top of page

Kırmızı Kurdele İstanbul'dan HIV pozitifler için ilişki tavsiyeleri

Güncelleme tarihi: 19 Ara 2022



HIV pozitif olmak bir ilişkiye katabileceğiniz değeri azaltmaz. HIV gerekli tedbirleri aldığınızda kolayca kontrol edilebilecek bir virüstür. Asla bundan fazlası değil! Aşk ise her şey!

 


Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü Y. Güncelleme: Aralık 18, 2022 Yayın tarihi: Aralık 23, 2022

(Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.)


 


Yeni biri ile tanışma, ilk buluşma ve bir ilişkiye başlamak fikirleri, ister yakın zamanda tanı almış olsun, ister bir süredir HIV ile yaşıyor olsun pek çok HIV pozitifi en çok endişelendiren şeylerin başında geliyor.

Aslında hoşlanılan ve zevk alınan şeylerde HIV yüzünden bir değişiklik olmuyor ve aynı insan olmaya, her kimseniz o olmaya devam ediyorsunuz. Fakat, bilhassa gönül ilişkilerinin eskisi gibi biri olamayacağının ve engellerle karşılaşılacağının düşünülmesi de gayet doğal.


Güvenilir HIV bilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul'un #hivbilgisi sayfaları için hazırladığı #hivbilgisi yazısında, ister yakın zamanda tanı almış olsun, ister bir süredir HIV ile yaşıyor olsun, biriyle buluşmalarında yapmamaları gereken şeyleri, HIV ile yaşayan bir gönüllümüzün kaleminden sıraladık.

İyi okumalar.

www.kirmizikurdele.org #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #hivhakkindahersey

 

Kırmızı Kurdele İstanbul'dan HIV pozitifler için ilişki tavsiyeleri

Kendinizden asla utanmayın.

HIV sebebiyle kendinizi güvende hissetmemeniz (en azından bir süre için) gayet doğal. Bu duygular ve düşünceler sürecin bir parçası. Geçecek. Er ya da geç geçecek!

Olası sevgili adaylarınızla HIV statünüzü paylaşmaya alışmanız biraz zaman alabilir. Ama asla kendinizden utanmayın, çünkü utanacak bir şey yok! HIV pozitif olmak ya da HIV pozitif biriyle görüşüyor olmak sadece bilimsel açıdan tartışılabilir ve asla bir kusur, hata filan değildir!


Hiçbir şeyi aceleye getirmeyin.


Olası bir ilişki uyumu durumunda, sırf size uygun kişi olduğunu düşündüğünüz için ne işi aceleye getirin, ne de kendinizi geri çekin. Başlarda, HIV statünüz size kendinizi yalnız ve istenmeyen kişi gibi hissettirebilir. Dolayısıyla da bu duygulardan kurtulmak için doğru şeyin bir ilişki olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu doğru değil. Çünkü yanlış bir ilişkiye balıklama atlamak tam tersi bir etki yaratabilir. Yalnız olma düşüncesi zorlu olabilir, fakat unutmayın ki yanlış bir ilişki yaşamak, kendinizi yalnız hissetmenin stresinden daha fazlasına sebep olur.


Kendinizi sadece HIV pozitif insanlarla sınırlamayın.

HIV statünüz size kim olduğunuzu ya da ne tarz biriyle birlikte olmanız gerektiğini söylemez.

İlişkiler karşılıklı beğeniler, ilgi alanları ve zevklerden oluşur; aynı anda aynı ilacı kullanıp kullanmadığınızdan değil.

İlk günlerden bu yana HIV’in gönül ilişkilerini karmaşık hale getirmemesini sağlayacak, Belirlenemeyen = Bulaştırmayan (B eşittir B) gibi sayısız gelişme oldu ve olmaya devam ediyor. Bunun kıymetini bilin.


Sadece HIV statünüzü kabul ettiği için daha fazla sevmeyin.

HIV ve ilişkiler söz konusu olduğunda kural 1;

İlişkide olduğunuz ya da çıktığınız kişi, sizinle birlikte diye size iyilik falan yapmıyor!

Dolayısıyla ona “mükemmel insan” muamelesi yapmayın. Ancak şu da doğru ki birçok HIV pozitif birey, HIV statülerini kabul eden biriyle tanışırlarsa çok şanslı olduklarını düşünür. Buna benzer yanlış düşünceler size kimyanızın uymadığı (gündüz kuşağı tabiriyle elektrik almak) ilişkilere hapsolmanıza neden olabilir. HIV maruz kaldığınız kötü bir durum değildir; bu yüzden herhangi birini sırf HIV statünüzü kabul etti ve sizinle birlikte olmaya devam ediyor diye ilahlaştırmanın lüzumu yok.


Değerinizden şüphe etmeyin.

Eğer kendinizi bir ilişki yaşamaya değer biri olarak görmüyorsanız, başkasını nasıl görebilir ya da bir başkasından size değer vermesini nasıl bekleyebilirsiniz?

Eğer emek vermeye değer bir ilişki kurmak istiyorsanız, öncelikle kendinizi bu ilişkiye değer katacak biri olarak görmek durumundasınız. HIV pozitif olup olmamanız bir ilişkiye katabileceğiniz değeri azaltıp değiştirmez.

HIV sadece, kolayca kontrol edilebilecek bir virüstür. Asla bundan fazlası değil! Aşk ise her şey!




bottom of page