top of page

HIV negatif kalmak için üç tavsiye

Güncelleme tarihi: 28 Mar


Aklınızda bir dolu şüphe ile HIV testi yaptırdınız ve sonuç negatif geldi. Bu sonuç ister tedbirli, ister şanslı olmanıza bağlı olsun, hissettiğiniz rahatlamayı tahmin etmek zor değil. Ancak asıl iş bundan sonra başlıyor; HIV negatif kalmaya devam edebilmek...

#hivhakkindahersey sloganıyla herkes için #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org olarak bu #hivbilgisi yazımızda nasıl HIV negatif kalabileceğinize dair üç tavsiye veriyoruz. Detaylar #hivbilgisi yazımızda. www.kirmizikurdele.org

Herkes için #hivbilgisi 


 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü B.

Güncelleme tarihi: Mart, 2024


Herkes için #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

Aklınızda bir dolu şüphe ile HIV testi yaptırdınız ve sonuç negatif geldi. Bu sonuç ister tedbirli ister şanslı olmanıza bağlı olsun, hissettiğiniz rahatlamayı tahmin etmek zor değil. Ancak asıl iş bundan sonra başlıyor; HIV negatif kalmaya devam edebilmek!

İşte tam da bu noktada araya girip, çok önemli bir şeyi hatırlatmak zorunda hissediyoruz; HIV statünüzü negatifte tutma isteği, bir temenni olmaktan öte bir karar alıp onu uygulamayı yani kalıcı davranış değişikliklerini gerektirir. Güzel olan şu ki; bu o kadar da zor bir süreç değil. İşin püf noktası şu; zihninizdeki konfor bölgenizden biraz olsun uzaklaşıp, cinsel davranışlarınızı gözden geçirmek. Bunu çok değil sadece bir kez yaparsanız, güvenli cinsel davranışlar ve kendi davranışlarınız arasında paralellik kurmanız ve yukarıda bahsettiğimiz o kalıcı davranış değişikliğini sağlamanız oldukça kolaylaşır.

#hivhakkindahersey sloganıyla herkes için #hivbilgisi kaynağı www.kirmizikurdele.org olarak bu #hivbilgisi yazımızda nasıl HIV negatif kalabileceğinize dair üç tavsiye veriyoruz.

Yazıyı yararlı bulursanız doğru #hivbilgisi'nin yaygınlaşması ve daha fazla insana ulaşarak HIV'e ilişkin ayrımcılık ve damgalamanın azaltılması çalışmalarına destek olmak için lütfen paylaşın. Her fırsatta tekrarladığımız gibi en etkili korunma yöntemi bilgidir!

- Korkuya değil bilgiye odaklanın Bir şeyden korktuğunuzda onunla yüzleşme şansınızı da ortadan kaldırır, onu yeteri kadar önemsememe ve üzerini örtme eğiliminde olursunuz. HIV ile ilgili güncel tartışmalara kulak kabartıyorsanız, korunma yöntemleri hakkında bilginiz varsa ve o bilgileri ciddiye alıyorsanız yani HIV konusunda kendinizi eğitiyorsanız korkmanıza hiiç gerek yok.

HIV’den korunmak konusunda uyanık kalır ve gözlerinizi açık tutarsanız, yaşadığınız hiçbir deneyim, ne ertesi gün ne de daha sonrasında endişe ve korku yaratamayacaktır. En etkili korunma yöntemi, en etkili tedbir bilgidir! - Kendinize ve başkalarına karşı dürüst davranın

Cinsel hayata ilişkin alışkanlıkların değiştiği günümüzde davranış alışkanlıklarınız ve HIV statünüz hakkında dürüst davranmak genele göre daha iyi bir tavır olabilir. Bugünlerde insanların sıklıkla yalan söylediği iki konu var. Güncel HIV statüsü/durumu; Herhangi bir zamanda şüpheli bir temasta bulunduysanız ve bu şüpheli temastan sonra test yaptırmadıysanız, HIV negatif olduğunuz konusunda çok emin konuşmanız bir başkasını kolayca riske atmak anlamına gelebilir. HIV pozitif olup olmadığını yani HIV statüsünü bilmeyen ve/ya da HIV ilaç tedavisi almayan insanların veni HIV olgularının oluşmasında önemli bir rol üstlendiği pek çok kaynakça doğrulanmış bir gerçektir. Kondom kullanımı hakkında gerçekçi olmak; Belki de son cinsel ilişkinizde o veya bu şekilde kondom kullanmadınız. Kullanmak istemediniz ya da unuttunuz ya da her neyse. Sonuç olarak kondom kullanmadıysanız sebebin pek önemi olmayabilir. Önemli olan bu davranışı tekrarlamamak için neye ihtiyaç duyduğunuzu bulmaktır. Öyle davranmanıza sebep olan noktaya ulaşmadan, kendi kendinize vereceğiniz "bundan sonra daima kondom kullanacağım" sözü her zaman çalışmayabilir. Eğer kondom kullanımınız genel olarak düzensizse davranış değişikliği için destek istemek iyi bir fikirdir. Şüpheli temastan sonraki riskleri minimuma indirmek için PeP/TSP* ve PrEP/TÖP** tedavileri ile ilgili olarak bir enfeksiyon uzmanından ya da kapsamlı #onlinehivdanismanligi servisimiz aracılığıyla Kırmızı Kurdele İstanbul’dan bilgi talep edebilirsiniz.


*PeP/TSP; Şüpheli temastan sonra en geç 72 saat içinde başlanacak bir tedavi kürü HIV ile enfekte olunmasını çok büyük oranda engelleyebilir.

İlgili #hivbilgisi okuma önerisi; www.kirmizikurdele.org/pep **PrEP/TÖP özellikle de daha yüksek HIV riski altında olan/olduğuna inanan bireyler için önerilen bir önleyici tedavidir. Türkiye'de yasal zemini henüz tam olarak oluşmayan bu yeni yaklaşım bazı Avrupa ülkelerinde ücretsiz olarak reçete edilebiliyor ve hayli güncel bir konu olarak tartışılmaya devam ediyor.

İlgili #hivbilgisi okuma önerisi; www.kirmizikurdele.org/prep - HIV riskleri hakkında gerçekçi bir yaklaşım geliştirin Ortalama bir tahmine göre her on eşcinsel erkekten birinin HIV pozitif olduğu varsayılıyor. Bu, eğer gay, biseksüel ya da MSM (man sex with man – erkeklerle sex yapan erkekler) bir bireyseniz HIV pozitif bir bireyle tanışma-karşılaşma olasılığınızın daha yüksek olduğunu ifade eder.


Yani önemsemezseniz, daha çok risk altında olacaksınız. Pek çok HIV pozitif toplumsal ön yargılar ve bu ön yargıların doğurabileceği aşırı tepkilerden korktukları için HIV statülerini yakın arkadaşları hatta ailelerine bile söyleyemezler. Bu yüzden, kendinizi HIV konusunun dışında tutmak için bugüne kadar hiç HIV pozitif bir insan görmemiş olduğunuzu söyleyerek ya da HIV olgusuna ilişkin ön yargıları destekleyecek söylemler benimseyerek, hiç farkında olmadan pek çok insanın hayatını olumsuz biçimlerde etkileyebilirsiniz. HIV herkesin hayatını etkileyebilir, herkes HIV pozitif olabilir. Bu yüzden peşin hükümlerden uzak bir ilgiyle HIV gerçeğini ciddiye almak hem kendinizi negatifte tutmanıza hem de başkalarının hayatını olumsuz biçimlerde etkilememenizi sağlayacaktır.

Böyle davranırsanız HIV negatif kalma olasılığınız her zamankinden daha yüksek olacak ve daima öyle kalacaktır.

Herkes için #hivbilgisi 


bottom of page