top of page

Billy Porter HIV pozitif olduğunu duyurdu.

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2021


 

Yayına hazırlayan: Arda Karapınar Yayın tarihi: Mayıs 19, 2021

 

Ünlü aktör ve moda ikonu Billy Porter 14 yıldır HIV ile yaşadığını açıkladı. The Hollywood Reporter isimli derginin yeni sayısının kapağına konuk olan Porter, ‘’Günümüzde bir HIV pozitif böyle görünüyor’’ başlığı altında verdiği iddialı pozlarla, HIV ve AIDS’e ilişkin 40 yıldır dolaşımda olan eksi ve yanlış imajları, cesur ve güçlü yeni imajlarla değiştiriyor.


51 yaşındaki aktör, 14 yıldır HIV ile yaşadığını duyururken, HIV tanısı aldığı günleri ve o dönemdeki ruh halini ‘’HIV pozitif olduğum için utanıyordum, utanç içindeydim. HIV tanısı aldığımı o günlerde açıklamadım çünkü bu duyuruyu takiben gelebilecek damgalama ve ayrımcılıktan utanıyordum’’ diyor ve ekliyor. ‘’Şimdiye dek açıklamama sebebim korku değil, utançtı. O yıllar, özellikle de bir siyah olarak ya mükemmel olmanız ya da ölmeniz gerektiğinin yoğun olarak hissettirildiği yıllardı’’.

Oyuncu, HIV pozitif olduğunu şimdi duyurmanın, özgürlüğü keşif ve deneyimleme yolculuğunun bir parçası olduğunun altını özellikle çizerken, duygularını şöyle iddia ediyor; ‘’Hakikat özgürleştirir. Artık sadece HIV pozitif olduğum için utanç hissetmeden yaşamak istiyorum. Hayatımda hiç olmadığım kadar sağlıklı durumdayım. Zamanı geldi. Daha fazla damga damgalanmaya yer yok artık!’’ Kırmızı Kurdele İstanbul’un değerlendirmesi Billy Porter’ın bu çıkışı neden önemli? HIV ile yaşayan bireylerin, virüsün ortaya çıkışının üzerinden 40 yıl geçmiş olmasına rağmen, dünyanın her yerinde hala maruz kaldıkları yoğun damgalama ve ayrımcılık, ancak Billy Porter gibi güçlü figürlerin yardımıyla durdurulabilir. Porter gibi figürler HIV’in sağlıklı bir hayat ve başarılı bir kariyer sürdürmeye engel olmadığının en güçlü kanıtları olarak, küresel aktivizme önemli katkı sunuyor ve HIV ile yaşayan bireylerin yeniden özgüven inşasını kolaylaştırıyor.

Günümüzde, HIV bilimindeki muazzam gelişmeler ve HIV ilaç tedavisinin (ART) sunduğu olanaklar sayesinde virüs *b seviyeye baskılanabilir, tamamen kontrol altında tutulabilir ve HIV ile yaşayan bireyler, virüsü taşımıyormuş gibi sağlıklı bir hayat sürdürerek, çalışabilir, evlenebilir, HIV taşımayan çocuk sahibi olabilir yani toplumu oluşturan tüm bireylerle eşit haklara ve fırsatlar sahip bir hayat sürdürebilirler.


Fakat tüm bu bilimsel gelişmelere rağmen HIV ile yaşayan bireyler, tüm bu eşit haklarından yararlanmakta zorlanmaya devam ediyorlar. Billy Porter gibi güçlü, kabul görmüş HIV ile yaşayan örnekler çoğaldıkça HIV ve HIV ile yaşamak da aynı hızla normalleşecek.


Billy Porter ve benzeri figürlerin bu ve benzer çıkışları işte bu yüzden ve küresel HIV aktivizmine sağladığı sayısız katkı dolayısıyla önemli. www.hivhakkindahersey.org #bilonemsekorun


Kanıt temelli aktivizm
HIV hakkında her şey I Kırmızı Kurdele İstanbul

bottom of page