top of page

HIV ilaç tedavisinde bir dönüm noktası!

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2021



 

Yayına hazırlayan: Arda Karapınar Yayın tarihi: Şubat 22, 2021

 

Günlük tabletler yerine aylık enjeksiyon olarak kullanılacak ilk depo ilaç Amerika'da onaylandı.


Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) günlük tablet yerine aylık enjeksiyon olarak kullanılacak ilk ilaç olan Cabenuva'yı onayladı.


Bu gelişme HIV ilaç tedavisi tarihinde önemli bir dönüm noktası.


Hatırlayacağınız gibi, bu konudaki araştırmalardan **''Depo ilaç araştırmalarından son haberler, güncellemeler'' isimli #hivbilgisi makalemizde aylar önce bahsetmiştik.


FDA'nın onayladığı bu uzun salınımlı HIV ilacı versiyonu cabotegravir veya rilpivirine direnci olmayan, viral yükü Belirlenemeyen seviyedede olan HIV pozitif bireyler için kullanıma sunuldu.


Fakat bu şartları karşılıyor olsanız bile, kullanmakta olduğunuz ilacı bırakıp bu versiyona geçmeden önce ilacın tablet formunu bir ay boyunca kullanmanız gerekecek. Yani süreç o kadar da kolay değil. Fakat bu tip depo ilaç formlarının geleceği açısından, bu gelişmenin oldukça önemli olduğunu söylemeliyiz.




İlaç şimdilik sadece Amerika'da ve kısıtlı kullanımla dolaşımda olacak. Cabenuva isimli depo HIV tedavisi ilacını üreten firmanın Türkiye ofisinden yazıyı hazırlarken aldığım bilgiye göre ilacın bu formuyla yakın zamanda Türkiye'de kullanıma girmesi için bir ruhsat başvurusu yapması planlanmıyor. Firmanın bu kararını değiştirecek bir baskı ise sadece bizlerin hatırlatmaları ile değil ancak güçlü bir komünite refleksi ve sizlerin katkısıyla mümkün.

Konuyla ilgili olarak firmaya 444 5 475'dan ya da buradan ulaşabilirsiniz

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


bottom of page