top of page

Koruyucu HIV aşısı için 5 yıllık stratejik plan

Güncelleme tarihi: 20 Ara 2019

Yayın tarihi: Kasım 2018


HIV ile mücadelede etkin bir araç olarak kullanılması beklenen aşının, bir an önce kullanılabilir hale gelmesi ve pazara sunulması için uygulanacak 5 yıllık, kapsamlı küresel strateji planı, geçtiğimiz ay, 21 Ekim’de İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen toplantı ile duyuruldu.


Küresel HIV Aşısı Stratejik Planı adı altında oluşturulan çalışmada, 2018-2023 yılları için, aşının ar-ge çalışmalarını ve pazara sürülmesine dair tüm sürecin kapsamlı olarak değerlendirildi ve sürecin hızlandırılması için gerekli eylemler de sıralandı. Yapılan lansmanın ardından görüşleri alınan Uluslararası AIDS Topluluğu (IAS)’ nun bir önceki başkanı Dr. Linda-Gail Bekker, “Her ne kadar küresel anlamda yeni HIV enfeksiyonu sayısında bir düşüş gözlemlense de, salgın aralarında genç kadınlar, seks işçileri ve damar içi madde bağımlısı bireylerinde yer aldığı belirli risk gruplarında yükselen ivmeyle yayılmaya devam ediyor” diyerek, salgının boyut değiştiren karakteristiğinin altını çiziyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “HIV ile mücadele etkin bir araç olarak kullanacağımız aşıyı bulduğumuzda, artık kaybedecek bir dakikamız bile kalmayacak. Bu sebeple, aşının bulunması ve kullanımının yaygınlaştırılmasının önündeki yasal, yerel sağlık politikaları ve devlet yönetimleri bazındaki tüm engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Ek olarak, bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını engellemek, aşı olmadan mümkün değil ve eğer biz HIV aşısını bulabilirsek, dünyada henüz virüse maruz kalmamış bireyleri en azından korunaklı alana çekmiş olabiliriz. Bu yüzden oluşturulan bu stratejik plan, önemli bir sorunu da bertaraf etmeye yönelik etkili bir içeriğe sahip”.


HIV aşı çalışmaları hakkında daha yeni bir yazı için aşağıdaki görsele tıklayın!

Stratejik planda, alınacak aksiyonlar 3 ayrı bölümden oluşuyor: Ar-Ge çalışmalarına ayrılan fonun arttırılması, araştırmacıların tümünün erişebileceği güncel bilgi ağı ve aşının bulunması ile birlikte ihtiyaç sahiplerinin aşıya erişiminin önündeki tüm engellerin şimdiden kaldırılması. Ayrıca planda, bu aksiyonların bir an önce alınmasının gerektiği, çünkü hali hazırda devam eden 2 ayrı aşı çalışmasının mevcut verilerinin umut verici olduğu da vurgulanmış.



Amerika merkezli bir stratejik planlama kuruluşu olan Küresel HIV Aşısı Girişimi, Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından fonlanıyor. Kuruluş, aşıya erişimin sağlanması, üretim, saha çalışmaları ve satışı için yasal prosedürlerin aşılması için, Orta Afrika bölgesindeki devlet yönetimleri ile sıkı görüşmeler gerçekleştiriyor.


Dünya Sağlık Örgütü Aşı Araştırmaları Grubu’ndan, Dr. Johan Vekemans’ göre, olası bir HIV aşısı gibi küresel anlamda ihtiyaç olan ve etkin mücadele aracı olarak karşımızı çıkan korunma yöntemlerinde, ciddi anlama karmaşık ve zorlu yerel düzenlenmeler ve yönetmelikler mevcut.


Vekemans’ın sözlerini değerlendiren, UNAIDS’in kıdemli danışmanlarından Peter Godfrey-Fausett ise konuya farklı bir boyut kazandıracak çok önemli bir açıklama yaptı: “HIV, farklı bölgelerde farklı karakteristik özelliklerle değişime uğrayan, bugüne kadarki diğer enfeksiyon salgınlarından çok farklı bir salgın! Ama şunu da göz önünde bulundurmalıyız; ihtiyacı olan herkese aşı ulaştırmak isterken, o bölgelerdeki devlet yönetimleri bunu nasıl finanse edecek? Ya da finansman küresel bir işbirliğiyle mi yapılacak? Buna acil olarak karar verilmesi gerekiyor!”


Stratejik plan, PrEP gibi önleme araçlarını da içeren, farklı korunma yöntemlerinin stratejilerini de güçlendirici bir özelliği sahip. 29 Ekim’de İngiltere’nin Glasgow şehrinde gerçekleşen HIV Tedavisi Konferansı’nda yapılan sunumlarda, araştırma sonuçlarına göre PrEP kullanımı, yine HIV bulaşılarına karşı etkin bir araç. Ancak Uluslararası AIDS Topluluğu’nun Başkanı Anton Pozniak, önemli bir konunun altını çiziyor: “Dünya çapında sadece 300 bin insanın PrEP’e erişimi söz konusu, ve 2017’de 1.8 milyon yeni HIV bulaşısı gerçekleşti!”


Küresel HIV Aşısı Stratejik Planı’nın orjinal metnine ulaşmak için burayı tıklayınız. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivcokdegisti


bottom of page