top of page

HIV ve Alkol

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2019


Alkol HIV pozitif bireyler için sorunlara sebep olur mu?

Yapılan pek çok araştırma, alkolün HIV ile yaşayanlar için biraz daha fazla zararlı olabileceğini doğruladı.


Buna ek olarak, çok sayıda çalışma, haftada 14 birimden fazla alkol alınmamasını tavsiye etmeye devam ediyorlar.


www.kirmizikurdele.org I HIV hakkında her şey

Ne miktarda alkolü gönül rahatlığıyla tüketebilirim?

Yukarıda da söylediğimiz gibi, resmi sağlık tavsiyeleri haftada 14 birimden (birimlerin nasıl hesaplanacağına ilişkin tablo aşağıda) fazla alkol alınmamasını tavsiye ediyor. Daha önce bu değer haftada 21 birim olarak tavsiye ediliyordu.

Elbette haftada 14 birim tavsiye ediliyor diye bunu sonuna kadar kullanmamak iyi bir fikir. Ancak ille de içecekseniz bu miktarı günlere bölmek, ilk cümledeki kadar olmasa da bir başka iyi fikir! Aşırı alkol tüketiminin hastalanmalar, yaralanmalar vb. sebeplerden doğacak riskleri arttırdığını bir de Kırmızı Kurdele İstanbul hatırlatmış olsun.


Tavsiye edilen alkol tüketim miktarındaki değişikliğin nedeni ise; alkol tüketenlerdeki ağız, boğaz ve göğüs kanseri, felç, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı gibi beyin ve sinir sistemi hasarı riskinin artış göstermesi.


1995 yılından önceki tavsiyelerde, az miktarda alınan alkolün kalp üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülüyordu. Yeni çalışmalar bu faydanın sadece 55 yaş üzeri ve haftada beş birimden az alkol tüketen kadınlar için söz konusu olduğunu ispatladı.


HIV pozitif olmam içeceğim miktarı etkiler mi ?


Kesinlikle evet. YALE Üniversitesinde yapılan Veterans Aging Cohort Study (VACS) araştırması, HIV ile yaşayan bireyler için alkolün kötü olup olmadığını öğrenmek için erkek gaziler üzerinde bir çalışma yaptı. Çalışma yapılan erkeklerin haftada 13 birimden fazla alkol aldıklarında, HIV negatif erkeklere oranla daha fazla ölüm riski taşıdıkları sonucuna vardı. Bu sonuc yeni yönergelerde belirtilen haftada 14 birim önerisiyle birebir örtüşüyor.


Başka bir VACS çalışması gösterdi ki; özellikle viral yükü henüz saptanabilir düzeyde olan bireyler daha az içki ile sarhoş olabiliyorlar. Kulağa çok daha ekonomik ve eğlenceli geliyor ama emin olun öyle değil.


Bu çalışmada sadece HIV pozitif erkeklerdeki alkolün etkileri incelendi, ancak biliniyor ki bir birim alkol kadınlara erkeklerden daha çok zarar veriyor. Araştırmacılar, bu çalışma kadınlar üzerinde yapıldığında da aynı sonuçları vereceğini, hatta haftalık önerilen birim düzeyinin daha da düşük olabileceğini söylüyorlar.


Nedir bu bir birim ölçüsü?


Bir birim, 8 gram ya da 10 ml saf alkole eşdeğerdir. Alkollü içki çeşitlerine göre birimler şöyle;

Şarap 1 küçük kadeh: 1.5 birim

Şarap 1 standart kadeh : 2.1 birim

Şarap 1 büyük kadeh: 3 birim

Şarap 1 Şişe: 10 birim

Light Bira 1 bira bardağı: 2 birim

Bira 1 Bira Bardağı: 3 birim

1 Kadeh Viski : 1 birim

Çeşitli 14 birim örnekleri ise şöyle;

6 bardak şarap

6 bardak bira

5 bardak meyve şarabı

14 tek viski


Peki, sevgili Kırmızı Kurdele İstanbul, ben bu 14 birimin hepsini tek seferde içersem?


Yapmasanız daha iyi. Zira çok da iyi bir fikir değil! Hayır ben ille de yapacağım diyorsanız, bu 14 birimi tek seferde içmekle ilgili verilebilecek en tavsiyeler ancak şunlar olabilir;

- İçeceğiniz miktara mutlaka sınır koyun,

- Gıda ile eş zamanlı tüketin,

- Kadehler arasında mutlaka su için.


Alkol almak HIV tedavimi etkiler mi?


Alkol ve HIV ilaçları arasında doğrudan bir etkileşim olmadığı biliniyor. Fakat şu bilgi çok önemli; eğer alkolden dolayı ilacınızı içtikten bir saat sonra kustuysanız dozunuzu tekrarlayın.


Ancak en olumsuz etkilerden birisi, alkolün etkisiyle HIV ilaçlarını almayı unutabilmektir. Bunun dışında, zaten söyledik ama tekrar tekrar söylemekte yarar var; ağır içki kullanımı sağlığınıza ağır zararlar verir.


Eğer aşağıdaki durumlardan en az birine sahipseniz alkol tüketiminizi minimuma indirmeniz veya daha iyisi, tamamen bırakmanız öneriliyor.


- Hepatit gibi bir karaciğer hastalığınız varsa, (HIV ilaçlarının faydasını görmek için sağlıklı bir karaciğere ihtiyacınız var)


- CD4 sayısı düşük ise (yani, zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz) - HIV ilaçlarını kullanmaya başlamadıysanız, alkol kullanımı bağışıklık sisteminizi düşürecek ve enfeksiyonlardan kurtulmanız yavaşlayacak,


- Kanınızdaki yağ oranı yüksekse.


Hamileyken alkol kullanabilir miyim?


Bu soruyu hiç sormadınız sayıyoruz.

Alkol ve sağlıklı tüketim hakkında daha fazla bilgi için;


Aklınıza takılan tüm soruları önce enfeksiyon uzmanınıza, daha fazla bilgi ve yardım gerekiyorsa onun yönlendirmelerini takip ederek farklı uzmanlara yöneltmekte ve daha az alkol tüketmenin, gerekiyorsa bırakmanın yollarını aramakta fayda var.


Daha uzun ve sağlıklı yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu bilgilerin gereklerini yapmak, herkes için olduğu gibi HIV ile yaşayan bireyler için de oldukça önemli. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey

bottom of page