top of page

Bilinen en yaşlı HIV pozitif birey 100. yaşını kutluyor!


Sizi önümüzdeki aylarda ‘Lizbon hastası’ adıyla yayınlanacak bir çalışma ile Dünya HIV çevresinin tüm detaylarıyla tanıyacağı Miguel’le tanıştırmak istiyoruz.

100. yaşın doğum gününü kutlamak pek çok kişi için hayal, o güne erişenler için ise tarifi zor bir his olabilir. Fakat Miguel için 100. doğum gününe ulaşmak kişisel anlamlardan fazlasını taşıyor. O 100 yaşına sağlıkla erişen bir HIV pozitif birey olmanın hem HIV ile yaşayanlara hem de HIV bilimi çevresine vereceği güçlü mesajların da farkında ve bundan ötürü çok mutlu.


Amerikan CTV’nin haberine göre, Miguel 2004 yılında Lizbon yakınlarındaki bir hastaneye başvurduğunda, ileri evrelerde görülen belirtiler taşıyordu ve bağışıklık sistemi çok zayıflamıştı. Tanı konulduğu gün 84 yaşında olan Miguel’in ve HIV pozitif olduğuna dair hiçbir fikri yoktu. Hemen HIV ilaç tedavisi ART’ye başlandı ve bu vaka, etkin ART kullanımının 84 yaşında, son evrede tanı almış birini dahi sağlığına yeniden kavuşturmadaki etkisinin kanıtı olarak kaydedildi.


Miguel’e günlük hayatında yardımcılık yapan bir sağlık profesyoneli olan Ines, Miguel’in ilerlemiş yaşına rağmen koruduğu sağlığının, düzenli HIV tedavisinin HIV pozitif bireylere sağlıklı ve uzun bir ömür sürmekteki yararı konusundaki tüm açıklamaları doğrular nitelikte olduğunu söylüyor.

Kendisine uzun yaşamın sırrı sunulan Miguel’in cevabı ise ilginç: limon çayı!

‘’Bu yaşa ulaşmamın nedeni, her gün yatmaya gittiğimde bir bardak limonlu çay yapmam” diyor gülerek. “Büyükçe bir dilim limon, kabuğu ile beraber beş dakika kaynar ve sonunda bir tatlı kaşığı bal eklerim”.


Araştırma ekibinden, HIV uzmanı olan Dr. Guaraldi, Miguel’in durumunda küçük bir ilhamdan fazlasını buluyor. İtalya, Modena Üniversitesi'nde çalışan Guaraldi, “Bu olaydaki ana mesajın HIV pozitiflerin sadece daha uzun bir ömür sürebilecekleri değil, uzun, sağlıklı, dolu dolu bir ömür sürecekleri. Lizbon Hastasının HIV ile yaşayan bireylere sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma konusunda umut, bir sembol olduğuna inanıyorum. Araştırmacılar ve doktorlar için ise HIV ile yaşayan insanlara daha iyi bakım sağlayabileceğimize ilişkin iddialarımızın bir kanıtı’’.


Kırmızı Kurdele İstanbul ekibi olarak Miguel’e sağlıklı ve olabildiğince uzun bir ömür diliyor ve hem HIV pozitif bireylere ilham olduğu hem de HIV bilimine katkıları için teşekkürü borç biliyoruz.


HIV hakkında her şey sayfalarımızdaki temel konu başlıklarından biri olan ‘HIV ile yaş almak’ başlıklı #hivbilgisi yazımızı buraya tıklayarak hemen okuyabilirsiniz. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey

bottom of page