top of page

HIV pozitifler grip aşısı yaptırmalı mı?

Doç. Dr. Asuman Şengöz İnan'ın uzman görüşleriyle desteklenmiş kısa ama önemli bir #hivbilgisi yazısı.


*HIV pozitifler grip aşısı yaptırmalı mı? *Grip aşısının HIV ilaçları ile etkileşimi var mı? *COVID-19 aşıları ile grip aşıları birlikte yapılabilir mi?

Türkiye'nin en çok başvurulan, güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #kirmizikurdeleistanbul'dan öğrenin.


İyi okumalar.


www.kirmizikurdele.org herkes için #hivbilgisi

 

Yayıma hazırlayan: Arda Karapınar, Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı

Güncelleme: Ocak 14, 2024 Yayım tarihi: Kasım 15, 2022



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

HIV ile yaşayan bireyler için mevsimsel grip aşısı tanımlamaları geçtiğimiz haftalarda yapıldı. Size aşı tanımlaması yapılıp yapılmadığını Sağlık Bakanlığımız tarafından geliştirilen E-Nabız sistemi üzerinden kontrol edebilirsiniz. (Eğer sizin aşı tanımlamanız henüz yapılmadıysa E-Nabız uygulamanızı her gün kontrol etmenizi öneriyoruz. Aşınız en kısa zamanda tanımlanacaktır.)

Tabi bu aşı tanımlamaları yapılınca #onlinehivdanismanligi servisimize her sene bu zamanlarda sıkça sorulan bir #HIV sorusu olan "HIV pozitifler mevsimsel grip aşısı yaptırmalı mı?" sorusu yeniden popüler oldu.

Soruya mümkün olan en kısa yanıtı vermek gerekirse, Kırmızı Kurdele İstanbul'un cevabı; EVET, HIV ile yaşayanlar grip aşısı yaptırmalı. (Tabi ki HIV tedavinizi sürdüren hastane/hekimin bilgisi ve takibi dahilinde olmak koşuluyla! #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul olarak, mevsimsel grip aşınızı doktorunuzun bilgisi dahilinde yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.)


HIV pozitifler grip aşısı yaptırmalı mı?
www.kirmizikurdele.org I HIV hakkında her şey

Çünkü bu konuda yapılmış çalışmalar mevsimsel grip aşısı olan HIV pozitiflerin grip olma olasılığının olmayanlara göre çok daha düşük olduğunu ve eğer olur da grip olurlarsa, daha hafif atlattıklarını gösteriyor.

Mevsimsel grip aşısının mevcut HIV ilaç tedavisi ile etkileşime girdiğine, HIV viral yükü veya CD4 hücre sayısı üzerinde uzun vadeli bir etkisi olduğuna dair bir bulgu yoktur. Yani verilere göre, HIV pozitifler için mevsimsel grip aşıları güvenlidir.

Bu #hivbilgisi yazısını hazırlarken görüşlerine başvurduğumuz Doç. Dr. Asuman Şengöz İnan; "Tüm HIV ile yaşayanların ilaç kullanıyor olsalar da olmasalar da her yıl mevsimsel grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Maske, mesafe gibi pandemi tedbirleri uygulanırken grip görülme sıklığı daha düşüktü. Ancak bu sene grip daha sık görülebilir, ki daha şimdiden öyle olduğu söylenebilir. Üstelik bu sene grip ağır seyrediyor, yani grip aşısını yaptırmak bu yıl daha da önem taşıyor. Grip aşıları ile COVID-19 aşılarının birlikte yapılmasında da sorun yok."


HIV ile yaşayanlar, her yıl grip aşısı yaptırmanın yanı sıra, tıpkı COVID-19 önlemlerinde olduğu gibi fiziksel mesafeyi mümkün olabildiğinde korumak, öksürürken ağız ve burunu el ile kapatmak ve sık sık ellerini yıkamak, dezenfektan kullanmayı alışkanlık haline getirmek de dahil olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve pek çok uluslararası otoritenin herkese önerdiği tedbirleri, her şeyden önce kendi sağlıkları için uygulamalıdır.

HIV pozitif tanısı aldıktan sonra
HIV pozitif tanısı alanlar için rehber


HIV ile yaşayan biri olarak, mevsimsel grip hakkında daha fazla bilgi edinmeli, kendinizi korumak için adımlar atmalı ve başkalarını da eğitmelisiniz. Bu konuda sormak istedikleriniz varsa öncelikle doktorunuza, ardından Kırmızı Kurdele İstanbul'un Türkiye'de bir ilk olarak kesintisi sürdürdüğü #onlinehivdanismanligi servisine ulaşarak bize aktarabilirsiniz.



Ayrıca sıkça sorulan HIV soruları sayfamızı ziyaret ederek aklınızdaki bazı sorulara zaten verilmiş bulunan cevapları da okuyabilirsiniz.



Unutmayın; mevsimsel gribi önlemenin en iyi yolu her yıl aşı yaptırmak, basit tedbirleri almak ve tüm çevrenizi aynı adımları takip etmeye teşvik etmektir. Sıklıkla zaman geçirdiğiniz ev, iş yeri vb. ortamlarda mevsimsel grip aşısı yaptırmış ve tedbirlere uyan insanların çoğunlukta olması, sizin ve herkesin mevsimsel grip ile karşılaşma olasılıklarını azaltacaktır.




bottom of page