top of page

HIV ve kadınlar hakkında 9 yanlış bilgi

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü S. Yayın tarihi: Ağustos 2018 Son güncelleme: Mart 2023


 

(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

Birleşmiş Milletler AIDS'le Mücadele Ortak Programı UNAIDS'in yayınladığı bir belgeye göre dünya genelinde 20.2 milyon kadın HIV ile yaşıyor. Yani 37.7 milyon olarak bildiren toplam sayının yarısından fazlası oranında.



Yine UNAIDS tarafından yayınlanan bir başka belgeye göre genç kadınların HIV ile karşılaşma riski yaşıtları erkeklerin 2 katı.



Yani kısaca özetlersek, kadınlar pek çok konuda olduğu gibi HIV konusunda da dezavantajlılar ve eşit hizmetlere erişimlerinin önünde toplumsal, çevresel, geleneksel pek çok engel ve *mit var.

(*Mit: Doğruluğuna dair hiçbir bilimsel kanıt olmadığı, tam aksine yanlış oldukları kanıtlandığı halde, halk arasında söylene söylene yaygınlaşmış yalan yanlış bilgiler, safsatalar ve kötü niyetle uydurulmuş palavralar.)

Bu tip mitler bazen inanılmayacak derecede saçma olabilirler. Üstelik bunlar yanlış bilginin hızla yayılmasına ve gerçeklerden giderek uzaklaşılmasına da neden olurlar. Konu HIV, hele de kadınlar ve HIV olunca ise, basit bir yanlış bilgi giderek daha çok dedikodu ve ön yargıya sebep olarak daha tehlikeli hale gelebilir, insanların maruz kaldıkları bireysel, sosyal ya da hukuki mağduriyetlerin meşru kabul edilmesine sebep olabilirler.



Türkiye'nin en çok başvurulan, güvenilir #hivbilgisi kaynağı olarak #hivhakkindahersey temasıyla ilk günden bu yana kesintisiz sürdürdüğümüz ve ilgiyle takip edilen yayınlarımızda bu kez, 'HIV ve kadınlar hakkında 9 yanlış bilgi’ başlığını seçiyor ve safsataları bir çırpıda savuşturup, doğruluğu bilimsel verilerle ispatlanmış gerçekleri aktarıyor ve daha fazla insana ulaşması için paylaşmanızı rica ediyoruz!


Keyifli okumalar.

www.kirmizikurdele.org #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #bilönemsekorun


 

1- "Bir kadın, hangi erkeğin HIV-pozitif olduğunu kolayca tahmin edebilir”


Bir erkeğin ya da kadının HIV pozitif olup olmadığını tahmin edebilmek diye bir şey yoktur.

HIV belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir ve hatta bu belirtiler mutlaka HIV’e ilişkin olmayabilirler. HIV'den korunmanın yolu dedikodu ya da tahmin üretmek değil, bilmek. önemsemek korunmaktır.


HIV hakkında her şey bölümümüzdeki HIV belirtileri başlıklı #hivbilgisi yazımızı okumak için buraya tıklayın.


2- “Eğer bir kadın HIV pozitif ise ve bebeği olursa, o bebek de HIV pozitif olarak doğar”


Eğer bir kadın gebeliği sırasında HIV pozitifliği hakkında bilgi sahibiyse ve tedaviye başlarsa ya da zaten tedavi görmekte olan bir HIV pozitif ise bebeğinin de HIV pozitif olma olasılığı sıfıra yakındır. Bu mucizevi gelişmeyi Belirlenemeyen=Bulaştırmayan B=B konseptine borçluyuz.

Yani; hamileyseniz, test yaptırın! Hatta daha iyisi; değilseniz de yılda en az bir kez HIV testi yaptırın!

HIV hakkında her şey bölümümüzdeki HIV ve Hamilelik başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

3: “Kadından erkeğe HIV bulaşmaz”



Doğrusu, diğer olasılıklara göre düşük bir ihtimalden bahsettiğimiz doğru. Ama olmaz diye bir şey yok, olabilir.



Cinsel ilişki sırasında HIV, erkeğin penis ucu yoluyla ya da vücutta bulunan bir kesik, yara ya da diğer açık organ bölgelerinden vücuda girebilir. Hatta eğer kadın henüz tanı almadıysa ve viral yükü yüksekse ya da erkekte tedavi altına alınmamış cinsel yolla bulaşan herhangi bir enfeksiyon söz konusuysa, bu durumda kadından erkeğe bulaşı olasılığı yükselecektir.


HIV hakkında her şey bölümümüzdeki HIV bulaş yolları başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.



4 “Eğer bir kadına HIV tanısı konulursa, tüm arkadaşlarını ve ailesini kaybeder”


Bazı ailelerin ve arkadaşların, HIV olgusu ile baş etmelerinin zor olduğu bir gerçek. Ancak hayatınızdaki varlıkları önemli olan insanlar, biraz zaman alsa da, bu durumu anlayışla karşılayacaklardır. Mevcut sağlık durumunuzu gizlemek ve bununla tek başınıza mücadele etmek sizin için büyük bir yük olabilir. Şunu bilin ki, aile içinde yeni bir dönem ya da yeni arkadaşlar edinmek anlamına gelse de, sizi seven ve size destek olmak isteyecek insanlar daima olacaktır.

HIV bilgisi blogumuzdaki HIV pozitiflerin asla unutmaması gereken 11 şey başlıklı yazımızı okumak için burayı tıklayın


5 “Eğer bir kadına HIV tanısı konulursa, herkes onu bir şekilde suçlayacaktır”


Ne zaman HIV ya da AIDS’ten bahsetsek, aslında cehaletten de bahsediyor oluyoruz, ki sadece bu konuda değil her konuda en büyük tehlike cehalettir.

Bazı insanlar HIV tanısı almanızdan dolayı sizi çeşitli konularda suçlayabilirler. Ama bu onların cehaleti ve onların sorunu, sizin değil!

Eğer birisi bir kadını/bir başkasını sırf kondom kullanmadığı/kondom kullanmakta ısrarcı olmadığı ve/ya da partneri kondom kullanmak istemediğinde cinsel ilişkiden hemen o anda vazgeçmediği için suçlayacaksa, önce kendisi böyle bir durumda kaldığında ne yaptığını, neler yapacağını, neler hissedeceğini bir düşünsün.

Yani başkalarından kolayca beklediği dürüstlüğü kendisi kendisine karşı göstermiş mi ona bir baksın lütfen. Lütfen!


HIV bilgisi blogumuzdaki HIV’e dair damgalama ve ayrımcılıkla başa çıkmanın 7 yolu başlıklı yazımızı okumak için burayı tıklayın


6: “Evli ya da tek eşli bir ilişki yaşayan kadınlar için HIV riski yoktur”



Rastgele tek eşlilik ile tek bir bireyle devamlı tek eşlilik aynı şey değildir. Tek bir kadınla tek eşli ilişki içerisindeyken, başka bireylerle de cinsel ilişki yaşayan birçok erkek olabileceği gibi bunun tersi de mümkündür.

Başlıkta yer verdiğimiz inanç kadın ya da erkek fark etmeksizin herkesi korunma tedbirlerinin iki tarafça da benimsendiği cinsel ilişki koşullarının gerekli olmadığına inanırken, HIV riskini önemli ölçüde arttırmaktadır.

Dolayısıyla bizim önerimiz kondom, PrEP/TÖP gibi tedbirlerin açık bir biçimde sürekli olarak yeniden değerlendirilmesidir.

HIV hakkında her şey bölümümüzdeki risk oranları tablosu için buraya tıklayın.


7: “Eşcinsel kadınlarda HIV riski yoktur”



Lezbiyenler ya da başka kadınlarla cinsel temas kuran kadınlarda da HIV, hatta diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşı da söz konusu olabilir. Genellikle risk daha az ama imkânsız değildir. Bu yüzden tüm cinsel ilişkilerinizde korunmanızı önermeye devam ediyoruz.

HIV hakkında her şey bölümümüzdeki risk tablosu için buraya tıklayın.


8: “Yaş almış kadınların HIV riski yoktur”


İleri yaşta olmasına rağmen aktif bir cinsel yaşamı olan kadınların varlığı bilinen bir olgu. Bu gruptaki esas problem bilgisizlikten dolayı, kendilerini daha da yüksek oranda risk altına sokacak şekilde, kondom kullanımının daha az görülmesidir. Dolayısıyla basit bir davranış değişikliği ile kolayca yönetilebilecek riskler, ciddi bir sorun haline dönüşebilir.

Dolayısıyla biz, yukarıda da tekrarladığımız gibi kondom, PrEP/TÖP gibi tedbirlerin açık bir biçimde sürekli olarak yeniden değerlendirilmesini öneriyoruz.


HIV hakkında her şey bölümümüzdeki risk tablosu için buraya tıklayın.

9: “Eğer bir kadına HIV bulaşırsa, yeni bir ilişki yaşama şansı kalmaz”


Duygusal ya da cinsel ilişkiler söz konusu olduğunda, HIV pozitif olmak bir engel gibi görülebilir. Ancak tanı almış olmak, asla duygusal ya da cinsel hayatınızın bitmiş olduğu anlamına gelmez. Nitekim HIV pozitif olduğunu yıllardır bilen ve HIV negatiflerden farksız bir aşk/gönül hayatları olan sayısız kadın vardır.



Bu noktada en önemli şey, sizi doğru ilişkilere yönlendirecek şekilde dürüst ve açık yürekli olmanızdır. Sizi anlayacak ve destek olacak doğru kişiyi bulduğunuzda, doğru yerde olduğunuzu kalbiniz size söyleyecektir.

#HIVbilgisi blogumuzdaki HIV pozitif bir bireyle flört ya da ilişki başlıklı yazımızı okumak için burayı tıklayın.


www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı



















*Görsel. prepdaily.org

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page