top of page

HIVEND HIV/AIDS mezuniyet sonrası kursunu sivil toplum temsilcisi olarak yerinde izledik.

Güncelleme tarihi: 8 Şub 2022


 

Yayına hazırlayan: Kağan Çavuşoğlu, Tedavi aktivisti

Yayın tarihi: Şubat 06, 2022


(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

HIV alanında çalışan uzman derneklerinden birisi olan HIVEND (HIV Enfeksiyonu Derneği) tarafından, Prof. Dr. Fehmi Tabak moderatörlüğünde 5-6 Şubat tarihlerinde İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde düzenlenen 6. Mezuniyet Sonrası HIV/AIDS Eğitim Kursunu, sivil toplum temsilcisi olarak yerinde izledik. HIV Enfeksiyonu Derneği tarafından, HIV tedavisinde uzman hekimlerin, yeni mezun genç hekim ve asistanlarla bilgi, tecrübe paylaştıkları ve olgular üzerine tartışmalar yürüttükleri iki günlük eğitimin zengin programında; *Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan, (Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu) *PrEP, (Prof. Dr. Selçuk Kaya) *HIV ilaç tedavisine başlanacak doğru zaman, (Prof. Dr. Meliha Meriç Koç), *Yükselmeyen CD4 Düzeyleri nasıl yönetilmeli? (Doç. Dr. Ahmet Çağkan İnkaya) *HIV ve göz, (Doç. Dr. Didar Uçar) *HIV ve karaciğer (Prof. Dr. Fehmi Tabak), *HIV ve jinekoloji, (Prof. Dr. Mehmet Serdar Kütük) ve zengin başlıklarda sunumlar ve tartışmalar yapıldı.

Ayrıntılı bilimsel programını hivist.com adresinde bulabileceğiniz kursun birinci gününde, Sivil Toplum HIV Konferansı #HIV2021İstanbul'da da HIV ile yaş almak oturumumuzun konuğu olan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu (oturum videosu için tıklayın) Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan hakkında harika bir sunum yaparak bu önemli mesajın hekimlerce daha da iyi anlaşılması ve benimsenmesi çalışmalarımıza harika bir katkı yaptı. Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, sunumunda Kırmızı Kurdele İstanbul'un Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan hakkında yaptığı çalışmalar ve yayınlardan da alıntılar yaparak, hekimlerin HIV ile yaşayanları özgürleştiren ve tedavi uyumunda çok önemli bir rol üstlenen mesajı danışanlarıyla/hastalarıyla paylaşmalarının ve bunu doğru bir dil kullanarak yapmanın öneminin altını çizdi.

Her iki günün tüm oturumlarında her fırsatta söz alarak HIV ile yaşayanların sivil toplum örgütlerine yansıyan şikayetlerini, geri bildirimlerini ve isteklerini Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen hekimlerle paylaştığımız kursun ikinci gün programında, bir de ''Sivil Toplum Örgütleriyle Birlikte Tartışalım'' başlıklı oturum düzenlendi. Gönüllümüz Arda Karapınar'ın hekimler için özne dernekleriyle çalışmanın ortak yararları üzerine kısa bir de konuşma yaptığı oturumda, Pozitif Yaşam Derneği'nden Av. Tutku Altundağ'ın HIV'in hukuki boyutu hakkında yaptığı kapsamlı sunum, bu önemli konuyu hekimlerle tüm detaylarıyla paylaşırken, salonda yararlı fikir tartışmaları için de fırsat yarattı..

Pozitif-iz Derneği'nden aktivist arkadaşımız Çiğdem Şimşek'inde zaman zaman söz alarak alana dair deneyimlerini ve önerilerini paylaşarak zenginleştirdiği bu oturumun tüm katılımcılar için yararlı bir oturum olduğu inancıyla, benzeri oturum ve tartışma ortamlarının sıklıkla tekrarlanması temennimizi paylaşıyoruz.

Özne Dernekleri ile Hekim Dernekleri arasındaki bu olumlu yakınlaşma ve giderek çoğalan yapıcı işbirliklerinin, Türkiye'nin her yerinde HIV alanında sunulan hizmetlerden yararlanan herkes adına önemli ve sevindirici gelişmeler olduğuna inanıyor ve başta Prof. Dr. Fehmi Tabak olmak üzere bu etkinliği düzenleyen ve bizleri davet eden tüm HIVEND ekibine teşekkür ediyoruz.

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey



bottom of page