top of page

hiv belirtileri

HIV ve seyahat

-- HIV ve seyahat --


-HIV pozitifler için seyahat rehberi-
-Seyahat öncesi dikkat edilmesi gereken detaylar-

Bir çoğumuz seyahatleri ve tatil günlerini dört gözle bekliyoruz. Beklenen gün gelip çattığında da ise heyecanla ve keyifle yola çıkıyoruz.

Ancak her şeye hazırlıklı olabilmek için yapılması gereken bazı basit şeyler var. Seyahatinizi zekice ve dikkatlice planlamanız,
olası sağlık sorunlarını daha oluşmadan, kolayca engellemenizi sağlamaya yardımı olur.
 

Türkiye'nin *en çok başvurulan #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı olarak HIV ile yaşayan bireylerin, seyahate çıkmadan önce dikkat etmelerinde fayda olan bu detayları sıraladık.
;

-- Seyahate çıkmadan önce eksiksiz hazırlanmak için yeterli bir süre ayırın --
 

Tüm yılın yorgunluğunu çıkarmak fikri hepimizi elbette ki çok heyecanlandırıyor.
Ancak, bu heyecan bazen küçük unutkanlıklara ve hatta kazalara neden olabilir.

 

HIV ile yaşayan bireylerin, başta düzenli ilaç kullanımı olmak üzere, bazı konuları düzenli ve titizlikle takip etmeleri gerekiyor. Bu sebeple, eğer bir seyahat planı yapıyorsanız, günlük alacağınız ilaçlar ya da günlük yapacağınız egzersizler gibi tümdetayları telefon ya da tabletinize yazmanızı ve tatil boyunca bu plana sadık kalmanızı öneririz.

Eğer gittiğiniz yerde her gün için yapılacaklar, gezilecek yerler gibi bir liste yaptıysanız, bu listeye günlük ilaç kullanımı ve yapacağınız egzersizler gibi detayları da eklemeniz faydalı olacaktır. Eğer HIV ile yaşadığınızı bilmeyen yakınlarınızla seyahate çıkıyorsanız bu listeye “ilaçlarını almayı unutma” yerine, “yeteri kadar su içmeyi unutma” vb. gibi, sadece sizin anlayabileceğiniz bir başlık yazabilirsiniz.
 

-- Yurt dışına çıkacaksanız, gideceğiniz ülke(ler) hakkındaki detayları araştırın --

Yurt dışına çıkmak ve tatilimizi farklı bir ülkede geçirmek,  (eğer imkanlarımız el veriyorsa) pek çoğumuzun sevdiği ve arzu ettiği

bir seyahat. Ancak, HIV ile yaşayan bireyler için, yurt dışı seyahatleri her zaman bu kadar eğlenceli olmayabilir.
 

Dünya üzerindeki ülkelerin bir çoğunda HIV’e bakış açısı farklıdır. HIV kimisinde bir “öcü” kimisinde ise “hayatın normal seyri” olarak değerlendiriliyor olabilir. Ancak eğer yurt dışına gidiyorsanız, gittiğiniz ülkenin HIV’e bakış açısını önceden bilmenizde çok yarar var.

Maalesef bazı ülkeler, HIV ile yaşadığınızı bir şekilde fark ederlerse ülkeye giriş izninizi vermeyebilir. Bazen de HIV ile yaşadığınızı  oradayken fark edebilirler ve fark ettikleri anda sizi sınır dışı edebilirler. Bu sebeple, gideceğiniz ülkenin HIV’e nasıl yaklaştığını bilmek, seyahat tercihlerinizi ve rotanızı doğru belirlemenizi sağlar.

 

Aynı zamanda, gittiğiniz ülkede olası bir hırsızlık ya da kayıp nedeniyle, ilaçlarınızda eksilme olabilmesi ihtimaline karşın, ülkede ilaçları acil olarak temin edip edemeyeceğinizi bilmenin yararları saymakla bitmez.
 

Ek olarak, yurt dışına giderken yaptıracağınız sağlık sigorta poliçesini mutlaka yanınızda bulundurun. Hatta birkaç renkli fotokopi ile çoğaltarak farklı yerlerde saklayın. Olası kayıplarda mutlaka bir kopyası elinizin altında olsun.
 

Eğer yurt dışına bir seyahat planlıyorsunuz, gideceğiniz ülkenin HIV'e yaklaşımını öğrenmek için Kırmızı Kurdele İstanbul’un Online HIV Danışmanlığı’na başvurarak ya da HIV alanında çalışan diğer derneklerdek,i arkadaşlarımıza ulaşarak güncel bilgi talep edebilirsiniz.
 

-- Seyahatiniz öncesinde doktorunuzla mutlaka görüşmeye çalışın -- 
 

Her ne kadar tedavinizi düzenli bir şekilde sürdürüyor olsanız  ve viral yükünüz B (belirlenemeyen) seviyede olsa da, olası son dakika sağlık sorunlarını önlemek amacıyla, seyahatinizden önceki son doktor görüşmenizi seyahatinizeyakın bir tarihe denk getirmeniz faydalı olacaktır.
 

Doktorunuzla yapacağınız görüşmede, yapacağınız seyahat ile ilgili bilgiler vererek, tatiliniz süresince beslenme ve günlük aktivitelerde özellikle dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilir, uzman tavsiyeleri alabilirsiniz.
 

Eğer seyahatinizi yurt dışına planlıyorsanız, bu durumda gideceğiniz ülkenin sağlık koşullarına istinaden yaptırmanız gereken aşı ve dikkat etmeniz gereken hususları da doktorunuz size anlatacaktır. 


Doktorunuzla iletişimi asla kesmemeniz ve aklınıza takılan her şeyi sormanız tedavi sürecindeki en önemli detaydır.
 

-- İlaçlarınızı aldığınızdan ve yeterli sayıda olduklarından emin olun! --

-- İlaçlarınızı aldığınızdan ve yeterli sayıda olduklarından emin olun! --

-- İlaçlarınızı aldığınızdan ve yeterli sayıda olduklarından emin olun! --
 

HIV ile yaşayan bireyler için, düzenli ilaç kullanımı, olmazsa olmazdır!
Tatil bu duruma değiştirmez ve tatilde ilaçları almamak gibi bir seçenek yoktur'!

 

-Evet, Kırmızı Kurdele İstanbul’un online HIV Danışmanlığı servisine,
bir haftalık tatile çıktığımda ilaç kullanmasam olur mu? diye sorular da geldiği doğrudur!-

 

Seyahat hazırlıklarınız sırasında eğer bir “yanıma alacaklarım” listesi yaparsanız, ilaçlarınızı da bu listeye eklemek ve bu listeyi sürekli göz önünde tutmak, ilaçlarınızı yanınıza almanız için dikkatinizi çekecektir. Ve mutlaka eşyalarınızı valizinize koyduktan sonra bu listeyi tekrar bir kontrol edin, ilaçlarınızı çantanıza koyduğunuzdan ve tatilde geçirdiğiniz gün sayısından en az bir haftalık fazla ilaç aldığınızdan emin olun.
Belli mi olur, tatili uzatmak istersiniz, otobüsü, uçağı kaçırırsınız vs. vs. 


Tedbirli davranmak her zaman iyidir.
 

Kırmızı Kurdele İstanbul’un online HIV danışmanlığı servisine, çoğunlukla da yaz aylarında, çıktıkları seyahatte ilaçlarını yanına almayı unutan ya da yetersiz sayıda ilaç aldığı için sorun yaşayan onlara HIV pozitif başvurdu bugüne kadar.

Bu bireylerden bazıları yurt dışı seyahatlerini erken bitirip evlerine dönmek zorunda kaldılar!

 

Dolayısıyla seyahate çıkarken telefonunuzu, şarj cihazınızı, güneş gözlüğünüzü, mayonuzu, parfümünüzü, en sevdiğiniz ayakkabınızı evde unutmuyorsanız, en iyi arkadaşlarınız olan, sağlığınızın destekçisi ilaçlarınızı da unutmazsınız diye düşünüyoruz.
 

-- Yanınıza en az bir kaç günlük fazla ilaç alın ve fazlaları ayrı ayrı paketleyin --
 

Az önce bahsettiğimiz gibi, HIV ile yaşayan bireylerin tedavisini başarıyla sürdürmeleri için düzenli olarak ilaçlarını almaları gerekiyor. 
Ancak bu durum, hırsızlık ve kayıp vb. gibi sizin elinizde olmayan durumlarla, sekteye uğrayabilir.

 

Bu gibi durumlarla mücadele edebilmek için yanınıza mutlaka, seyahat edeceğiniz süreden bir kaç gün fazla sayıda ilaç almanızı öneririz.

(Ör: 10 günlük seyahat, 17-20 günlük ilaç gibi). Bu durum sizin olası ilaç kayıplarınıza karşı bir önlem olarak sizi koruma altına alacaktır. Yanınıza aldığınız ilaçları da farklı miktarlar haline birkaç gruba ayırarak (2 ayrı kutu gibi) seyahat çantanıza ya da el/sırt çantanıza koymanız, yine olası kayıplar da size destek olacaktır.

Düşünsenize, uçaktan indiniz ve valinizin başka bir yere seyahat etmeye karar vermiş ve sizin ilaçlarınızın hepsi valinizdeydi!
Kabus gibi değil mi? İşte bu gibi durumlarda, eğer yedek ilaçlarınızı sırt ve el çantanızda bulundurursanız,
panik durumundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.


 

*Karşılaştırmalı analizlere göre

 

www.kirmizikurdele.org
herkes için #hivbilgisi
#hivhakkindahersey


 

HIV hakkında her şey

sayfalarımıza dönmek için tıklayın

Muzaffer Fincancı
bottom of page