top of page

HIV/AIDS 2022 Kongresi notları

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2022

#hivbilgisi kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul’un HIV/AIDS 2022 Kongresi notları. Gitmiş kadar olacaksınız.


“Bu topluluk özel bir topluluk. Hekimleriyle, STK’larıyla, aktivistleriyle çok özel bir topluluk. Bunu bütün oturumlarda hissettim, bütün çalışmalarda gözlemliyorum. Başka enfeksiyon alanlarında da hekimlik yapıyoruz ama hiçbirinde böyle güçlü bir yardımlaşma, dinamizm, karşılıklı sevgi, saygı iş birliği gözlemlemiyorum. Bu topluluğun bir parçası olmak özel hissettiriyor”.


- Prof. Dr. Halis Akalın

HIV/AIDS 2022 Kongresi
HIV/AIDS2022 Kongresi I Kırmızı Kurdele İstanbul

Tamamına katılarak,


-Twitter’da yerinden anlık bildirimleri sizlerle paylaştığımız,

-panelist olduğumuz,

-sözlü sunum yaptığımız,

-stand açarak çalışmalarımızı tanıttığımız



ve Türkiye’de HIV alanında bugüne kadar yapılmış en iyi kongre olduğunu söylersek hiç abartmış olmayacağımız Ulusal HIV/AIDS 2022 Kongresi’nden kısa notlar.


Kırmızı Kurdele İstanbul olarak başta Kongre Başkanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu ve Kongre Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asuman Şengöz İnan olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederiz.



İyi okumalar.



www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey

 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul #hivbilgisi blogu ekibi

Yayın tarihi: Aralık 4, 2022


(Türkiye'nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.)

 

#hivbilgisi kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul’un HIV/AIDS 2022 Kongresi notları

-Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) ilk kez kongrede



Türkiye’de önemli bir boşluğu dolduran ancak bugüne kadar ulusal kongrelerde yer verilmeyen Gönüllü Danışmanlık Test Merkezleri bu yıl ilk kez kongre programına dahil edildi. Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın organizasyonunda yapılan toplantıya, Türkiye’de halihazırda faaliyet gösteren tüm GDTM’lerden temsilciler ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ve Kırmızı Kurdele İstanbul ve GDTM konusuna özel ilgi gösteren tüm STK’lar katıldı.



Yeşim Taşova’nın Türkiye ve Dünya’daki güncel durum HIV enfeksiyonu hakkında kapsamlı sunumuyla başlayan toplantı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Dr .Emel Özdemir’in GDTM’lerin yasal zemini ve Sağlık Bakanlığı’nın GDTM’lerle ilgili gelecek vizyonu hakkındaki sunumuyla devam etti.





-Dünden bugüne HIV; Prof. Dr. Volkan Korten



Doç. Dr. Asuman Şengöz İnan ve Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu’nun açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Volkan Korten'in sunumuyla "İlk Günden Bugüne HIV Deneyimi" oturumu gerçekleşti. ,



Türkiye’de görülen ilk olgulardan bu yana HIV alanında çok değerli çalışmalar yapan Korten HIV’in hem Dünya’da hem Türkiye’deki zaman çizelgesini oldukça kapsamlı bir sunumla anlattı.



Korten sunumunda alandaki tüm STK'ların çalışmalarından ve #kirmizikurdeleistanbul'un Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan (#BesittirB) ile ilgili çalışmalarından da bahsederek HIV ile mücadelede STK ve aktivistlerin önemini ve değerini vurguladı.



-Türkiye’de HIV/AIDS güncel veriler



“HIV Epidemiyolojisinde Son Durum” başlıklı oturumda Prof. Dr. Aygen Tümer’in paylaştığı verilere göre Türkiye'de 1985 yılından bugüne koyulan toplam HIV ve AIDS olguları sayısı 36.630. 2021 yılında koyulan tanı sayısı ise 2.971. HIV’in en sık görüldüğü yaş grupları ise 25-29, 30-34. Bununla birlikte 15-19 yaş grubundaki artış da dikkat çekici.



-Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan “Ulusal HIV/AIDS Tanı ve Tedavi Rehberi’ne girecek mi?



Aynı oturumda sorduğumuz “UNAIDS, Dünya Sağlık Örgütü, CDC, ECDC gibi tüm kurumlar Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan’ı tedavi rehberlerine aldılar. Bakanlığın rehberinde neden yok” sorusuna Bakanlık yetkilisinin cevabı şöyleydi;



“Eksikliğin farkındayız. Rehberin güncelleme çalışmaları kapsamında Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan’ı da rehbere alacağız.”

Bu cevabı verilmiş bir söz ve kazanım sayıyoruz ve rehberin yenilenmesi sürecinin takipçisi olacağız.



-Yeni Gündem: Maymunçiçeği


“HIV ve AIDS’de yaptığımızı hatayı tekrarlayıp maymunçiçeği sadece belli grupların sorunuymuş gibi davranmamalıyız. Bu davranış başlangıçta kolaylıkla yönetilebilecek sorunları karmaşıklaştırıyor.



Doç. Dr. Ahmet Çağkan İnkaya



“Yeni Gündem: Maymunçiçeği” başlıklı oturumda Doç. Dr. Ahmet Çağkan İnkaya her zamanki gibi konuyu sadece tıbbi değil sosyal boyutlarıyla ele alan, ve özneyi merkeze alan harika bir sunum yaptı.

Sunumunda maymunçiçeği virüsünün tarihsel seyrini anlatan İnkaya’nın vurgusu çok önemliydi; “HIV ve AIDS’de yaptığımızı hatayı tekrarlayıp maymunçiçeği sadece belli grupların sorunuymuş gibi davranmamalıyız. Bu davranış başlangıçta kolaylıkla yönetilebilecek sorunları karmaşıklaştırıyor. “



-Kırmızı Kurdele İstanbul'dan araştırma ve sözlü sunum: “Erkeklerle seks yapan erkeklerde maymunçiçeği aşısının bilinirliği ve kabul edilebilirliği”



Tamamına katılarak Twitter’da yerinden anlık bildirimleri sizlerle paylaştığımız,

panelist olduğumuz ve stand açarak çalışmalarımızı tanıttığımız kongreye bilimsel katkı da sağladık.



HIV/AIDS 2022 Kongresi
HIV/AIDS 2022 Kongresi - Erkeklerle seks yapan erkeklerde maymunçiçeği aşısı

Kongre kapsamında Avrupa Hastalık Önleme Kontrol Merkezi ECDC ile birlikte sürdürdüğümüz ve özet bildiri olarak da yayınladığımız “Erkeklerle seks yapan erkeklerde maymunçiçeği aşısının bilinirliği ve kabul edilebilirliği” isimli çalışmayı sözlü olarak sunduk.



Türkiye’de yaşadığını beyan eden 737 kişi ile yapılan ve Prof. Dr. Deniz Gökengin ile Aktivist Arda Karapınar’ın hazırladığı çalışmanın özet bildirisini aşağıdaki butona tıklayarak indirebilirsiniz.

Erkeklerle seks yapan erkeklerde maymunçiçeği aşısının bilinirliği ve kabul edilirliği
.pdf
Download PDF • 570KB

-Verimli bir iş birliği; Aktivistler, Özne odaklı STK’lar ve Hekim Dernekleri



Kongrenin en interaktif ve renkli oturumlarından biri “Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ve HIV aktivistlerini tanıyalım, soralım, öğrenelim. Yapılanmaları, icraatları, projeleri’’ başlıklı oturumdu.



HAKED, HIVEND, AIDS ve CYBH Derneği, Kırmızı Kurdele İstanbul, Pozitif Yaşam Derneği ve Pozitif-İz Derneği temsilcilerinin katıldığı panelde tüm panelistler derneklerini ve çalışmalarını kapsamlı biçimde tanıtma fırsatı buldular.



Tüm panelistlerin ve soru-cevap kısmında katkıda bulunan izleyicilerin ortak görüşü, Türkiye HIV Sivil Toplumunun alandaki tüm sorunlara rağmen oldukça dinamik, üretken ve başka medikal alanlara örnek olacak bir iş birliği ve üretkenlik içinde olduğu ve bunun herkes için mutluluk verici olduğuydu.



Oturum kapsamında sunum yapan gönüllümüz ağırlıklı olarak Kırmızı Kurdele İstanbul’un sorunlara üretmeye çalıştığı çözümlerden, çözüm önerilerinden ve elbette öncülerinden ve uluslararası sözcülerinden biri olduğu #BesittirB Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan kampanyasından ve kampanyanın herkes için sağladığı faydalardan bahsetti.



HIV/AIDS 2022 Kongresi
HIV/AIDS 2022 Kongresi - Belirlenemeyen = Bulaştırmayan - BeşittirB

-Egzersiz, HIV ile yaşayanların yaşam kalitesine pozitif etki sağlıyor

Dr. Çiğdem Ataman’ın yaptığı sunum, HIV ile yaşayanların yaşam kalitesinde egzersizin önemine vurgu yaptı.



Çalışmalar özellikle orta yaş ve üzeri HIV ile yaşayan kişilerin egzersiz pratiklerinin, komortbidite ve küçük bir grup da olsa koenfeksiyonların aktivitelerine etki ettikleri, buna ek olarak psikolojik sağlamlık ve yaşam kalitesine pozitif etki ettiğini kanıtlıyor.


Bu vesileyle HIV ile yaşayan tüm takipçilerimize egzersizin önemini ve Kırmızı Kurdele İstanbul olarak düzenli egzersizi önerdiğimizi hatırlatmak isteriz.

Bu konuya odaklanan "HIV ile yaşayan bireyler için diyet, egzersiz ve sağlıklı yaşam ipuçları" başlıklı #hivbilgisi yazımızı görsele tıklayarak okuyabilirsiniz.

-HIV enfeksiyonunda en güncel kavramlardan biri BELİRLENEMEYEN = BULAŞTIRMAYAN #BesittirB



Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Belirlenemeyen = Bulaştırmayan #BesittirB Ulusal HIV/AIDS Kongresi’nin önemli konu başlıklarından biriydi. Türkiye’de Kırmızı Kurdele İstanbul’un öncü girişimleri ve yoğun çalışmalarıyla yaygınlaşan BELİRLENEMEYEN = BULAŞTIRMAYAN #BesittirB kongre programında aynı başlık altında özel bir oturumda konuşuldu ve hem bilimsel programda hem de pek çok sunumda BELİRLENEMEYEN = BULAŞTIRMAYAN olarak yer aldı.





Doç. Dr. Dilek Yıldız Sevgi, İsviçre Bildirgesi’nden bu yana Partner çalışmaları, Opposites Attract çalışmaları gibi tarihi dönüm noktalarından bahsettiği harika sunumunda tıpkı Sivil Toplum HIV Konfreransı #HIV2022Istanbul’da Dr. Alison Rodger ve Dr. Pietro Vernazza gibi net cümlelerle vurguladı; RİSK SIFIR! HIV belirlenemiyorsa (cinsel ilişkiler yoluyla) bulaştırılmıyor.





-HIV ilaç tedavisinde güncel durum



Kongre’nin önemli oturumlarından biri de HIV ilaç tedavisine (www.kirmizikurdele.org/art) odaklanılan oturumdu. Doç. Dr. Alper Gündüz "Rehberler Eşliğinde Akılcı HIV ilaç tedavisi (ART)" başlıklı sunumunda güncel HIV ilaçları ile ilgili güncel durum ve tedavi seçenekleri hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı ve Türkiye’deki tedavi uyumu başarısının altını çizdi; "Türkiye'de tedavi uyumu yüksek, bu bir avantaj. Test et-tedavi et stratejisini başarıyla uyguluyoruz."






Türkiye’nin HIV tedavisi ilaç seçenekleri açısından iyi ve hatta bölgemizdeki pek çok ülkeden daha iyi durumda olduğunun ifade edildiği oturumda, Türkiye’de farklı yasal statülerde bulunan ve HIV tanısı almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin tedaviye erişimemelerinin sebep olduğu sorunlara da değinildi. Ve bu konunun halk sağlığı perspektifinde yeniden değerlendirilmesi gerektiği görüşünde ortaklaşıldı.



HIV/AIDS 2022 Kongresi
HIV/AIDS 2022 Kongresi - Doç. Dr. Alper Gündüz

-HIV ile yaşayan kişilerde beslenme nasıl olmalı?



Doç. Dr. Figen Sarıgül, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ve görev yaptıkları illerde HIV pozitif kişilere hizmet sunan hekimlere öneri ve tavsiyelerde bulunduğu sunumunda önemli bir de hatırlatma yaptı; “HIV ile yaşayanların rutin kontrollerinde kilo, beslenme alışkanlıkları, tansiyon, bel çevresi vb. kontroller de ihmal edilmemeli”.



Biz de Kırmızı Kurdele İstanbul olarak bir benzeri hatırlatmayı danışanlarımız için yapmak istiyoruz; lütfen rutin kontrollerinize gittiğinizde sadece ilaç reçete ettirmek ya da virüs yükü/CD4 ölçtürmekle yetinmeyin ve kilo, tansiyon, bel çevresi gibi ölçümlerin yapılmasını hatırlatarak, beslenme düzeniniz ile ilgili sormak istediğiniz sorular varsa mutlaka sorun.

-Türkiye’de HIV bakımı. Farklı sağlık kuruluşlarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri



Kongre’nin interaktif ve ilginç oturumlarından birisi de üniversite hastanesi, eğitim araştırma hastanesi, özel hastane gibi farklı servis sunumu ortamlarında çalışan hekimlerin ve bu noktalardan hizmet alan HIV ile yaşayanların ortamlarında karşılaştıkları sorunların tartışıldığı oturumdu.



Üniversite, eğitim araştırma ve özel hastanelerde çalışan birer hekimin kendi çalışma ortamları ve imkanları hakkında paylaşımlar yaparak, dinleyenlere kıyas imkânı sunduğu oturumun sonunda kanaat ortaktı; imkanlar çeşitli olanaklar farklı olsa da HIV’e ilişkin hizmet sunumu yapan hekimlerin her koşulda fedakârlık yapması gerekiyor. Kırmızı Kurdele İstanbul olarak çalışma şartları ne olursa olsun fedakârca çalışan tüm hekimlere teşekkürü borç biliyoruz. -HIV, gebelik, doğum ve emzirme



HIV, Gebelik ve Doğum başlığında ufuk açıcı cesur söylemlerle dolu bir sunum yapan Prof. Dr. Serdar Kütük’ün ifadeleri oldukça netti; "HIV ile yaşayan kadınlarda klasik yollarla ve prosedürlerle doğum yapılması önünde hiçbir tıbbi engel yok. Var olan tüm engeller mental engeller."



Prof. Dr. Serdar Kütük’ün bir diğer cesurca vurgusu ise emzirme hakkındaydı.



“Geçtiğimiz yıllardaki “HIV pozitif anneler emziremezler” kanaatinin değişiyor., Dünyada, belli şartlar sağlandığında emzirme öneren rehberler var ve bu yaklaşımın önümüzdeki yıllardan itibaren Türkiye’de de benimsenmesini, kongrelerde konuşulması umuyorum”.



Serdar Hoca’ya oldukça sorunlu bir alanda inisiyatif kullanarak öncülük ettiği ve HIV ile yaşayan kadınların/ailelerin hak ettikleri dünya standartlarında ve güncel prosedürlerle hizmet almaları konusunda savunuculuk yaptığı için yürekten teşekkür ederiz.





-Çözemediklerimiz; damgalama ve ayrımcılık ve psikolojik danışmanlık



Geçtiğimiz yıllara oranla sosyal konulara daha geniş yer veren kongrenin son gününün bir başka oturumu da, “çözemediklerimiz; damgalama ve ayrımcılık ve psikolojik danışmanlık başlıklı oturumdu.



Dr. Fatma Gümüşer’in damgalama ve ayrımcılığı tüm boyutlarıyla ele aldığı sunumunun ardından yapılan tüm yorumlar, sorunu toplumsal düzeyde çözmek zor olsa da HIV ile yaşayanların sıklıkla damgalama bildirdiği başlıca yerler olan hastanelerdeki sorunları birlikte çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.



Oturumun moderatörü Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu da aynı görüşteydi; “Sürekli damgalama ve ayrımcılıktan şikâyet ediyoruz ama hastanelerimizdeki ayrımcılıkları çözmeden bu konuda aşama kaydedemeyiz. Bunu çözmek elimizde”.

Doğru söze ne hacet!



-Hekimler ve aktivistlerin güçlerini birleştirmesinden doğan, özel bir topluluk



Yoğun ve yorucu bir kongrenin ardından dönüş yolunda havaalanında ayak üstü sohbet ettiğimiz Prof. Dr. Halis Akalın’ın sözleri bizim için kongreye dair en anlamlı notlardan biriydi. Çünkü Halis Hoca’nın söyledikleri bir parçası olduğumuz topluluğa ve bu kongreye dair hislerimize tercüman oldu;



“Bu topluluk özel bir topluluk. Hekimleriyle, STK’larıyla, aktivistleriyle çok özel bir topluluk. Bunu bütün oturumlarda hissettim, bütün çalışmalarda gözlemliyorum. Başka enfeksiyon alanlarında da hekimlik yapıyoruz ama hiçbirinde böyle güçlü bir yardımlaşma, dinamizm, karşılıklı sevgi, saygı iş birliği gözlemlemiyorum. Bu topluluğun bir parçası olmak özel hissettiriyor”.



Biz daha güzel ifade edemezdik.



HIV/AIDS 2022 Kongresi’nin Türkiye’de HIV alanında bugüne kadar yapılmış en iyi kongre olduğunu söylersek hiç abartmış olmayız.



Kırmızı Kurdele İstanbul olarak başta Kongre Başkanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu ve Kongre Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asuman Şengöz İnan olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederiz.

www.kirmizikurdele.org #hivbilgisi kaynağı #hivhakkindahersey




bottom of page