top of page

HIV pozitiflik bir eşcinsel *hastalığı mı?

Güncelleme tarihi: 14 Haz 2023



 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü S.

Yayın tarihi: Haziran 10, 2023



(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler kaynak göstermek şartıyla herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

(*Aslında HIV pozitiflik hastalık da değildir ama onu ayrıca konuşuruz!)

HIV hakkındaki hâkim genel kanılardan birisi, bu virüsün yoğunlukla/sadece eşcinselleri/eşcinsel erkekleri etkilediği ve onların meselesi olduğu.



Fakat bu bilgi dedikodudan ve safsatadan öteye geçemiyor.


HIV eşcinsel hastalığı değildir
Kırmızı Kurdele İstanbul I HIV hakkında her şey

Dünyanın her yerinden yerel ve global veriler HIV taşıyıcılığının yalnızca LGBTI+'lara özel bir durum olmadığını, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, millet ve milliyetten insanın HIV'den etkilenebildiklerini doğruluyor.






-%12, Seks işçileri,

-%10, Damar içi madde kullananlar, -%21, Eşcinsel erkekler ve onlarla ilişkiye giren (eşcinsel olmadıklarını bildiren) erkekler, -%2, Trans kadınlar, -%25, Seks işçilerinin müşterileri ve kilit gruplardan bireylerle cinsel ilişkiye giren ve heteroseksüel olduklarını bildirenler, -%30, Kendilerini bu sınıflandırma içinde tanımlamayan genel popülasyon


Veriler açık. O yüzden HIV pozitifliğin sadece belirli kişilere özgü bir durum olduğunu söylediğinizde ise en kısa yoldan ifade edersek; sadece bu konudaki cehaletinizi sergilemekle kalmıyor, cehalette ısrar ettiğinizi ve kanıtlanmış bilimsel verileri manipüle ederek ayrımcılığa, damgalamaya ve toplumsal eşitsizliklere kolayca sebep olabileceğinizi de göstermiş oluyorsunuz.



En az bunlar kadar, hatta daha da önemli bir diğer husus ise; ​HIV taşıyıcılığının sadece şu ya da bu gruplara özgü bir durum olduğunu söylediğinizde, kendini şu ya da bu gruplardan biri olarak tanımlamayan bireylerin Belirlenemeyen = Bulaştırmayan #BeşittirB, kondom, Temas Öncesi Profilaksi (PrEP/TÖP) gibi işe yarayan tedbirlere gerek duymadıkları ve düzenli olarak HIV testi yaptırmaya gerek görmedikleri bir ortam yaratıyor olduğunuz.



Sadece bir virüs olan HIV hiç kimseyi ahlaken yargılamaz, onları kadın, erkek, heteroseksüel, eşcinsel siyah, beyaz vb. diye ayırmaz, kim ya da nereli olduğunuzla ilgilenmez.



HIV'i eşcinsel veya LGBTI+ hastalığı olarak adlandırmak tıbben asla doğru olmadığı gibi HIV ile yaşayanlar ve LGBTI+ bireyler hakkında söylenen ayrımcı, damgalayıcı ifadeleri, safsataları, manipülasyonları ve yalan yanlış bilgileri yaygınlaştırır.

Lütfen siz onlardan olmayın, BİLmeye, ÖNEMSEmeye, KORUNmaya ve yılda en az bir kez düzenli HIV testi yaptırmaya devam edin.

www.kirmizikurdele.org

#hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #hivhakkindahersey



bottom of page