top of page

HATAM 20 yaşında!

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2019

Türkiye’de HIV salgını ile mücadele, geçmişten günümüze, farklı kurumlar tarafından çok yönlü faaliyetlerle sürdürülüyor. Bilindiği gibi, 1985 yılından beri dünya ile beraber ülkemizde de sosyal ve toplumsal problemlere yol açan HIV/AIDS hastalığı giderek artan sayıda görülmeye devam ediyor ve bu salgının durdurulması için sadece tıbbi değil, sosyal yönü ile de top yekûn cevap verilmesi gerekli. Bu mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1998 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi, kısa adıyla HATAM, 20.yılını kutluyor.


29 Kasım 2018 Perşembe günü Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü gibi sağlık otoritelerinin temsilcileri, HATAM ve çeşitli üniversitelerin infeksiyon hastalıkları anabilim dalından uzmanlar ile, aralarında Kırmızı Kurdele İstanbul’un da yer aldığı sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.


Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki seans olarak gerçekleşen toplantının sabah seansında, HATAM yöneticileri ve çalışanları tarafından, başlangıçtan bugüne HATAM’ın 20 yıllık HIV/AIDS çalışmalarına yer verildi.


HIV salgınına yönelik bilimsel veriler ve gelişmelere yer verilen toplantının öğleden sonraki seansında, alanında uzman ve yetkin sağlık otoritesi ve kurum temsilcileri, HIV/AIDS Epidemiyolojisi, Türkiye’de Mevcut Durum ve Hedefler, tanılamadaki yenilikler ve Türk Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün test süreçleri ve doğrulama testlerine dair deneyimleri, ve tedavideki güncel gelişmeler ve öneriler hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.


İlgi çekici konu başlıkları ile önemli noktaların vurgulandığı sunumların yapıldığı toplantı ve günün önemine ilişkin görüşlerini sorduğumuz HATAM Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, “Biz yaklaşık 30 yıldır, 1 Aralık Dünya AIDS Günü çerçevesinde bir araya gelerek, son gelişmeleri konuşuyoruz. 1998 yılında, Türkiye’de HIV ve AIDS rakamları artmaya başlayınca ve sadece tedavi etme boyutunun yetersiz kaldığını bizzat gördüğümde, Hacettepe Üniversitesi’nin zenginliğinden yararlanarak, sosyal bölümlerinde içinde olduğu büyük bir organizasyon gerçekleştirdik ve HATAM’ı kurduk. Bugünkü toplantının amacı, 20 yılda HIV epidemisi ile ilgili neler yaptık bunu gözden geçirmekti. Ve görüyoruz ki çok iş yapmışız!” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti “Sağlık Bakanlığı ve aynı zamanda sivil toplum kuruluşları ile birlikte, Türkiye’de, ülke çapında, HIV’in yayılmaması için birlikte çalışıyoruz. Ancak rakamlardan görüyoruz, HIV epidemisi dünyada artık düz çizgilerle, hatta azalan eğilimler gösterirken, ülkemizin içinde olduğu bölgede, hele hele Türkiye’de tam tersine bir tablo ile karşı karşıyayız.


Bu sebeple daha çok çalışacağız. Bugünün önemi de biraz aslında, bir araya gelerek gücümüzü tazelemekti. Bu işle uğraşan tıp ya da sivil toplum kuruluşları olarak bir araya gelerek, HATAM’ın kuruluşunun 20 .yılı vesilesiyle, HIV ile mücadele azmimizi çelikleştirdik.”


Kırmızı Kurdele İstanbul olarak 20 yıldır HIV ve AIDS ile mücadelede etkin rol oynayan HATAM’ın yeni yaşını gelecek 20 yılda birlikte sayısız işbirlikleri yapmak dileğiyle, yürekten kutluyoruz. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


bottom of page