top of page

Gen editleme teknolojisi HIV'e çözüm olabilir mi?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2023


 

Yayına hazırlayan: Arda Karapınar, (Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı) Yayın tarihi: Haziran 15, 2022


Herkes için #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

Tel Aviv Üniversitesinde yapılan ve erken sonuçları geçtiğimiz günlerde Nature Dergisinde yayınlanan bir araştırma HIV kesin tedavisi yolunda yeni bir heyecan yarattı.

Gen editleme, gen terapi ve HIV, AIDS
www.kirmizikurdele.org I HIV hakkında her şey

İsrail ve ABD'den bilim insanlarının oluşturduğu geniş bir araştırma ekibinin ortak eforu olan çalışmanın temelinde nobel ödüllü *CRISPR teknolojisi var.

(* CRISPR: Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, Türkçesi Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri.

Bilim insanlarının, canlıların DNA’larında hedefli ve hassas değişiklikler yapmasına imkân sağlayan bir gen düzenleme yöntemi. Detaylı bilgi için tıklayın.)


Çalışmada test edilen ve Nature Dergisindeki makaleye konu olan yaklaşımı; insan vücudu içinde yeni *B hücreleri üretmek ve bu hücrelerin HIV'i yok edecek antikorlar üretmesini sağlamak olarak özetlemek mümkün.

(*B hücreleri (B lenfositler), antikor denilen maddeler üreterek vücudun humoral (sıvısal) savunmasını gerçekleştirmektedir. Humoral savunma ile vücut kendisini serbest bakteriler ve virüslerin oluşturduğu moleküller ile birlikte çeşitli antijenlere karşı koruma altına alır. Detaylı anlatım için tıklayın)



Çalışmada test edilen yaklaşım belki kulağa kolay bir yöntem gibi gelebilir ama değil. Bugüne kadar sadece bir kaç çalışma B hücresi üretebilmeyi -o da vücut dışı ortamlarda- başardı. Bu çalışma insan vücudunda B hücresi üretilebilmiş olması bakımından önemli. Araştırma ekibinden Dr. Adi Barzel'de özellikle aynı noktanın altını çiziyor ve ekliyor;

''Biz tek seferlik bir enjeksiyonla HIV'i yenebilecek ve HIV ile yaşayanların hayatlarında muazzam bir iyileşme sağlama potansiyeline sahip oldukça yenilikçi bir tedavi geliştirdik.''

Henüz ilk aşamalarından birisi tamamlanan çalışma uzun bir süre daha devam edecek ve nihai sonuca ulaşması ortalama 10 - 12 yılı bulabilir. Her ne kadar uzun bir süre gibi görünse de, bu çalışmanın, en erken aşamalardan birinde verdiği sonuç oldukça heyecanlandırıcı ve ümit verici.

Ancak HIV'in kesin tedavisi hedefinde yolun uzun olduğunu ve kat edilmesi gereken oldukça fazla mesafe olduğunu bir kez daha vurgulamak gerekir.

Bu yüzden, benzeri tüm çalışmalardan gelen tüm verilere sağduyulu ve temkinli yaklaşmanın, erken ve gereksiz heyecanlara kapılmaktan daha doğru ve gerekli olduğunun altını özellikle çizmek isterim.

Dünya çapındaki tüm HIV tedavisi çalışmalarını ve HIV bilimini yakından takip etmeye ve kayda değer tüm gelişmeleri Türkiye HIV topluluğuyla paylaşmaya devam edeceğim.



www.kirmizilkurdele.org #hivhakkindahersey

















(Görselin kaynağı; NIH)

bottom of page