top of page

HIV ve Sigara

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2019



Her ne kadar bırakması büyük çoğunluk için hayli zor olsa da, sigaranın genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri herkes tarafından bilinir. ​Konu HIV ve sigara ilişkisi olduğunda ise durum biraz daha karışık. Son yıllarda HIV tedavisinde görülen hızlı gelişmelere paralel hızda çoğalan bilimsel çalışmaların önemli başlıklarından biri de sigara ve HIV’in sağlık üzerindeki etkileri. Doğruluğu bilimsel olarak ispatlanmış ve kolay anlaşılır #hivbilgisi üretmek hedefimize uygun olarak, Türkçe'de pek az kaynak bulunan bu önemli başlık altında yapılmış uluslararası çalışmaları inceleyip, sizler için derleyerek, her zaman başvurulacak kaynak bir makale hazırladık. İyi okumalar.

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivindogrusu

Sigara ve HIV

Eğer sağlığınızla ilgili endişeler taşıyorsanız yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sigarayı bırakmak ya da henüz başlamadıysanız hiç başlamamaktır. İnsan sağlığını en olumsuz etkileyen şeylerden biri olarak da bilinen sigara, 70’i doğrudan kansere neden olan 7000’den fazla kimyasal içerir. Bu maddeler içerdikleri karbon monoksitten dolayı kanınızdaki oksijen seviyesini düşürerek, organlara ulaşması gereken enerji seviyesinin de düşmesine neden olur.

Ayrıca sigara içmek, kan basıncı, doğurganlık, cilt, diş ve akciğerleri etkileyerek kanser, kalp hastalığı ve felç gibi riskleri de arttırır. Ocak 2015’de poz.com’da yayınlanan bir çalışmaya göre hem HIV tedavisi (ART) görüp, hem de sigara içmeye devam eden HIV pozitif bireylerin ölüm riski sigara tiryakilerine oranla iki katıdır.


Sigara HIV pozitif bireyler için sorunlara sebep olur mu?


Yukarıda da referans verdiğimiz araştırmaya göre HIV ilaç tedavisi gören ve sigara içen bireylerin ölüm riski iki katına çıkmaktadır.


HIV ilaç tedavisi gören ve sigara içmeyen bireyler için ömür beklentisi ise normal seviyededir. Tam da bu noktada, günümüzdeki gelişmiş HIV ilaçları sayesinde HIV pozitifler için beklenen ömür süresinin HIV negatif bireylerle aynı seviyelerde olduğunun altını özellikle çizmeliyiz.


Bununla birlikte, bazı çalışmalar HIV ile yaşayan kişiler arasında sigara tüketme alışkanlığının HIV negatif bireylere oranlar daha yüksek olduğuna işaret ediyor. HIV’in kendisinin kardiyovasküler sorunlara sebep olan veya hızlandıran kolesterol değerlerinde değişiklikler yapabilme olasılığı da üzerinde durulmaya değer başka bir bulgu. Eğer bu karışıma sigarayı da eklerseniz, riskleri arttırmış olacağınız gerçeği iyice belirginleşecektir.

Tüm bu bulgular sağlıklı ve normal bir ömür süresi için sigara bırakmayı denemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyorlar. Bu kararı almak ve uygulamak kimileri için anlık bir meseleyken, kimileri için karmaşık bir hal alabilir. Ancak farklı yardım ve destekleri değerlendirerek sigarayı bırakmak mümkündür.

HIV pozitif bireyler sigara içmeyi neden bırakmalı başlıklı başka bir (ingilizce) makale için bu linki tıklayabilirsiniz.

Eğer HIV taşıcısıysanız sigara içmeye daha mı yatkınsınız?


Bir başka Amerikan araştırması, 'değiştirilebilir kanser riskleri' oranlarının, HIV pozitif kişilerde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşmıştır.


Belirli düzeyde kontrol edebildiğimiz 'değiştirilebilir kanser riskleri' örnekleri şunlardır:

Sigara tüketmek,

Alkollü içkiler tüketmek

HPV enfeksiyonu

ve

Hepatit B, C enfeksiyonları


Çalışma, HIV ile yaşayan kişilerde, bu değiştirilebilir risklerin genel nüfusa kıyasla daha yüksek oranlarda gerçekleştiğini göstermiştir. Söz konusu çalışmaya katılan HIV pozitif bireylerin %54’ü sigara kullanıyorlardı. Bu oran, Amerika nüfusundaki genel sigara tüketimi oranına göre yaklaşık bir buçuk – iki kat kadar daha yüksektir.


Sigarayı nasıl bırakabilirim?


Sigarayı bırakmak için eksik olanı yerine koyma ya da karşılama tedavisi olarak adlandırılabilecek, nikotin ihtiyacını karşılayacak alternatif ürünler kullanmak mümkün. Bunlar; nikotin bantları, pastiller, sakızlar vb. şeklinde olabilir ve nikotin isteği yavaş yavaş geçene kadar kullanılabilir. Bu konuda doktorunuza ve sigara bırakma poliklinikleri ile Alo 171 hattına danışmanız, sigarayı bırakmak konusunda planlı ve istikrarlı hareket etmenizi sağlayabilir.


Elektronik sigarayı denemeli miyim?


Pek çok sigara kullanıcısı elektronik sigaranın, sigarayı bırakma konusunda yardımcı olduğunu belirtmiştir. Elektronik sigaralar bağımlılık yaratan nikotini içerebilmesine rağmen, kanser ve kalp hastalığına neden olan ve sigara dumanında bulunan tüm toksinleri içermemektedir.


İngiliz ulusal sağlık hizmeti kuruluşu NHS, elektronik sigaraların, normal sigara içimine göre daha az kötü olduğunu belirtmişse de, elektronik sigaranın içindeki kimyasal maddelerin de zararlı olduğu hakkındaki tartışmalara dikkat çekmeyi de ihmal etmiyor.. Şu ana kadar elektronik sigaraların etkileri hakkında çok geniş çaplı bir çalışma yapılmadı.. Elektronik sigaralar hakkında daha fazla (ingilizce) bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


bottom of page