top of page

Hayır Sayın Trump; Koruyucu bir HIV aşısı yok! Henüz...

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2020

Yayın tarihi: 17 Haziran 2020 Yayına hazırlayan: *Arda Karapınar​​ Bir yanlış kaç doğruyu, kısa bir demeç kaç yıllık emeği götürür.

Başkan Trump hayatımızı nasıl zorlaştırdı? Başkan Trump'ın kuyuya attığı taşı çıkarmaya heveslendiğimiz bu #hivbilgisi yazısını okuyarak bize yardım edin! Amerika Başkanı Donald Trump geçtiğimiz gün yaptığı bir basın toplantısında gelec​​ekteki bir COVID-19 aşısından bahsederken, HIV tedavisinde bugüne kadar elde edilmiş önemli bilimsel başarıları ve örnek göste​​rdi.

Fakat Başkan Trump bunu yaparken oldukça yanlış bir bilgi vererek koruyucu bir HIV (AIDS) aşısı olduğunu söyledi ve bizim hayatımızı epeyce zorlaştırdı. Zorlaştırdı çünkü ertesi gün, tüm gün boyunca, tabiri caizse yağmur gibi yağan #onlinehivdanismanligi sorularına cevap vermekle ve 'hayır yok öyle bir aşı' cevabını alınca 'Ama Amerikan Başkanı var diyor' diyerek sinirlenen danışanlarla meşgul olduk!


Aslında bu haber ilk anda alışılagelmiş, gündelik, olağan bir haber olarak okunabilir ve bu bizi çok ilgilendirmediği düşünülebilir. Fakat işin aslı öyle değil. Öyle değil çünkü Amerikan Başkanı düzeyinde birisi üzerinde titizlikle çalışmalar sürdürülen HIV ve AIDS gibi sorunlu bir alanda çok yanlış bir bilgi verdiğinde, bu konuda hiçbir bilgisi olmayan ya da çok az bilgi sahibi olan insanlar, yeni bir yanlış bilgi daha edinmiş olurlar. Bu burada da böyle oldu ve HIV konusundaki ilerlemelerden pek de haberdar olmayan insanlar koruyucu bir HIV (AIDS) aşısı olduğu fikrine kapalılar. Fakat işin doğrusu şu ki; yok öyle bir aşı. Henüz yok yani. Yakın bir tarihte olacak. Fakat henüz yok!


Türkiye'de ilk olarak 2016 yılından beri sürdürdüğümüz düzenli #hivbilgisi blog yazıları, #hivhakkindahersey yayınları ve #hivbilgisi makalelerinden biliyorsunuz ki; HIV tedavisi özellikle son 10 senede inanılmaz gelişmelerle büyük mesafeler kat etti! Bugün HIV ile yaşayan ve düzenli olarak ilaç tedavisi (ART) gören bir birey belirlenemeyen seviyeye erişiyor ve virüsü hiç kimseye, evet evet hiç kimseye (cinsel yolla) bulaştırmıyor. --İleri okuma önerisi; Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan #besittirb Fakat burada her zaman hatırlatılması gereken bir detay var; HIV'in ilaç tedavisi ile kesin tedavisi aynı şey değil! Bu noktada bir başka detayı daha açıklayayım; burada bahsettiğimiz aşı, birey HIV ile enfekte olmadan önce yapılacak ve onun HIV ile karşılaştığında enfekte olmasını engelleyecek bir aşı. Yani önleyici (profilaktik). HIV'in kesin tedavisi olabilecek aşı çalışmaları ile ilgili #hivbilgisi makalelerimizi geçmişte paylaşmıştık. www.kirmizikurdele.org/hiv-bilgisi sayfasındaki kapsamlı blogumuzda, bu ve benzeri pek çok konuda, oldukça zengin bir #hivbilgisi arşivine erişebilirsiniz.

Konuya dönmek ve koruyucu/önleyici HIV aşısı çalışmaları hakkında özet bilgi vermek gerekirse; Önleyici HIV aşısı beklentisi gerçekçi olmakla beraber bilmek gerekir ki mevcut bir aşı herkesi, her seferinde korumaya yetmeyebilecek.

Bu şu demek oluyor; bugüne kadar sürdürülen çalışmalarda, bir kere yaptırılacak ve ömrün kalanı boyunca bulaş engelleyici niteliğe sahip olacak bir aşı için ümit verici bir gelişme yok. Daha net söyleyeyim; bir aşı söz konusu olduğunda, bu aşının birkaç doz tekrar edilmesi, yani bağışıklık sisteminin aşıya nasıl cevap/tepki verdiğinin anlaşılması gerekecek. Ve böyle bir aşı dahi %100 oranında koruyuculuk sağlamayabilecek. Fakat büyük oranda koruma sağlayacağı yönünde, çok güçlü beklentiler var. Bahsi geçenin koruyucu HIV aşısı için erken tarih beklentisi ise 2023 olarak güncellendi.

#kirmizikurdeleistanbul #kanittemelliaktivizm ---------- *Yayına hazırlayan: Arda Karapınar, Aktivist. www.ardakarapinar.me 2009 yılından bu yana aktivizm çalışmaları sürdürmekte. Bu süre zarfında yurt içi ve yurt dışında farklı STK’larda yöneticilik yaptı/yapıyor. 2016 yılında Kırmızı Kurdele İstanbul Derneğini kurdu. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’nin Dünya AIDS günü bildirilerini yazdı. 2017 Paris Avrupa AIDS Kongresi ve 2018 Amsterdam Dünya AIDS Konferansında konuşmacı oldu ve alanında Dünya'nın en saygın ismi olan Dr. Fauci ile aynı panelde panelist oldu. 2019 yılı Ocak ayında, Türkiye’nin 11 örnek STK’sından biri olarak belirlenen Kırmızı Kurdele İstanbul adına Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yaptı. Halen Belçika Merkezli Avrupa AIDS Tedavi Topluluğu Bilim Çalışma Grubu (EATG) ve Cenevre Merkezli Dünya AIDS Topluluğu (IASociety) üyesi ve New York Merkezli Undetectable = Untransmittable (Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan) kampanyasının uluslararası sözcüsü.

bottom of page