top of page

Depo ilaç araştırmalarından son haberler, güncellemeler

Güncelleme tarihi: 8 Ağu 2019


Yayın tarihi: Nisan 2019


Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız ve oldukça ilgi çeken '‘Londra Hastası’ HIV kesin tedavisi yolunda iliklerimize kadar umutlanmaya değer mi? başlıklı #hivbilgisi yazımızda, depo ilaçlarla ilgili çalışmaların erken sonuçlarını CROI 2019'da izlediğimizi ve aldığımız notları kapsayan bir #hivbilgisi yazısını önümüzdeki günlerde paylaşacağımızı not etmiştik. Bu sözümüzü yerine getiriyor ve HIV ilaç tedavisinin bir sonraki kuşağı olan enjektör formunda uzun salınımlı HIV ilaç çalışmalarının öne çıkanlarından olan ve şimdilik GS-6207 olarak anılan ilaç/çalışmaya ilişkin notları aktarıyoruz. İyi okumalar.

 

Geçtiğimiz haftalarda Seattle’da (ABD) gerçekleşen *CROI 2019'da sunulan erken araştırma sonuçlarına göre, HIV tedavisinde kullanılması planlanan enjektör formunda uzun salınımlı bir ilacın insanlar üzerinde güvenli ve yararlı olduğu görüldü. *Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı


Araştırma ekibi, tek bir GS-6207 enjeksiyonunun, en az 24 hafta boyunca sürekli konsantrasyonlara neden olduğunu bildirdi. Laboratuvar çalışmasının bu aşamasında iki farklı dozaj (300mg ve 450mg) denenmiş ve enjeksiyonu takip eden 12. hafta sonunda ortalama konsantrasyon (vücuttaki ilaç miktarı) % 95’in üzerinde kalmış. İlacın 24 haftaya kadar sistemde kalabilmesi ihtimalinin kuvvetliliği ise oldukça umut verici.

Bu en basit ifadeyle HIV ilaç tedavisini günde 1 ya da 2 tablet yutarak sürdürmek yerine 3 ay (ya da belirlenecek 1 ay, 2 ay gibi bir başka sürede ) bir aşı yaptırarak sürdürmek anlamına geliyor. Şu anda GS-6207 dışında bir kaç uzun salınımlı HIV ilacı araştırması daha devam etmekte.

Günümüzde, günde 1 ya da 2 tablet yutularak sürdürülen HIV ilaç tedavisi oldukça iyi tolare edilebilir, kesintisiz uygulanabilir durumda ve Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan gibi harika bilimsel gelişmeler sayesinde yeni HIV bulaşlarını da engelliyor. Ancak günlük dozu unutmak, ilacı sürekli yanında bulunduramamak, ilaç eişiminde yaşanan geçici sorunlar vb. gibi faktörler zaman zaman virüsün farklı türlerine direnç geliştirilmesine ve tedavi başarısızlığına sebep olabiliyor. Bu yüzden GS-6207 gibi uzun salınımlı tedaviler tedavi uyumunu arttırarak, tedavi kesintisi sorununu ortadan kaldırabilir ve her gün ilaç almak istemeyenler için hayatı kolaylaştırabilir.

Yeni bir ilaç sınıfı olan Capsid inhibitörleri ailesinin bir ferdi olacak olan GS-6207 temel olarak, genetik materyalin konak hücreye taşınmasına müdahale ederek HIV yaşam döng gibi harika bilimsel gelişmeler sayesinde yeni HIV bulaşlarını da engelliyor. Ancak günlük dozu unutmak, ilacı sürekli yanında bulunduramamak, ilaç erişiminde yaşanan geçici sorunlar vb. gibi faktörler zaman zaman virüsün farklı türlerine direnç geliştirilmesine ve tedavi başarısızlığına sebep olabiliyor. Bu yüzden GS-6207 gibi uzun salınımlı tedaviler tedavi uyumunu arttırarak, tedavi kesintisi sorununu ortadan kaldırabilir ve her gün ilaç almak istemeyenler için hayatı kolaylaştırabilir.

Araştırma ekibi, çalışmada ciddi bir olumsuz olay veya ölüm meydana gelmediğini ve şu ana kadar klinik olarak anlamlı olduğu düşünülen laboratuvar anormallikleri görülmediğini de ekledi. Şimdiye kadar görülen tüm yan etkiler, hafif veya orta derece olarak kaydedilmiş. En sık görülen yan etki ise hafif ve geçici enjeksiyon bölgesi reaksiyonları olmuş. Bu noktada, konu hakkında daha önce yayınladığımız öncü #hivbilgisi makalesinde de altını özellikle çizdiğimiz ''Kırmızı Kurdele İstanbul olarak, HIV ilaç tedavisi ART’yi düzenli ve sadık bir biçimde kullanmanın ve erişilmiş belirlenemeyen seviyenin sürekliliği için tedavi uyumunun önemini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Muhtemelen aşı formunda HIV tedavisi ilaçları piyasaya çıktıklarında, hap formundan aşı formuna geçişte aranacak ilk gereklilik belirlenemeyen seviyeye erişmiş ve bunu ortalama bir süre (örnek: 48 hafta) boyunca korumuş olmak olacak. Yani nasılsa aşı formu çıkacak diye, halen kullanmakta olunan hap formunu aksamaya başlamak pek de akıllıca bir fikir değil!'' paragrafını tekrarlamakta fayda var. Özetlersek; enjektör formunda uzun salınımlı HIV ilaçları çalışmaları hızlı ve oldukça umut verici bir şekilde ilerliyor. İlk sonuçlar beklentileri canlı tutmanın ötesinde arttıracak cinsten. Ancak gerçekçi olmak/kalmak ve tedavinin bir sonraki kuşağı için hazır olmanın ilk koşulunun mevcut ilaç tedavisine ve kontrollere sadakat olduğunu akıllardan hiç çıkarmamak gerekiyor.












bottom of page