top of page

HIV pozitiflere sormak istediğiniz on soru

Güncelleme tarihi: 3 Şub

HIV söz konusu olduğunda, en ön yargılı, konuya en uzak olanların bile merak ettikleri ve için için sormak istedikleri sorular vardır.


Bu soruların neredeyse tamamı iki basit gerçeği işaret eder; toplumun genel #hivbilgisi düzeyinin hâlâ çok düşük olduğunu ve aslında uygun ortam yaratıldığında hiç kimsenin HIV konuşmaktan çekinmediğini...

 

Yayıma hazırlayan: www.kirmizikurdele.org #onlinehivdanismanligi Servisi Danışman Ekibi

Güncelleme tarihi: Şubat 1, 2024 Yayım tarihi: Eylül 2018



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler kaynak göstermek şartıyla herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

İşte tam da bu noktadan hareketle ve 2015 yılından bu yana #hivhakkindahersey sloganıyla herkes için #hivbilgisi sağlayan www.kirmizikurdele.org olarak, yıllardır tanıdığımız ve her türlü şeyi konuştuğumuz bazı danışanlarımızla kafa kafaya verip HIV pozitiflere her zaman sorulanlar arasından on soruyu seçtik, ortak cevaplar vermelerini istedik ve cevapları ortak bir dille yazılmış bir #hivbilgisi yazısına dönüştürdük. Doğrusu cevapları ortak bir dile dönüştürmek yerine, özellikle bazı cevapları olduğu gibi aktarıp hep birlikte kahkahalarla gülmek isterdik fakat bazı cevaplar gerçekten buraya aktarılacak gibi değiller:) O yüzden tatmin edici bir başlangıç olarak bu yanıtları paylaşıyor ve eğer sizin de HIV pozitiflere sormak istediğiniz sorular varsa ve yanıt bulmak istiyorsanız #onlinehivdanismanligi bölümünden bize ulaştırabileceğinizi tekrar hatırlatıyoruz.

Keyifli okumalar.

 


HIV testi, AIDS nasıl bulaşır, B=B
Herkes için #hivbilgisi I www.kirmizikurdele.org

--- Virüsün kimden bulaştığını biliyor musun? ---


Bilmiyorum ve doğrusu hiç ilgilenmiyorum.

Ayrıca, bunu bilince neyin farklı olacağını düşünüyorsunuz? Bu bilgi hiçbir şeyi değiştirmez ki.


Sadece ben değil, şu ana kadar konuştuğum çoğu HIV pozitif kişi de virüsün kimden bulaştığını bilmiyor.


Kasıtlı olarak HIV bulaştırmayı ciddi ciddi planlayan ve uygulayan hiç kimseyle de tanışmadım. Çünkü bu sadece çılgınlık değil aynı zamanda suçtur. Bunu bir kenara bırakırsak, çoğu kişi sevişiyor, eğleniyor ve her şeyin yolunda olduğunu, HIV gibi şeylerin sadece başkalarının başına gelen şeyler olduğunu düşünüyor.


Bazı HIV pozitiflerin çeşitli eğlence ortamlarında başkalarının da HIV pozitif olmalarını sağlamaya çalıştıkları ise çok çirkin bir dedikodu. İnsanları korkutarak baskı altına almak isteyen, kötü niyetli, herkesin kendi istedikleri gibi yaşamasını isteyen sevgisiz insanların kustuğu bir yalan.

Tüm bilimsel verilere göre HIV'in aktarılma ihtimalinin en yüksek olduğu senaryo, HIV pozitif olduğunuz fakat bunu bilmeyerek, böyle bir şey yokmuş gibi davrandığınız senaryo. Bu yüzden HIV tanısı aldığım günden beri yüzlerce kez tekrarladığım gibi; test yaptırın. Çünkü bilmenin başka yolu yok!


(HIV testleri hakkında bilgi almak ve test yönlendirmesi için HIV hakkında her şey bölümümüzün HIV testleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.)



--- Kondom kullanıyor musun? ---


Siz kullanmıyor musunuz? Herkes bunu sadece HIV pozitiflere bu kadar hevesle sorduğuna göre herhalde kimse kullanmıyor!

Elbette bu da bir tercih ancak, aynı tercih hakkının HIV pozitifler için de geçerli olmadığını düşünmek ağır bir ayrımcılık. Ayrımcılık çünkü, korunmak iki kişilik bir karar ve sizin kondom kullanmayı önermediğiniz ya da size sorulduğunda hayır dediğiniz bir ilişkiden sonra diğer kişiyi kondom kullanmamakla suçlamak pek de insaflı bir şey değil.

Üstelik düzenli HIV ilaç tedavisi sayesinde B (Belirlenemeyen) seviyede olan HIV pozitif bireylerin kondomsuz ilişkilerde bile virüs bulaştırmadıklarını ispatlayan çok önemli bilimsel çalışmalar var. Yani Belirlenemeyen = Bulaştırmayan!


B = B, HIV, AIDS
Belirlenemeyen = Bulaştırmayan


HIV pozitifler HIV ilaç tedavilerini ciddiye alırlar ve konunun sadece HIV değil, cinsel yolla bulaşabilen diğer enfeksiyonlar olduğunu iyi bilirler ve HIV’e göre çok daha kolay bulaşabilen bu enfeksiyonlardan uzak durmak için daima korunmayı tercih ederler. Bununla beraber düzenli ve tek eşli bir ilişki içinde olan HIV pozitiflerin, eşleriyle birlikte karar vererek kondomsuz ve çok sağlıklı bir cinsel hayat sürdürdüklerini ve hatta dileyenlerin HV negatif çocuk sahibi olduklarını da biliyoruz.

Günün birinde bu ayrımcı soruya maruz kalan biri olmak istemiyorsanız, yapmanız gereken şey ise çok basit; korunmayı ilk öneren daima siz olun.


Cevabın bu kadar basit olduğu bir soruyu, neden karmaşık bir problem haline getiresiniz ki?

İstanbul halkıyla HIV hakkında ve Belirlenemeyen = Bulaştırmayan B=B bilgisinin HIV'e bakış açısını nasıl değiştirdiğine dair videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.



--- HIV tanısı aldıktan sonra seks hayatın nasıl? ---

Pek çok kişi aksini düşünüyorsa da tanı aldıktan sonra daha çok, daha iyi ve daha farkında olarak seks yapıyorum.

Vücudumu ve sekse bakışımı yeniden değerlendirmek zorunda kaldım ve bu sayede daha önce deneyeme cesaret edemediğim şeyleri denedim ve cinsellikte yeni ilgi alanlarını keşfetmeye başladım. Tanı sonrası bir dönem karamsar olduğum doğru ama sonrasında her şey eskiden olduğundan daha da renkli hale geldi.

Kendimle barıştım ve bu acayip iyi geldi.

Herkese tavsiye ederim!



--- HIV yüzünden reddedildin mi? ---

Bu soruyu böyle yanıtlamak istemezdim ama evet. Hem de defalarca kez.

Özellikle acı veren bir olayı hatırlıyorum. Çok yakın bir arkadaşımla yemek yerken birden ağlamaya başladım; çünkü aynı hafta içinde HIV durumum yüzünden iki yakın arkadaşım benden uzaklaşmıştı. Birkaç dakika ağlamama izin verdi, sonra “HIV sadece vücudunda olan bir şey. Hepsi bu kadar. Vücudundaki bir virüs yüzünden senin gerçekte kim olduğunu göremiyorlarsa, onlar kör, cahil ve seni hak etmeyenlerdir” dedi. Çok haklıydı. O andan sonra benzeri olaylara üzülmemeye karar verdim.

Çünkü seni bugün şu ya da bu virüs yüzünden reddeden birisi yarın etnik kökenini, dinini, yaşam biçimini, memleketini şuyunu buyunu da bahane edip gidebilir. Gitmek isteyen gitsin, hayat bildiği gibi gelsin!

Ben değerli biriyim ve HIV beni tanımlayan, yaşantımı belirleyen bir şey değil. O sadece bir virüs, ben ise güçlü ve güzel bir insanım!

--- HIV tanısı aldığın zaman kaç yaşındaydın? ---


27 yaşındaydım.

Birkaç gün yemek yemedim. Arkadaşların kanepelerinde uyudum ve ödev yapmak yerine film izledim. Aslında kendi ön yargılarımdan ve cehaletimden kaynaklanan çocuksu davranışlar. Ama her nasılsa üniversite derslerine devam ettim.

Gündüzleri uyuyup, geceleri sokaklarda uzun uzun yürüdüm. Kendimi bir tür melankoliye teslim ettim ama pişman değilim, çünkü hayatımın en iyi dönemi pozitif olduktan sonra başladı.

--- Belirlenemeyen viral yük seviyesi (B seviye) tam olarak ne anlama geliyor

ve ifade ediyor? ---


Belirlenemeyen = Bulaştırmayan B=B HIV tedavisi ilaçlarını özenle ve düzenli kullanan ve tedavi başarısı sağlamış, yani virüsü tamamen baskılanmış bir HIV pozitifi ve bu seviyeyi tanımlamak için kullanılan bir terim. Yani ilaçlar, vücuttaki virüs miktarını standart bir virüs yükü ölçümü testinde belirlenemeyen bir noktaya gelene dek baskılarlar.

Bu aşamada virüs vücudunuzda tamamen kontrol edilmiş, baskılanmış düzeyde yani uyutulmuş durumda olduğundan, başkasına bulaştırmak/aktarmak da mümkün değildir. Yani risk sıfırdır. Hem de kondom kullanılmasa bile!

Bu bilgi size hâlâ inanılmaz geliyorsa sizi B eşittir B sayfalarımıza alalım!


Kısa bir bilgi; PARTNER çalışması 767 sero - different (bir pozitif, bir negatif) çifti yıllar boyunca gözlemledi. 2014’de sonuçlar gösterdi ki belirlenemeyen düzeyde viral yüke sahip bir HIV-pozitif bireyden HIV-negatif bireye HIV bulaşması olasılığı SIFIR!

Yani belirlenemeyen olmak demek, HIV bulaştırma/aktarma ihtimalinin sıfır olması demek. Bu bilimsel olarak mümkün olan her şeyi yaptığınız ve bu süreçte partnerinizi de koruduğunuz anlamına geliyor. HIV ilaç tedavisine tam uyum işte bu yüzden çok önemli. --- İlaçların herhangi bir yan etkisi oldu mu? --- Bu sorunun cevabı kişiden kişiye, bünyeden bünyeye göre değişir. Fakat günümüzdeki yan etkiler geçmişte olduğundan çok daha hafif. Her yıl yeni HIV tedavisi ilaçları çıkıyor ve her bir yeni ilaç daha az yan etki ve yüksek başarı sağlıyor. İlk ilaç günümün uykusunda, çok canlı düşler ve kabuslar gördüm, bir iki hafta boyunca midem rahatsız oldu ama geçti gitti. Üstelik son zamanlarda çok daha yeni ve gelişmiş yani ilaçlar çıktı. Eğer hayatı zorlaştıran ciddi yan etkiler varsa, doktorla konuşulup ilaç değişikliği yoluna gidilebilir.

(HIV tedavisi ve yan etkileri hakkında daha fazla için HIV hakkında her şey bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.) --- HIV tanısı aldıktan sonra biriyle olmak, ilişki içinde olmak neye benziyor? ---

Başlarda ben de bunun büyük bir problem olacağını düşündüm ama üstesinden gelmem çok da zor olmadı. Çünkü düzenli HIV ilaç tedavisinin getirisi olarak vücudumdaki virüsün baskılanacağını ve virüsü bulaştırmayacağımı biliyorum. Dolayısıyla endişe ya da kaygı içinde değilim. Tedavimin gerektirdiği şeyleri yerine getirdiğim için eskiden nasılsam şimdi de öyle davranıyorum. Gerçekten bir fark yok. --- HIV damgalamasına karşı nasıl bir tepki gösteriyorsunuz? Ayrımcılık nasıl hissettiriyor? ---


Aslında bu konudan çok sıkıldım ama her seferinde ilk tepkim anlık otomatik bir kapanma oluyor. Fakat o kadar. Çünkü akıl dışı. Gerçekçi değil. 2024 yılında hâlâ HIV’den korkarak yaşayan biri ile ilgilenmem.


HIV’in nasıl engellenebildiğini ve nasıl tedavi edildiğini ööğrenin bir zahmet. Güncel #hivbilgisi edinin. Kendinizi eğitin. Kondom kullanın.

HIV’i önlemek için gerekli önlemleri almalısınız. Bununla birlikte, hayatınızı korkuyla yaşamak ya da yalnızca HIV pozitif oldukları için insanlarla seks yapmaktan kaçınmanız ahmakça.

Ama anlamamakta ısrar etmek istiyorsanız da siz bilirsiniz.

Gölge etmeyin yeter. --- Pozitif test sonucu alan birine ne söylemek isterdiniz? ---

Muhtemelen parçası olmayı hiç hayal etmediğin bir kulübe katıldın, ancak üyeleri tarihe karışmış en harika zihinlerden bazılarını içerdiğinden, bence iyi bir topluluk içindesin, hoş geldin!

HIV geçmişte pek çok önemli insanı, aktivisti aramızdan aldı. O insanlar iyi bir tedaviye erişebilmemiz ve uzun bir hayat yaşayabilmemiz için çok uğraştılar.

Bizim üyeliğe giriş bedellerimizi yaşayan ve ölen o kişiler ödedi. Onlar kavga ettiler, protesto ettiler, toplandılar ve organize oldular. Böylelikle siz de günde sadece bir ilaç alıp hayatınızın keyfini çıkarabiliyorsunuz. Onların fedakarlıklarına ve özverilerine her zaman saygı göstermeliyiz.


Şu anda biraz endişelisin ama bil; seviliyorsun. Aşkı da bulacaksın. HIV'i sorun etmeyecek olgunlukta biri mutlaka olacak ve en önemlisi ise kendini kötü hissettiğinde seninle aynı yollardan geçmiş birçok insanın, aktivistin ve sağlık profesyonelinin karşılıksız desteğini bulacaksın.


Dert etmeye değmez yani. Hayatına kaldığın yerden devam et!



www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivindogrusu


















bottom of page