top of page

HIV pozitifler erken emekli olabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu 10 Eylül 2024'te yaptığı açıklama ile erken yani malulen emeklilik listesini güncelledi. Listede "AIDS" de var. Peki bu HIV pozitifler için ne anlama geliyor?


 

Yayına hazırlayan: www.kirmizikurdele.org gönüllüsü C. Yayın tarihi; Eylül 10, 2022


(Güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.)


 

  SGK, belirli hastalıklar için erken emeklilik kapsamında bir düzenleme yaptı. Yayınlanan listede yer alan hastalıklara bağlı ağır ve iş hayatına katılmayı engelleyici şikayetleri olan ve belirtilen gerekli şartları taşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, erken emeklilik hakkından faydalanabilecek. Listede "AIDS" de var.


HIV AIDS erken emeklilik
HIV hakkında her şey I www.kirmizikurdele.org

SGK'nın düzenlemesine göre, malulen emeklilik için sigortalı bireylerin en az 10 yıl çalışmış ve 1800 günlük prim ödemesi gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Ayrıca malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen hastalıklar belirli özel şartları da gerektiriyor. Fakat her türlü hastalık durumunun malulen emekliliği gerektirmediğini ekleyelim. Bu hastalıkların, kişinin iş gücünde yüzde 60 ve üzerinde bir kayıp oluşturduğu heyet tarafından tespit edilmeli. SGK'nın duyurduğu liste şöyle; Kanser Epilepsi Parkinson hastalığı Beyin tümörleri Behçet hastalığı Organ nakli (kemik iliği hariç) AIDS Tüberküloz Siroz Zekâ geriliği Şizofreni Bipolar bozukluk Multipl skleroz (MS) Serebral Palsi Felç Uzuv kayıpları Demans Görme kaybı

- Bu değişiklik HIV pozitifler için ne anlama geliyor? Yukarıda da gördüğünüz gibi listede "HIV pozitiflik" değil "AIDS" yazılmış. Yani HIV ile AIDS arasındaki bilimsel ayrım gözetilmiş ve tamamen sağlıklı durumda olan, virüs B=B (Belirlenemeyen = Bulaştırmayan) sayesinde baskılandığı için (cinsel yolla) bulaştırıcılığı kalmayan kişiler, doğal olarak bu listede yer almamış.


Bildiğiniz gibi HIV, virüsün adı ve HIV pozitiflik günümüzdeki etkin ilaçlar sayesinde yönetilebiliyor, virüs baskılanıyor ve HIV pozitifler tamamen sağlıklı bir ömür sürdürebiliyorlar.

AIDS ise eğer vaktinde HIV tanısı alınmazsa ve/ya da HIV ilaç tedavisine geç kalınırsa oluşabilen bir sendrom ve hastalıklar bütünü.

Dolayısıyla SGK'nın bu yeni düzenlemesi sağlıklı HIV pozitifleri değil, çeşitli sebeplerle AIDS tablosuna girmiş ve buna bağlı olarak sendrom sonrası fizyolojik güç kaybı yaşadığı için çalışması gerçekten de mümkün olmayanları kapsayacak.

Ancak bu şartlarda bile kişinin en az 10 yıl çalışmış ve 1800 günlük prim ödemiş olması, iş gücünde yüzde 60 ve üzerinde bir kayıp oluştuğunun heyet tarafından tespit edilmiş olması gerekiyor. Eğer tarif edilen tabloda iseniz ya da bu tabloda birini tanıyorsanız bir sosyal güvenlik uzmanından görüş almanızı tavsiye ediyoruz. Bu haber vesilesiyle yaptığımız duyuru ve SGK'nin malulen emeklilik kriterlerinin netliğine bağlı olarak www.kirmizikurdele.org'nin sağladığı ücretsiz "Online HIV Danışmanlığı"nın erken emeklilik ile talepleri ve soruları cevaplamayacağını özellikle paylaşmak isteriz.




,


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page