top of page

Kırmızı Kurdele İstanbul'dan bir uluslararası etkinlik/işbirliği daha...

Kırmızı Kurdele İstanbul'u ilk günden beri yakından takip edenlerin çok daha iyi bildiği gibi, bugüne kadar ''Uluslararası alanda da yüksek bilinirlik ve temsiliyetiyle, HIV çalışmaları alanında Türkiye’nin en güvenilir sivil toplum kuruluşu olmak'' vizyonuyla çıktığımız yolda uluslararası işbirliklerine daima ayrı bir önem verdik.

AIDS Action Europe üyeliği, European AIDS Treatment Group Üyeliği ve aktif görevi, EATG işbirliğiyle Türkiye ve bölgenin ilk HIV aktivizm okulu 'Pozitif Akademi', tüm zamanların sağlık alanındaki en büyük HIV temalı kongresi Amsterdam AIDS 2018'de ana programda Dr. Fauci ile aynı panelde panelistlik bunlardan sadece bir kaçı. Hatırlanmaya değer bir diğer dönüm noktası ise herhangi bir Dünya AIDS konferansında, Türk bir Sivil Toplum Kuruluşunun ana düzenleyicilerinden biri olduğu ilk uluslararası etkinlik olması bakımından bir ilk olan AIDS 2018 Yürüyüşü! Videonun çeşitli yerlerinde görülen Türkçe B eşittir B bayrağı ile hepimizin gururu olan AIDS 2018 Yürüyüşü'nü gelin hep beraber hatırlayalım;

Kırmızı Kurdele İstanbul'un gönüllü ekibi olarak bu önemli uluslararası görünürlük çalışmalarına bir yenisini eklemeye hazırlanıyoruz; Kasım ayında Basel'de gerçekleşecek EACS 2019'da gerçekleşecek olan #NOHIVSTIGMA farkındalık kampanyası ve #NOHIVSTIGMA yürüyüşü! İsviçre ve Rusya'da faaliyet gösteren kardeş kuruluşumuz Life4me+ tarafından, aktivist dostumuz Alex öncülüğünde organize edilen farkındalık kampanyası 6-9 Kasım, #NOHIVSTIGMA yürüyüşü ise 8 Kasım tarihinde gerçekleşecek. Kırmızı Kurdele İstanbul'un European AIDS Clinical Society (EACS), European AIDS Treatment Group (EATG), AIDS-Hilfe of Basel, Prevention Access Campaign gibi kurumlarla beraber ortak düzenleyicisi ve partneri olduğu tüm bu etkinliklerin detaylarını ve partner kuruluşlar arasındaki Kırmızı Kurdele İstanbul logosunu www.nostigma.ch adresinde görebilir, EACS 2019 boyunca video, söyleşi ve canlı akışlarımızı #EACS2019 etiketiyle takip edebilirsiniz. #NOHIVSTIGMA Basın bülteni İsviçre, 10 Ekim 2019

Life4me+ tarafından düzenlenen #NoHIVStigma (#HIViDamgalamayaHayır) Kampanyası ve etkinlikleri, EACS 2019’da duyuruldu.


Life4me+ yöneticisi Alex Schenider "HIV ile yaşayan bireyler, sağlık statüleri nedeniyle, hala ötekileştirme ve damgalamaya maruz kalıyorlar” diyor. Bilim insanları, İsviçre’de gerçekleşecek olan EACS 2019’un HIV ile yaşamanın ne demek olduğunu ifade etmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorlar.

Yaklaşık 3000 araştırmacı ve aktivist, Kasım 2019’da Basel’de düzenlenecek 17th EACS konferansında bir araya gelecek. Schneider’a göre EACS gibi etkinlikler, toplum geneline nasıl ulaşılacağına dair etkili yöntemlerin konuşulduğu ortamlar. “HIV ile yaşayan bireyler, tedavilerini başarıyla sürdürdükleri takdirde kondomsuz cinsel ilişkiler de dahi virüsü başkalarına bulaştıramıyorlar..”

Yıllardır bilindiği üzere, eğer virüs belirlenemiyorsa, bulaştırılamıyor! “Günümüz ilaçları viral yükü baskılayarak, HIV ile yaşayan bireylerin kanlarında virüsün belirlenememesini sağlıyor” diyen Kimyager Dr. Schneider, İsviçre’nin Aargau kantonunda Life4me+ adlı organizasyonun da kurucusu. B=B kampanyasının yerel temsilciliğini üstlenen kuruluş, 2017’den bu yana farkındalık kampanyaları sürdürüyor.

Organizasyonun EACS’taki gündemi, daha çok eşitlik ve farkındalık üzerinde kurgulu olacak. Konu hakkında konuşan Schnider sözlerine şunu ekledi “ Kongre sırasında, daha görünür olmak için, şehir genelinde gerçekleşecek ve ana teması #NoHIVStigma temalı bir yürüyüş gerçekleştireceğiz”.

Şu anda korunma, kesin tedaviden daha etkili. Elbetteki bu, her iki tarafında yeterince bilince sahip olmasıyla mümkün. Bireylerin HIV konusunda bilgilerini arttırmak hem onları koruyacak, hem de HIV ile yaşayan bireylerin karşılaştığı ötekileştirme ve damgalamayı azaltacak.

Kampanya çervevesinde ilk etkinlik “Think Positive” ismiyle, Basel’de bulunan Rouge Bar’da gerçekleşecek. Etkinlik yaş, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve kültürel kimliğinden bağımsız herkesin katılımına açık olacak.

Life4me+ Derneği, HIV’e karşı damgalamayla mücadele için tüm bireyleri dayanışmaya çağırıyor. Davetliler arasında HIV alanında çalışan aktivistler, LGBTİ hakları savunucuları, trans hakları savunucuları, seks işçileri ve farklı alanlardan birçok yerel ve uluslararası aktivist yer alacak.

Etkiliğin katılımcıların mesajı ise “Biz yaşamı kutluyor ve tanısı ne olursa olsun herkesin bu hayata katkılarını önemsiyoruz” olacak.

#NoHIVStigma kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinlikler için farklı posterler, radyo reklamları ve toplu taşıma reklam giydirme afişleri düzenlendi. Kasım’ın ilk haftası süresince, kampanya çalışmalarına dair Radio Energy ve RaidX’te programlar düzenlenecek.

Kampanya etkinliklerinden en öne çıkan ise, Basel’de gerçekleşecek protesto niteliğindeki yürüyüş olacak. Basel Sosyal Demokrat Partisi ve Basel Yeşiller Partisi, Basel Strong Alternative (BastA), Basel Genç Sosyalistler gibi önemli oluşumlar da yürüyüşe katkı sağlayacaklar.

Etkinlik haftası süresince, farklı partiler düzenlenecek. “Mizah ve eğlence insanların birbirleri ile etkileşimini arttırır. Mizahla, damgalamaya karşı daha sağlam mücadele edebiliriz” diyen Schneider, haftanın çok ses getireceğine inandığını da sözlerine ekledi.

European AIDS Clinical Society (EACS), European AIDS Treatment Group (EATG), AIDS-Hilfe of Basel, Red Ribbon Istanbul, the Positivrat, Charitable Foundation for Sexuality and Health, the Gaybasel.ch, Prevention Access Campaign, Gilead and ViiV Healthcare gibi kuruluşlar tarafından desteklenen kampanyaya ait tüm detaylar https://nostigma.ch adresinde.

Detaylı bilgi ve her türlü sorunuz için:

Dr. Alex Schneider



bottom of page