top of page

HIV sandığımızdan daha eski!

Yayın tarihi: 11 Haziran 2020 #hivhakkindahersey

1966 yılından kalma doku örneğinde HIV izlerine rastlandı.

İnsanlığın hayatına 'resmen' girdiği ilk günden bu yana bitmeyen bir ön yargı, damgalama, dedikodu ve safsata kaynağı olan HIV'e dair en popüler dedikodulardan biri de, virüsün 'kötü niyetli bilim insanları/devletler' tarafından laboratuvar ortamında yaratıldığı. Her ne kadar eldeki bulgular bu virüsün doğal ortamda oluştuğunu ve insanlığın bitmek bilmeyen vahşi doğayı kontrol hırsı sebebiyle insanla buluştuğunu ispatlasa da, bazı şüphecileri ikna etmek güç. Ancak bu seferki kanıt oldukça güçlü. Amerika, Belçika ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinden bilim insanlarının katıldığı ve ABD Ulusal Bilim Akademisi’nde yayınlanan araştırma sonucu bize, sandığımızdan daha erken bir döneme ait bir insan dokusunda, HIV’in genetik materyaline rastlandığını söylüyor. Yani eldeki kanıt HIV (ve AIDS'in) bir pandemi dönüştüğü 80'li yıllardan çok daha önceden beri aramızda olduğunu haykırıyor!

Araştırmaya konu olan insan genetik materyali, 1966’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden bir bireye ait ve bu örnekte HIV’in bir varvasyonu tespit edilmiş. Bu bulgu, 80’lerin başında yürütülen başka bir araştırmada bulunan erken dönem HIV materyal örneğinden yaklaşık 20 yıl daha eskiye götürüyor bizi.


Amerika, Belçika ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinden bilim insanlarının katıldığı araştırmada 1950-60 yıllarına ait 1600 doku örneğinde yapılan araştırmada, 38 yaşındaki bir erkek dokusunda HIV genetik materyaline rastlanmış.


Tedavi ile kontrol altına alınmadığında AIDS tablosuna neden olan insan bağışıklık yetmezliği virüsü olan HIV (Bkz: HIV ilaç tedavisi - ART), 20.yüzyılın başlarında şempanzelerden mutasyonla insana geçti. 1966 yılına ait bu genetik materyal örneği ise, son 40 yıldır 32 milyondan fazla insanın hayatına mal olan HIV’in nasıl mutasyona uğrayarak insana bulaşabilen bir enfeksiyon olduğunu anlamak adına yapılan çalışmalar için de önemli bir kaynak niteliğinde!


Araştırmanın Amerika Ulusal Bilim Akademisi internet sitesinde yayınlanan tam metnine burayı tıklayarak ulaşabilir, bu güçlü bilimsel veriyi tamamlayacak bir başka #hivbilgisi yazısı olarak HIV ve AIDS hakkında doğru sanılan yanlışlar'ı okuyabilirsiniz. Yayına hazırlayan: Arda Karapınar

www.kirmizikurdele.org #kanittemelliaktivizm


bottom of page