top of page

HIV ve medikal estetik uygulamalar




Türkiye'de ilk kez Kırmızı Kurdele İstanbul tarafından sağlanan ve kesintisiz olarak sürdürülen #onlinehivdanismanligi servisine gelen ve her ay binleri bulan sorular arasında son zamanlarda medikal estetik başlığındaki artışı fark eden ekibimizden Kağan Çavuşoğlu, bu konuda küçük bir araştırma yaptıktan sonra hem Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, hem de Medikal Estetik Uzmanı olan Dr. Şafak Göktaş’la bir söyleşi gerçekleştirerek, en çok merak edilen soruların cevaplarını işin uzmanından aldı.

*Medikal estetik nedir?


*HIV medikal estetik uygulamaları için bir engel midir?

*HIV İle yaşayanlarda medikal estetik uygulamaların sınırları var mı?


*Belirlenemeyen = Bulaştırmayan B=B medikal estetik alanında bir fark yarattı mı?


*HIV ile yaşayanlar için özel şartlar ya da koşullar var mı?


Keyifli okumalar.

 

Yayıma hazırlayan: Kağan Çavuşoğlu, Aktivist

Yayım tarihi: Temmuz 11, 2021



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler kaynak göstermek şartıyla herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.



 


Kağan Çavuşoğlu: Şafak Hocam, #onlinehivdanismanligi servisimize HIV ve medikal estetik başlığında gelen yoğun soruları bir araya toplayarak, sizinle görüşmek ve kafalardaki soru işaretlerini gidermek istedik. Yoğun çalışma temponuz içerisinde Kırmızı Kurdele İstanbul'a bu zamanı ayırdığınız için teşekkür ederek başlayayım.


Şafak Göktaş: Hoş geldiniz.

HIV alanına sağladığınız öncü katkılar ve HIV ile yaşayan kişilerin yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik fark yaratan çalışmalarınızdan ötürü ben de size teşekkür ederim. HIV ve medikal estetik konusunda doğru bilginin yaygınlaşması konusundaki girişiminize ise ayrıca teşekkür ederim. Çok değerli buluyorum bu girişimi ve çabayı.



KÇ: Dilerseniz sohbete, okurlarımızın konuya daha hâkim olabilmeleri için, “medikal estetik nedir, medikal estetik içerisine hangi uygulamalar girmektedir” sorularıyla başlayalım…


ŞG: Medikal estetik, non-invazif dediğimiz -yani cerrahi olmayan- cilt gençleştirme ve güzellik işlemlerine verilen genel isim. Bu işlemlerin cerrahi işlemlere göre avantajı, hastanede yatış gerektirmemesi, iyileşme sürecinin hızlı olması, maliyetlerinin daha düşük olması ve işlem sonrası günlük hayata aynen devam edilebilinmesidir. Medikal estetik uygulamalar içerisine dolgu, botoks, PRP, mezoterapi, enzimatik lipoliz (yağ parçalama), glutatyon uygulaması ve ameliyatsız göz kapağı estetiği gibi işlemler girmektedir.



KÇ: Peki HIV enfeksiyonu, örneklerini verdiğiniz tüm bu medikal estetik uygulamaları için bir engel teşkil eder mi?


ŞG: Eğer, HIV ile yaşayan kişi HIV ilaç tedavisini düzenli olarak sürdürüyorsa ve viral yükü baskılanmışsa, yani B (belirlenemeyen) seviyedeyse ve bağışıklık sistemi hücreleri olan CD4 hücre sayısı 500’ün üzerindeyse, bu uygulamaları yapmakta, kesinlikle herhangi bir sakınca yok. Yani medikal estetik uygulamaları açısından HIV pozitif olmak kesinlikle sorun teşkil etmiyor.



KÇ: Bu çok değerli bir bilgi.


Belirlenemeyen = Bulaştırmayan kavramının HIV ile yaşayan kişiler için ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz. Peki HIV ile yaşayan kişilerde medikal estetik uygulamaların sınırları var mıdır?


ŞG: HIV ile yaşayan kişilerde en önemli durum, kişinin virüs yükünün yüksek olmamasıdır. Bunu anlamak adına da işlem öncesinde hastadan HIV RNA, PCR ve CD4 testleri istenebilir veya birey yakın zamanda bu testleri yaptırmışsa sonuçlarını bize sunarak, herhangi bir problem olmadan medikal estetik uygulamalar yapılabilir.



KÇ: Peki HIV ile yaşayan kişinin B seviyede olmasının dışında, medikal estetik uygulamalarda hem hasta hem de hekim ya da uygulayıcı açısından başka alt güvenlik şartları var mıdır, varsa nelerdir?



ŞG: Aslında, biraz önce bahsettiğimiz test değerleri normal ise, her iki taraf açısından da, HIV ile yaşamayan bir hastada olduğu gibi standart önlemleri almaktan daha fazla bir güvenlik uygulamasına gerek yok. Belirlenemeyen = Bulaştırmayan biz hekimler için de önemli bir yere sahip olan bir bilimsel kanıt çünkü.



KÇ: Online HIV Danışmanlığı servisimize Medikal Estetik ile ilgili sorular soran danışanlarımızın, uygulama sonrasında neler yapmaları gerektiğine istinaden kafaları genelde karışık olduğunu gözlemliyoruz.



Olaya HIV enfeksiyonu özelinden bakacak olursak, medikal estetik uygulamaları yaptıran HIV ile yaşayan kişilerin, uygulama sonrası dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?


ŞG: Medikal estetik uygulamalardan sonra, bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.



Tabi bunlar, sadece HIV pozitifler için değil herkes için geçerli. Aşırı sıcaktan kaçmak, sonrasında alkol veya tuzlu yiyecekler yenmemesi, hamam, sauna, solaryum, buhar banyosu, çok sıcak suyla duş almak ve güneşin altına yatmaktan kaçınmak gibi standart uygulama sonrası önlemlerimiz bulunuyor. Yani aslında sadece HIV özelinde dikkat edilmesi gereken bir uygulama sonrası önlemden bahsedemeyiz…



 
 


KÇ: Şafak Bey, ülkemizde diğer sağlık disiplinlerinin, diğer branşların HIV’e karşı gösterdikleri negatif tutum hepimizin bildiği ve değiştirmek için uğraştığı bir durum. HIV ve Medikal Estetik uygulamaları bağlamında, dünyadaki tıp çevrelerindeki yaklaşım nasıl? Yani ülkemizdeki bilgi ve bilinç eksikliği, batıda nasıl karşılık buluyor?


ŞG: Batı’da HIV ile yaşayanlara ayrımcılık yapılmıyor ya da çok çok az oluyor diyelim. Daha önce İngiltere, Londra’da bir hastanede HIV departmanında çalışma şansım oldu. Benim orada gözlemlediğim daha çok, HIV ile yaşayan kişilere, pozitif ayrımcılık yapıldığı şeklindeydi. Fakat maalesef ülkemizde durum tam tersi ve HIV ile yaşayan kişilere negatif ayrımcılık yapılıyor. Sağlık çalışanları bazen, HIV ile yaşayan bir kişiye dokunmak dahi istemeyebiliyor. Bu da maalesef bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Aslında viral yükü negatif olan hastanın hiçbir şekilde virüs bulaştırmayacağını biliyor olmamız gerekli…



KÇ: Yani aslında söyleminizden, Belirlenemeyen = Bulaştırmayan kavramının sağlık yönetimi içerisinde de daha da kurumsallaştırarak, bilgi seviyesini arttırmamız gerektiğiniz anlıyoruz…

Peki sizce Türkiye’de, medikal estetik uygulamaları bakımından, HIV ile yaşayan kişilere karşı uygulayıcıların genel tutumu nedir? Nasıl olmalıdır? Tıp etiği açısından yapılan hatalar nelerdir? Hem bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı, hem de bir medikal estetik uzmanı olarak, etik önerileriniz nelerdir?


ŞG: Maalesef biraz önce de söylediğim gibi HIV ile yaşayan kişilere karşı uygulayıcılarda negatif bir tutum var. Halbuki HIV ile yaşayan bir kişiye, HIV ile enfekte olmamış bir bireyden farklı davranılmamalıdır. Yani herhangi birine nasıl davranılıyor ise HIV pozitiflere de aynı şekilde davranılmalıdır. Zaten tıp etiği de bunu gerektirir.


Ama “stigmatizm-damgalama” olarak adlandırılan şey Türkiye’de oldukça yoğun şekilde görülüyor. Bu sebeple doktorların da HIV ile yaşayanlara yaklaşım açısından eğitilmesi gerekmektedir.


Aslında, bu işi en iyi biz enfeksiyon hastalıkları uzmanları yapabiliriz. Ben elimden geldiğince beni arayan meslektaşlarıma, eğer kişinin viral yükü negatifse yani belirlenemeyen seviyedeyse herkese nasıl davranıyorlarsa onlara da öyle yaklaşmalarını öneriyorum ve tavsiye ediyorum. Hatta, bazı ameliyatlar öncesinde “ameliyat olabilir, herhangi bir sakıncası yoktur” şeklinde rapor veriyorum, çünkü doğrusu bu. Bunu lütuf olarak yapmıyorum. Doğrusu bu. Elimden geldiğince pozitif ayrımcılık yapmaya çalışıyorum. Meslektaşlarımın da bu şekilde davranmasını sağlamaya çalışıyorum. Zamanla bu konuda farkındalığın artacağını ve bu engelin yavaş yavaş aşılacağını ümit ediyorum.


Uzmanların da görüşlerine yer verdiğimiz Türkiye’nin en çok başvurulan #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul’un #hivhakkindahersey sayfalarında medikal estetik uygulamalarını, işin uzmanından HIV ile yaşayanlar açısından öğrenme fırsatı bulduk. Uzm. Dr. Şafak Göktaş'a bu sohbet için Kırmızı Kurdele İstanbul #hivhakkindahersey okurları, takipçileri adına çok teşekkür ediyoruz.



Belirlenemeyen = Bulaştırmayan (B = B) gerçeğine rağmen HIV ile yaşayanlara hâlâ ayrımcılık yapan diğer branş hekimlerine ise özellikle iyi okumalar diliyoruz. Çünkü öğrenmenin yaşı yoktur ve günümüz teknolojisinin bizlere sağlamış olduğu “bir tıkla dünyanın bilgisine ulaşma” fırsatını değerlendirerek, bir HIV ile yaşayanların hayatlarını kolaylaştırıcı bilgiye ulaşıp damgalama ve ayrımcılığa karşı mücadelede bize destek olmalarını can-ı gönülden isteriz… -- #hivhakkindahersey sayfalarına gitmek için tıklayın -- -- Sıkça sorulan HIV soruları ve yanıtları için tıklayın --



HIV ve rahim ağzı kanseri, Serdar Kütük
HIV ve rahim ağzı kanseri I www.kirmizikurdele.org

bottom of page