top of page

Sıfır HIV Damgalaması Günü

Güncelleme tarihi: 21 Tem 2023


HIV bilimi alanındaki tüm pozitif gelişmelere rağmen HIV sebepli damgalama ve ayrımcılık devam ediyor.

Bu damgalama ve ayrımcılıklara dikkat çekmek için seçilen 21 Temmuz Sıfır HIV Damgalaması (#ZeroHIVStigmaDay) Gününe dair kısa bir #hivbilgisi yazısı yazarak bu senenin mesajını sizlerle paylaşmak istedik.

İyi okumalar.

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü S.

Yayın tarihi: Temmuz 20, 2023


(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

21 Temmuz Sıfır HIV Damgalaması Günü, HIV yayılımı ve buna bağlı eşitsizlikleri pekiştiren ve güçlendiren HIV damgalamasına karşı farkındalık yaratmak ve birlikte aksiyon almak için bireyleri toplulukları, ilgili kuruluşları ve tüm ülkeleri bir araya getiren bir harekete öncülük eden değerli bir gün.

Dünya AIDS Günü gibi günler genel olarak HIV konusunda gerekli farkındalığı sağlarken, HIV yayılımının durdurulması ve tedavi hizmetlerindeki tüm pozitif bilimsel ilerlemelere rağmen devam eden damgalama ve ayrımcılığın etkisine meydan okumak için özel olarak küresel bir farkındalık günü hiç olmamıştı.

Bu noktada HIV damgalamasına özel bir güne ve HIV damgalamasının sonlandırılmasına neden ihtiyaç var diye sorulabilir. Aslında bu soruya sayısız cevap verilebilir ancak verilecek ilk cevap şu olabilir; Eğe insanlar HIV sebepli damgalanma ve ayrımcılık yaşamaktan korkarlarsa, bu onları HIV testi yaptırmaktan vazgeçirebilir. Bu da HIV'in yayılımındaki ve sıfır yeni olgu hedefine ulaşamamaktaki en temel sorun olarak karşımıza çıkar. Oysa 1 Aralık 2022 Dünya AIDS Günü için yazdığımız *bildiride de söylediğimiz gibi; "insanların ayıplanma ve dışlanma korkusu olmadan HIV hakkında konuşabildikleri bir dünya inşa etmek, hepimizin ortak sorumluluğudur."


1 Aralık Dünya AIDS Günü 2022 Bildirisi
.pdf
PDF dosyasını indir • 355KB

21 Temmuz'da ayrıca, HIV statüsünü kamuoyu ile paylaşan ilk Siyah Güney Afrikalı kadın olan Prudence Mabele de anılıyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. Yıldönümüne denk gelen bu seneki Sıfır HIV Damgalaması Gününün teması; "Önce İnsan".

Kırmızı Kurdele İstanbul olarak Fast Track Cities/Hızlı Erişim Şehirler vizyonumuz kapsamında birlikte çalıştığımız partner kuruluşumuz olan IAPAC (Uluslararası AIDS Bakımı Sağlayıcıları Derneği) tarafından başlatılan bu önemli girişimi destekliyor ve HIV sebepli damgalama ve ayrımcılığın sonlanarak dünyanın her yerindeki ve ülkemizdeki tüm insanların virüs, hastalık ya da risk olarak değil "önce insan" olarak görüldükleri bir ortak gelecek için, elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.




www.kirmizikurdele.org #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı #hivhakkindahersey














bottom of page