top of page

HIV ile yaşayan bireyler için diyet, egzersiz ve sağlıklı yaşam ipuçları

Güncelleme tarihi: 6 May 2022

HIV pozitif olmak, hayallerinizin peşinden koşmanıza, hayatınızı yaşamanıza engel değil. Yaşam tarzınıza uygun bir tedavi, tedavi uyumu ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla, hayattaki uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için çalışırken sağlıklı, uzun ve üretken bir ömür yaşayabilirsiniz. Bunu mümkün kılmaya yardımcı olmak için Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #kirmizikurdeleistanbul olarak, HIV ile yaşayan bireyler için bazı beslenme, egzersiz ve kişisel bakım önerileri paylaşmak istedik. Umarız bedeninize ve ruhunuza şifalı olur.


İyi okumalar. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey

 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü Serkan Güncelleme tarihi: Mayıs 5, 2022


(Türkiye’nin #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Kaynak göstermek/mention/etiket vb. dışında özel bir izin gerektirmez.)

 

HIV ilaç tedavisi'ne (ART) başlanıldıktan sonra, daha sağlıklı kalmak için neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek isteği, HIV ile yaşayan herkes için olağan bir istek ve hatta önerilen bir şeydir.


İyi bir beslenme pratiği uygulamak, yeterince egzersiz yapmak ve kişisel bakım, sağlıklı hissetmenize büyük ölçüde katkı sunar. Sağlıklı bir beden ve zihin halini sağlamak ve korumak için bu minik kılavuzu bir başlangıç noktası olarak değerlendirin.


Beslenme


HIV ile yaşayan bireyler tedavi le birlikte kilo vermeye ya da almaya başlayabilirler. Dengeli bir diyet yapmak, bağışıklık sistemini korumanın ve desteklemenin önemli bir parçasıdır. HIV için özel bir diyet olmadığını, ancak doktorunuzun size iyi bir beslenme konusunda bilgi verebileceğini unutmayın. Doktorunuz ayrıca vücudunuzun ihtiyaçlarına göre hazırlanmış sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak için bir diyetisyen görmenizi önerebilir.



Genel olarak, çoğu insan aşağıdakileri içeren bir diyetten yararlanır:


*Yeterli meyve ve sebze,

*Kahverengi pirinç ve tam tahıllar gibi nişastalı karbonhidratlar,

*Balık, yumurta veya yağsız et gibi bazı proteinler,

*Az yağlı süt veya peynir gibi bazı süt ürünleri,

*Fındık, avokado veya sızma zeytinyağında bulunanlar gibi sağlıklı yağlar.



Yemek pişirirken, gıda kaynaklı enfeksiyon riskini azaltmak için güvenli pişirme yöntemlerini benimsemekte de fayda var. Mutfağı daima temiz tutmaya çalışın. Çığ yiyecekleri yıkayın ve yiyecek hazırlama ve saklama konusunda dikkatli olun. Etleri her zaman güvenli bir aklıkta pişirin.


Bol sıvı tüketimi ve susuz kalmamak da önemlidir. Sıvılar, HIV ilaçlarının işlemesine yardımcı olur.


Herhangi bir vitamin, mineral veya bitkisel takviye almayı planlıyorsanız, bunu yapmadan önce doktorunuza mutlaka danışın. Bazı takviyeler HIV ilaçlarıyla etkileşime girebilir ve yan etkilere neden olabilir.



Etkileşimler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, ilgili #hivbilgisi yazısı için buraya tıklayın.



Egzersiz


Antiretroviral laç tedavisine (ART) başladıktan sonra kendinizi iyi hissetmenin bir diğer önemli unsuru da egzersiz yapmaktır. Kilo kaybına/artımına ek olarak, HIV ile yaşayan kişiler kas kaybı ve/ya da yağlanma da deneyimleyebilir. Düzenli egzersiz, bu süreci yavaşlatmanın ya da tamamen durdurmanın en önemli yollarından biridir.


Üç ana egzersiz türü vardır:


*Kardiyo

*Dayanıklılık

*Esneme



Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, yetişkinler her hafta en az iki buçuk saat orta yoğunlukta kardiyo egzersizi yapmaya çalışmalıdır. Hızlı bir tempoda yürüyüş yapmak, düz arazide bisiklete binmek veya yüzmek iyi kardiyo yöntemleridir.



Daha fazla enerji gerektiren yüksek yoğunluklu egzersiz tercih ederseniz, CDC'nin önerdiği saati yarıya düşürebilirsiniz. Bazı yoğun kardiyo örnekleri arasında koşu, futbol oynamak veya yokuş yukarı yürüyüşe çıkmak sayılabilir. Kırmızı Kurdele İstanbul, burada bahsi geçen kardiyo çalışmalarını rutine dahil etmeyi planlıyorsanız, bir programa başlamadan önce mutlaka doktorunuza ve takiben bir spor hocasına danışmanızı önerir.



CDC ayrıca, ardışık olmayan günlerde haftada en az iki kez dayanıklılık idmanı yapmayı da önerir. İdeal olarak dayanıklılık antrenman seanslarınız, aşağıdakiler dahil olmak üzere tüm ana kas gruplarınızı içermelidir:



*Kollar

*Bacaklar

*Kalça

*Karın

*Göğüs

*Omuzlar

*Sırt



Yoğun kardiyoda olduğu gibi, daha önce yapmadığınız herhangi bir direnç antrenmanını denemeden önce doktorunuzla konuşmanız ve görüşlerini almanız gerekir.



Esneklik idmanları söz konusu olduğunda ise, ne sıklıkta idman yapmanız gerektiğine dair somut bir kılavuz yok. Ayrıca esneme, yoga ve pilates gibi esneklik egzersizleri fiziksel sağlığınızı iyileştirirken stresi hafifletmeye yardımcı olacaktır.



Düzenli egzersiz rutinlerinin sosyal yaşamınıza da olumlu etkileri vardır. Takım sporları veya grup çalışmaları gibi etkinliklere katılmak, evden çıkmanıza ve yeni insanlarla tanışmanıza yardımcı olur.


Sağlıklı yaşam


Fiziksel olarak sağlıklı kalmak, HIV ile yaşamayı yönetmenin bir parçasıdır. Ayrıca zihinsel ve duygusal sağlığı korumak da aynı derecede önemlidir. HIV tanısını yakın zamanda alan bireyler, depresyon gibi bazı psikolojik sorunlar için daha yüksek risk altındadır.



HIV tanısı almak ve takip eden süreçler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hazırladığımız rehbere göz atmak isterseniz, ilgili #hivbilgisi yazısı için buraya tıklayın.

Depresyon ve anksiyete konusunda endişeleriniz varsa, bunları doktorunuzla mutlaka paylaşın. Konuyu profesyonel ve tarafsız biriyle konuşmak her zaman yardımcı olacaktır.



HIV ile yaşamanın, HIV negatif olan insanlarla ilişkilerden kaçınmak anlamına gelmediğini unutmamak gerekir. HIV tedavisindeki ilerlemeler ve Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan sayesinde HIV bulaşma riskinin olmadığı, sağlıklı ve düzenli ilişkiler içinde artık mümkün. Kendinizi ve eşinizi/partnerinizi yeni başka enfeksiyonlardan korumanın en iyi yöntemlerini doktorunuzla konuşun.


Sonuç

Kişisel özen ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, HIV ile sağlıklı kalmanın ve güçlü hissetmenin önemli bir parçasıdır.



HIV pozitif olmak, hayallerinizin peşinden koşmanıza, hayatınızı yaşamanıza engel değil. Yaşam tarzınıza uygun bir tedavi, tedavi uyumu ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için çalışırken sağlıklı, uzun ve üretken bir hayat yaşayabilirsiniz.


www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


















Bu #hivbilgisi yazısı ilk kez Eylül 2020'de #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org yayınlanmıştır.

bottom of page