top of page

Şifa çalışmaları hız kazandı. *'Truva atlarından' biri HIV’e çare olur mu?

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2019

Yararlanılan yazı bağlantı Yayın Tarihi: Ağustos 2018

*Truva atı, bilgisayar yazılımları teknolojisinde kullanılan yararlı bir programın içine gizlenen zararlı mini programlar/ajanlara verilen genel isim. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiş. Truva atları kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak çalıştıklarında sisteme zarar verebilir, çökertebilirler. Bu prensipten yola çıkan araştırmacılar, ''Truva Atı''nın HIV şifa çalışmalarında denenecek versiyonunda, insan genine yapılacak bir müdahaleyle HIV’in kesin tedavisinin mümkün olup olmayacağını araştıracak.


Araştırmada hücre DNA’sındaki genlere direk enjekte edilecek “Truva Atı” olarak kodlanan molekül sayesinde, HIV’in hücre ile ilişkisinin kesilip kesilemeyeceği sorusuna cevap aranacak. Eğer HIV'in hücre ile ilişkisi kesilirse virüsün çoğalması da duracağı için, genetik yapı bozulmadan HIV'e kesin ve etkili bir mücadele sağlanmış olacak.

HIV salgınının ilk yıllarında kurulan ve günümüze kadar HIV ve AIDS alanında yüzlerce bilimsel araştırma projesine yaptığı bağışlarla hayat veren **amfAR ***ARCHE programı vasıtasıyla verdiği 1.16 Milyon dolarlık yeni bağışla HIV’e kesin tedaviyi bulmayı hedefliyor.


Biri HIV’in kesin tedavisi için genetik bir yaklaşıma sahip olan bir çalışma, diğeri ise tedaviye ara verdikleri ya da tamamen sonlandırdıkları halde hala virüsü kontrol edebilme becerisine sahip HIV ile yaşayan bireyler (PTC olarak da adlandırılmaktadır) üzerindeki bir araştırma olan iki ayrı projeye ayrılacak bağış tutarının projelere aktarılacağı, geçtiğimiz günlerde amfAR’ın yetkilileri tarafından basın açıklamasıyla duyuruldu.


Toplam tutardan 344.000 doların aktarılacağı Washington Üniversitesi’nden Dr. Keith Jerome ve ekibinin “HIV şifası için gen terapisi” projesi, insan genine yapılacak bir müdahaleyle HIV’in kesin tedavisinin mümkün olup olmayacağını araştıracak. Araştırmada hücre DNA’sındaki genlere direk enjekte edilecek “Truva Atı” olarak kodlanan molekül verilen madde sayesinde HIV’in hücre ile ilişkisinin kesilip kesilemeyeceğine cevap aranacak.


816.000 dolar bağış aktarılacak diğer proje ise, PTC’lerin, ilaç kullanımına son vermelerine rağmen nasıl hala virüsü kontrol altında tutabildiklerini ve çalışmadan elde edilecek sonuçların tüm HIV ile yaşayan bireylere uygulanıp uygulanamayacağı üzerine odaklanıyor. Boston Kadın Hastalıkları Hastanesi’nden Dr.Jonathan Li ve ekibi tarafından yürütülecek projede farklı yaş, etnik köken ve tedavi geçmişlerinden bireyler izlenecek.



amfAR’ın ARCHE programı, her yıl HIV araştırmalarına büyük miktarlarda bağış yaparak kesin HIV tedavisi için bilimsel araştırmalara destek oluyor. Yapılan son bağışlarla ilgili detaylı basın bildirisine buradan ulaşabilirsiniz.


Kırmızı Kurdele İstanbul'un değerlendirmesi


Düzenli takipçilerimizin bildiği gibi HIV şifa çalışmalarındaki artan hızı ve buna bağlı olarak başlayan/sürdürülen nitelikli çalışmaların her birini düzenli olarak takip ederek, kayda değer olduğuna inandıklarımızı paylaşıyoruz. Bu Türkiye'nin en çok başvrulan #hivbilgisi sağlayıcısı olan Kırmızı Kurdele İstanbul modelinin temelindeki kanıt temelli aktivizm yaklaşımının ana unsuru.

HIV'in yapısına ve onu yok etmeyi zorlaştıran karakteristik özelliklerine bağlı olarak(1), şifasını genetik biliminin ve kanser araştırmalarından edinilmiş tecrübelerin ışığında arama fikri epeydir üzerinde çalışılan, bugüne kadar milyarlarca dolar harcama yapılan ve diğer şifa yaklaşımlarına göre en çok yol kat edilen metot. Ancak hedefin/çalışma ortamının DNA ve genetik yapı olması yüksek derecede titizlik gerektirdiği için hem zaman hem de parasal maliyeti oldukça yüksek. Çalışmaların yavaş ilerlemesinin sebebi bu. Fakat buna rağmen HIV şifası konusunda en umutlu olacağımız yaklaşım bu ve eğer şifa bulunacaksa muhtemelen bu yaklaşımın bir sonucu olarak bulunacak.

(1) HIV'in yapısını ve vücutta ilerleme/çalışma biçimini anlattığımız HIV yaşam döngüsü başlıklı #hivbilgisi yazımızı okumak için görsele tıklayabilirsiniz.



Fakat her fırsatta tekrar ettiğimiz gibi: kesin tedavinin-şifanın geldiği güne kadar; günümüzdeki etkin tedaviye tam uyumlu kalmak ve yeni seçenekleri, kesin tedavi- şifa gibi konuları ilgi ve heyecanla takip ederken, tedaviden uzaklaşmamak, yeni HIV bulaşlarını engelleyen belirlenemeyen seviyeye ulaşmak ve korumak hayati önem taşıyor.





** amfAR, The Foundation for AIDS Research ***ARCHE, the amfAR Research Consortium on HIV Eradication

bottom of page