top of page

Glasgow HIV Drug Therapy 2016'daydık

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2021


www.kirmizikurdele.org 'den ve sosyal medya hesaplarımızdan takip ettiğinizi gibi, yılın en önemli konferanslarından biri olan HIV Drug Therapy için Glasgow’daydık.


İki yılda bir gerçekleştirilen ve HIV tedavisindeki en güncel gelişmelerin paylaşıldığı konferansa bu yıl farklı ülkelerden 200’ün üzerinde uzman, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve aktivist katıldı. Henüz birinci faaliyet yılının içinde bulunan Kırmızı Kurdele İstanbul ise konferansa Türkiye’den katılan tek sivil toplum kuruluşuydu. Açılış gününde, henüz virüsün dahi tanımlanmadığı ilk vakalardan beri virüs üzerinde çalışmalar yapan Dr. Anthony S. Fauci’nin ‘HIV/AIDS yayılımını durdurmak: Bilimi takip etmek’ başlıklı sunumunda, HIV’e ilişkin bilimsel araştırmaların tarihçesini ve bilimsel bulgularla hareket edildiğinde alınan kritik sonuçları paylaşırken, bu yıl başında Washington Post’ta yayınlanan röportajında söylediği önemli bir cümleyi tekrarladı; ‘Artık daha fazla bahaneye yer yok. HIV/AIDS salgınını durdurmak için gerekli olan tüm araçlara sahibiz’.


Dr. Anthony S. Fauci

Konferansın bir diğer önemli sunumu, HIV, viral hepatitler ve tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların gerçek fiyatlarının hesaplanması ve jenerik ilaçlar üzerinde çalışan Chelsea ve Westminster Hastanesi, Londra’dan Andrew Hill tarafından yapıldı. Dr. Hill sunumunda, ilaçların daha erişilebilir fiyatlarla sunulmasının, yayılımların durdurulması konusunda kesin sonuç verdiğini, jenerik – orijinal ilaç fiyatlarını kıyaslayarak ve ilaca erişimin arttığı yerlerdeki yayılım hızının düştüğünü vurgulayarak anlattı. Buna en somut örnek olarak ise Hepatit C’nin kesin tedavisinde kullanılan Sofosbuvir’in Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki yüksek fiyatlarını ve jenerik ilaçların fiyatlarını listeleyerek verdi. Dr. Andrew Hill sunumunun ana mesajı UNAIDS’in 90-90-90 hedefinin bir benzeriydi; HIV’in bir yıllık ilaç tedavisi bütçesi olarak; 90$ Hepatit B’nin bir yıllık ilaç tedavisi bütçesi olarak; 90$, Hepatit C’nin 12 hatfalık kesin tedavi bütçesi olarak; 90$


Dr. Andrew Hill

Konferans boyunca NAM Aidsmap, I-Base gibi birlikte çalıştığımız ve içeriklerini paylaştığımız kurumların standlarını da ziyaret ettik. NAM ziyaretimizde, orijinal dilinden Türkçeye çevirilerini yaptığımız broşürleri de standda görmenin keyfini yaşadık ve hem yönetim kurulu başkanımızın hem de Kırmızı Kurdele İstanbul’un kısa hikayesini anlattığımız kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Söyleşiyi bu linkten okuyabilirsiniz.


NAM Red Ribbon Istanbul

Konferansa ilişkin daha geniş bir raporu ve sunumları önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Konferans boyunca yaptığımız paylaşımları @redribbon34 Twitter hesabımızda bulabilir ve diğer paylaşımları #hivglasgow etiketiyle arayablirsiniz.

bottom of page