top of page

Ekonomik dalgalanmalar, ilaç erişiminde sorun yarattı mı?

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2018


Bu hafta boyunca, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlerin endişelendirdirdiği pek çok takipçimizden ilaç erişiminde bir sorun olup olmadığına dair sorular aldık.


Ülkemizin son günlerde içinde bulunduğu ekonomik koşullara bağlı olarak basına yansıyan haberlerden kaynaklı bu endişeler oldukça anlaşılır.


Ancak konu hakkında açık ve güvenilir bir görüş bildirmek için gerekli iletişimleri kurmadan, hemen ilk anda bir açıklama yapmak ihtiyacı karşılamayan, soruna işaret etse de çözüm önermeyen bir reflkes olacağı için, tüm çalışmalarımızda takip ettiğimiz, güvenilirlik, veriye dayalı konuşmak ve uluslararasılık gibi temel prensiplere bağlı kalarak konuyu takip ettikten sonra bir bilgilendirme yapmayı daha doğru buluyoruz. Bu çerçevede, ilgili firmaların gerek lokal gerekse uluslararası düzeydeki yöneticilerinden edindiğimiz bilgilere göre şu anda hiçbir firma, ilaç erişiminde aksama yaratacak bir iş planı değişikliği içinde olmadığı gibi böyle bir planları da yok. Bu bilgiyi doğrulamak için görüşlerine başvurduğumuz farklı eczanelerden de, herhangi bir aksaklığa ilişkin geri bildirim almadık. Konuyu takip ederken ilgili ilaç firmalarının yurt içinde ve dışındaki temsilcileri dışında, üyesi olduğumuz güçlü uluslararası ağların deneyim ve güçlerinden de yararlanmak üzere işbirlikleri yapmaya devam ediyoruz. Üyesi olduğumuz, Avrupa’nın en geniş kapsamlı HIV aktivizm örgütü EATG (European AIDS Treatment Group) ile koordine bir çalışma içinde, HIV tedavisi ilaçları Türkiye’de kullanımda olan firmalara hitaben, mevcut durumu ve bizlere ulaşan endişeleri aktaran kapsamlı bir bilgi notunu ise önümüzdeki günlerde göndereceğiz. Kırmızı Kurdele İstanbul ekibi olarak konuyu gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde ve en yüksek seviyede takip ettiğimizi tekrar ifade etmek isteriz. Bu bilgilere ragmen, konuyla ilgili herhangi bir aksama yaşarsanız online HIV danışmanlığı ya da Facebook sayfamız üzerinden bize ulaşarak detayları aktarabilirsiniz.

www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey


bottom of page