top of page

10 yıllık araştırma sonucu: B (belirlenemeyen*) seviyede kalma zaman oranı %97!

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2022


 

Yayına hazırlayan: Arda Karapınar, Tedavi Aktivisti, Topluluk Yazarı Yayın tarihi: Mart 06, 2021

 


İtalya'da yapılan ve 10 yıl süren bir çalışmanın sonuçlarına göre HIV ile yaşayan ve HIV ilaç tedavileri (ART) başarılı giden bireyler, zamanın %97'sinde B (belirlenemeyen) seviyede kalıyorlar.


*Belirlenemeyen = Bulaştırmayan belirlenemeyen viral yük düzeyindeki HIV taşıyıcısı bireylerin (kondom kullanmasalar dahi) cinsel ilişki yoluyla HIV bulaştırmayacağının bilimsel ve çok güçlü kanıtlarla ispatlandığı anlamına geliyor. Detaylı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyin ve burayı tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret edin.

HIV ilaç tedavisi (ART) sonucu B (belirlenemeyen) seviyesine** erişmiş 1,648'i kadın (20%) 8241 HIV ile yaşayanın 10 yıl boyunca, toplamda 12,670,888 gün boyunca takipte kaldığı ve her bir katılımcının yılda en az 2 kez viral yük testine maruz bırakıldığı araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar 12,670,888 günün %96.9'sı boyunca belirlenemeyen seviyeyi korudular.



** 200 ml ve altında HIV viral yükü, >6 ay


Bununla birlikte katılımcıların bazıları 200'ün üzerinde viral yük ile daha fazla zaman geçirdiler (12,670,888 günün %3.1'i boyunca). Araştırmacılar, bu katılımcıların, viral baskıyı sürdürmek için daha farklı tedavi, tedaviye uyum ve destek yaklaşımlarına ihtiyaç duyabileceklerini söylüyorlar.



 

Kırmızı Kurdele İstanbul İngiliz NAM-AIDSMap ile birlikte hazırladığı, Türkçedeki ilk Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan broşürünü incelemek için buraya tıklayın.

 

Araştırma sonuçlarını kaleme alan yazarlar; ''10 yıllık gözlem sonucunda B seviyesininin korunma oranının %96.9 olduğunu ve bu oranın yıldan yıla artış eğrisinde olduğunu gözlemledik. Bu veriler belirlenemeyen eşittir bulaştırmayanın vücuttaki HIV'in kalıcı olarak baskılamakta ve HIV'e ilişkin damgalanmanın azaltılmasına yönelik mesajlar vermekte başarılı bir mesaj olduğunu gösteriyor'' diyorlar.




HIV ilaç tedavisi (ART) alan ve viral yükleri (hücredeki HIV miktarı) 200 kopyanın altında olan bireylerin virüsü kondomsuz cinsel ilişkilerde bile bulaştırmadıklarına dair çok büyük kanıtlar var. B eşittir B sloganı 2016 yılından beri bu devrimsel gelişmeyi HIV ile yaşayan bireylere, partnerlerine, sağlık/kamu çalışanlarına ve toplumun tüm kesimlerine iletmek için kullanılıyor. Türkçe'nin güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul, dört yılın sonunda dünya çapında 1000'den fazla organizasyonun imzaladığı bu kampanyanın öncü (Avrupa'dan ilk!) imzacısı ve uluslararası sözcüsü.

#hivbilgisi yazıma konu olan çalışmanın içerdiği bir başka analizde katılımcılar, 200 ml seviyesinin üzerinde% 10'dan fazla gün geçirmişlerse B (belirlenemeyen) statülerini kaybetmiş olarak kategorize edildi. Genel olarak, katılımcıların% 92,5'i B statülerini korudu. Viral baskılamayı kaybeden % 7,5 oranında bireyin viral yüklerinin 200 ml ve üzerinde ölçüldüğü viral yük test sayısı ise 1 ya da 2.

Çalışmayı yürüten ekibin lideri Madeddu ve meslektaşları ''B eşittir B güçlü bilimsel kanıtlarıyla kamuoyunu halihazırda etkilemiş, HIV'e ilişkin damgalamayı azaltmış ve sonuç olarak HIV ile yaşayan kişilerin yaşam kalitesini arttırmış bir kampanya. Klinisyenleri/Doktorları hastaların rutin ziyaretler sırasında bu mesajı vermeye teşvik etmek için daha fazla çaba harcamak gerekiyor. Bu çalışmanın çıktısı olan verilerimiz, hedeflenen müdahalelerden özellikle fayda görebilecek olan alt grupları belirlemek için oldukça kullanışlıdır verilerdir.'' diyor.

Türkiye'nin en çok başvurulan #hivbilgisi kaynağı #kırmızıkurdeleistanbul tarafından hazırlanan diğer Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan kaynakları için burayı tıklayabilirsiniz. Referans:AIDS (lww.com) Dergisi, Sayı: 35, Time spent with a viral load <200 copies/mL in a cohort of people with HIV seen for care in Italy during the U=U prevention campaign era.

doi: 10.1097/QAD.0000000000002825




bottom of page