top of page

UNADIS'e göre HIV vakalarındaki düşüş durdu. AIDS vakalarında artış var.


Birleşmiş Milletler'in (BM) AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS'in son küresel raporunda, son yıllarda AIDS ile mücadelede özellikle de anneden bebeğe HIV virüsü geçişinin durdurulmasında önemli aşama kaydedilmesine rağmen, HIV vakalarındaki düşüşün durduğuna dikkat çekildi.


Rapora göre, son beş yılın her birinde ortalama 1,9 milyon kişi HIV ile enfekte oldu ve Türkiye'de de AIDS vakalarında artış gözlendi.

Geçen yıl Orta Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaklaşık 91 bin kişinin HIV ile enfekte olduğu belirtilen raporda, HIV vakalarının yarısından fazlasının ABD'de, dörtte birinden fazlasının ise Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Türkiye, İngiltere ve Kuzey İrlanda'da görüldüğü ifade edildi.

Doğu Avrupa ve Orta Asya'da 2010-2015 yılları arasında HIV vakalarında yüzde 57 artış yaşandığı kaydedilen raporda, bu iki bölgede her 10 vakadan 9'unun Rusya ve Ukrayna'da görüldüğü, HIV vakalarının yaklaşık yarısının ise ortak şırınga kullanımının neden olduğu belirtildi.

Raporda, HIV vakalarında daha önce düzenli bir düşüşün gözlemlendiği Karayipler'de son beş yılda yüzde 9, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise yüzde 4 artış yaşandığı vurgulandı.

UNAIDS Genel Direktörü Michel Sidibe raporla ilgili açıklamasında, HIV'in yeniden yayılmaya başlaması durumunda salgını kontrol etmenin imkânsız olacağı uyarısını yaptı.

Rapora göre, HIV baş gösterdiğinden bu yana yaklaşık 78 milyon milyon kişi enfekte yakalanırken, 35 milyon kişi AIDS ile ilişkili hastalıklardan ötürü hayatını kaybetti.

Dünya genelinde ise yaklaşık 36,7 milyon kişi HIV taşıyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi HIV ile enfekte oluyor, 17 milyon kişi HIV tedavisi (ART) görüyor, 1,1 milyon kişiyse AIDS ile ilişkili hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Raporun tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

bottom of page