top of page

Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü

Güncelleme tarihi: 21 May 2023


Bu yılki teması "Daha Güçlü Topluluklar İnşa Etmek İçin Sevgi ve Dayanışmayı Yaygınlaştırmak" olan Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü hakkında kısa bir genel kültür ve #hivbilgisi ve yazısı. Türkiye'nin #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org'den.

İyi okumalar. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü B.

Yayın tarihi: Mayıs 20, 2023


(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

HIV ve AIDS'e dair en bilineni 1 Aralık Dünya AIDS Günü olmak üzere birkaç önemli anma günü var. Bunlar bir diğeri de 1983 yılından bu yana benimsenen Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü. (Bu önemli günlerden bir diğeri olan Dünya AIDS Aşısı Günü hakkında bilgi için tıklayın)

Dünya AIDS Aşısı Günü
Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü

İlk kez 1983 yılında uygulanan ve o günden bu yana her Mayıs ayının 3. Pazar gününe denk gelen gün anılan Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü, başta HIV ile yaşayanlar ve aktivistler olmak üzere tüm duyarlı bireylerin, AIDS nedeniyle ve pek çok ağır damgalanmaya maruz kalarak kaybedilen hayatları hatırlaması için harika bir fırsat.

Günün bir diğer önemi de, HIV ile yaşayan ve HIV'den etkilenen insanlara hizmet sunan herkesi onurlandırmak ve yerel HIV topluluklarını dayanışma içinde birlikte çalışmaya devam etmeye davet ediyor olması. HIV ile yaşayanlar Uluslararası AIDS Mum Işığı Hatıra Günü'nü 1983 Mayıs'ına başlattılar ve o günden beri, Dünya her yerinden topluluk temelli kuruluşlar tarafından binlerce anlamlı etkinlik düzenlendi.

Bu tür günler her ne kadar sembolik gibi görünseler de, doğru ve güncel #hivbilgisi'nin de yayılmasına ve HIV olgusunun gündelik hayatta daha görünür olmasına katkı sunarak, HIV farkındalığının artmasına ve daha da önemlisi, toplumlarımızdaki damgalamanın kırılmasına yardımcı oluyorlar.

Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul olarak AIDS'in tanımlandığı günden bugüne kadar geçen sürede tedaviye erişememek, damgalanma, ötekileştirilme vb. bir çok önlenebilir sebebe bağlı olarak hayatlarını kaybeden insanları saygı ile anıyor ve HIV ile yaşayan ve HIV'den etkilenen insanların hayatlarını kolaylaştırmak için var gücüyle çalışan bizler gibi insanlara yürekten teşekkür ediyoruz.

















bottom of page