugüne bir yararı olmayacaktır. Yapılacak en iyi şey geçmişi olduğu yerde bırakarak birlikte bir geleceğe ve birbirinize yardım etmeye odaklanmaktır.

-Kendinizi eğitin. Öğrenin. HIV konusunda kendinizi eğitmek sadece korku ve endişelerinizi yenmeye yaramaz. Bununla birlikte partnerinizi düşündüğünüzü, ona destek olmak için çabaladığınızı da gösterir. Önleyici tedbirler ve tedavi ile ilgili konuları araştırarak bilgilerinizi güncel tutun. Partnerinizi desteklemek için doğruluğu ispatlanmış, güncel bilgileri kullanın ve ona her şeyin iyi olacağını hissettirin.

-Mümkünse doktora birlikte gidin Rutin kontroller için doktora ya da ilaçlarını almaya birlikte gidin. Bunu yaparak sadece ortak endişeleri aşmakla kalmaz, sorunları da birlikte aşmak konusunda çaba göstererek ilişkiyi güçlendirmiş olursunuz. Zaman zaman onun rutin kan testlerini yaptırdığı ziyaretlerden birinde kan vererek test yaptırmak da ilişkinize ve birbirinize güveninizi göstermenin bir yolu olabilir.


-İletişim. İletişim. İletişim

İyi bir iletişimin her ilişki için önemli olduğu herkesin malumu. Fakat partneriniz HIV pozitif ise güçlü ve iyi bir iletişimin önemi daha da artar. HIV tanısını arkadaş ya da aile paylaşmak konusunda zaman, mekan ya da gereklilik gibi önemli konuları aranızda tartışın (bu konu hakkında hazırladığımız ‘HIV tanısını paylaşmak’ isimli #hivbilgisi yazımızı bu linkten okuyabilirsiniz). Elbette kendi endişelerinizi de iyi ve sakin bir iletişim dili kullandığınızdan emin olarak partnerinizle paylaşmalısınız ancak bunu onun ihtiyaç ve duygularını da göz önüne bulundurarak yapın ve dinlemeye açık olduğunuzu daima hissettirin.

-Sevginizin koşulsuz olduğunu gösterin Partnerinizin HIV pozitif olmasının ona olan saygı, güven ve sevginizi değiştirmeyeceği konusunda size güvenmesini sağlayın. Eylem ve söylemlerinizi, HIV konusunun kısa bir süre içinde ilişkinin küçük bir detayına dönüşeceği gerçeğini göz önünde bulundurarak inşa edin.


Bu karşılıklı anlayış ve koşulsuz destek sayesinde zaten güçlü olan ilişkinizin daha da güçleneceğini birlikte gözlemleyeceksiniz. Aşk ve sevgi daima kazanacaktır. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


bottom of page