Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü Z. Güncelleme tarihi: Mayıs 17, 2021
Türkiye gibi tabu ve ön yargıların hayli belirleyici olduğu bir ülkede, cinsellik temasını da kapsayan HIV gibi ‘marjinal’ konulara odaklanmış bir aktivist olmak çoğu zaman büyük zorluklar içeriyor. Ön yargılara doğal olarak maruz kalmak, HIV aktivizmine ayırdığınız zaman dışında da sürekli şüpheyle bakılan, mercek altına alınan biri olmak bu zorlukların en başta gelenlerinden.
Her biri hayatın farklı alanlarından gelen deneyimli ve sorun çözmeye odaklı aktivistler olan biz Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüleri ise aktivizm ruhunu ve kanıt temellilik vurgusunu Kırmızı Kurdele İstanbul'un tüm stratejik planlarının temeline tam da bu yüzden koyduk ve sadece HIV pozitif bireylerin değil, HIV hakkında konuşmak, çalışmak isteyen herkesin hayatını kolaylaştırmak, kanıta dayalı, nitelikli, güncel ve herkes için kolay anlaşılır #hivbilgisi üretmek ve Türkiye'nin HIV ile mücadele tarihinin pozitif sayfalarını yazmak için çalışıyor, üretiyoruz. Bu üretken ve önemli aktivistlerden biri olan Kağan Çavuşoğlu'nun *Görünüm Dergisinde yer bulan kısa fakat önemli söyleşini de aynı amaçla paylaşıyor ve Türkiye'de HIV aktivisti olmaya dair az da olsa fikir vermesini umuyoruz. İyi okumalar.
Görünüm: Türkiye'de HIV aktivisti olmak sizin için ne ifade ediyor?
Kağan: HIV olgusu Türkiye'de hala bir tabu olarak görülüyor. İnsanlar bu konu hakkında konuşmaktan, ilgi paylaşmaktan kaçınıyor ve hatta korkuyorlar. Alanda yaptığım çalışmalarda, bazen HIV pozitif bireylerin dahi bu konuyu kendi aralarında özgürce ve birbirlerine destek olabilmek adına konuşmaktan çekindiklerini gözlemliyorum. Ancak unutulmamalı ki, bir konuyu ne kadar çok gündeme getirip ne kadar çok farkındalığımızı arttırırsak, o derecede önlemlerimizi alarak geleceğe odaklanabiliriz. Bu yüzden HIV/AIDS alanında çalışmayı çok ön