top of page

hiv belirtileri

HIV belirtileri

HIV belirtileri nelerdir? Belirtiler ne zaman başlar?


- Akut dönem -


HIV vücuda girdikten ortalama 2 - 4 hafta içinde (bu süre kişiden kişiye, bünyeden bünyeye göre değişebilir), ateş, lenf bezlerinde büyüme, döküntü, kas ağrısı vb. şikayetler oluşturabileceği gibi bu dönem hiçbir belirti görülmeden de geçirilebilir (bu da kişiden kişiye, bünyeden bünyeye göre değişebilir). HIV yayılım riskinin en yüksek olduğu dönem akut enfeksiyon dönemi yani HIV'in vücuda girdiği bu ilk günlerdir. Bu süreçte virüs vücutta hızla yayıldığı ve kişi HIV pozitif olduğunu henüz bilmeyişine bağlı olarak HIV ilaç tedavisi almadığı için aktarımı/bulaştırılması olasılığı daha yüksektir.

- Sessiz/Bulgusuz dönem -

Bu dönem (akut dönem) geçtikten sonra belirtiler devam edebileceği gibi bir kaç yıl hiçbir belirtinin gözlemlenmemesi de mümkün olabilir. Bu dönemde bulaş olasılıkları hala yüksektir. Belirtisiz süre bazen günler, bazen aylar ve hatta yıllara yayılabilir. İstatistiklere göre HIV en çok bu evrede yayılmaktadır. Çünkü kişi HIV pozitiftir ancak belirti olmadığı için test yaptırmamış ve bunu bilmiyor olabilir. Bu yüzden yılda en az bir kez HIV testi yaptırmak ve sonuç pozitifse HIV ilaç tedavisine (ART) hemen başlamak hem kendi sağlığınız, hem toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.
 

- İleri dönem (AIDS) -

HIV tanısı aldığı halde HIV ilaç tedavisi (ART) almayan HIV pozitiflerde virüs vücutta çoğalır ve bir başka aşama olan ve pek çok hastalığın görülebileceği AIDS dönemine girilebilir. Virüs vücudun savunma sistemini giderek zayıflatacağından bu döneme kadar hiçbir ilaç tedavisi almamış bireyler

enfeksiyonlara ve kanserlere karşı dirençlerini giderek yitirirler ve çeşitli organlarında kanserler, enfeksiyonlar oluşabilir. HIV'i yakın zamanda edinmiş kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir;

*Sık ve kolay hastalanma,

*Uzun süren yüksek ateş,

*İleri derecede istemsiz kilo kaybı,

*Uzun süren öksürük,

*Tekrarlayan yaygın uçuklar,

*Ağızda pamukçuk,

*Ağır ishal

 

Fakat bu belirtiler şüpheli temastan hemen sonraki ilk bir kaç günde başlamazlar.

HIV'i edinmiş ve ilaç tedavisine henüz başlamamış kişiler yıllarca bu evrede kalabilir ve bu süreçte bulaştırıcılıklarını sürdürürler. Bu dönemde de
hiçbir müdahale yapılmadığı yani HIV ilaç tedavisine başlanmadığı takdirde süreç ölümle dahi sonuçlanabilir.

Fakat HIV tanısı almış ve HIV ilaç tedavisine başlamış bireyler için böyle bir ihtimal yoktur ve HIV pozitif
bireyler,
Belirlenemeyen = Bulaştırmayan sayesinde virüsü cinsel partnerlerine bulaştırmadan, yaşam kalite ve sürelerinden bir şey kaybetmeden sağlıklı bir ömür sürdürebilir, çalışabilir, evlenebilir, HIV negatif çocuk sahibi olabilirler.

- HIV uzun süre belirti göstermeyebilir mi? -

HIV ile yaşayan fakat henüz tanı almamış yani henüz HIV ile yaşadığını bilmeyen ve HIV ilaç tedavisi (ART) kullanmayan
bireylerin bazılarında, HIV bulaşısını takip eden birkaç yıl sonra dahi hiçbir belirti görülmeyebilir.

Bununla birlikte, eğer hayatlarına tedavi olmadan devam ederlerse, belirli bir süre sonra;

*Cilt döküntüleri

*Yorgunluk

*Gece terlemesi

*Hafif kilo kaybı

*Ağız ülseri

*Cilt mantarı

*Tırnak enfeksiyonları

gibi HIV ile ilgili hafif belirtiler yaşamaya başlarlar. Bu belirtiler HIV'in edinilmesinden beş yıl sonra hatta daha da uzun bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bir başka ifadeyle HIV uzun yıllar boyunca hiçbir belirti göstermeyebilir.

Bu belirtiler HIV'in kendisinden değil bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu olarak gelişen hastalıklara veya
enfeksiyonlardan kaynaklı olarak oluşur. Bir başka deyişle; bu belirtiler vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığının ve enfeksiyonlarla mücadele gücünün azaldığının belirtileridir. Gelişebilecek hastalık ve belirtilerin türleri çok çeşitli olabilir.

HIV ile yaşayan bir birey hayatına HIV ilaç tedavisi (ART) almadan devam ederse, bu hastalıklar ve semptomlar
muhtemelen çok daha ciddi hale gelecektir. Bağışıklık sistemindeki hasar daha şiddetli olduğunda, HIV pozitif kişide pnömokistik carinii pnömoni (PCP) (akciğer hastalığı), mikobakterium enfeksiyon hastalıkları (MAC), sitomegalovirus (CMV), toksoplazmoz ve kandidiaz (pamukçuk) dahil olmak üzere fırsatçı enfeksiyonlar görülebilir.

 

Fakat altı çizilmesi gereken en önemli şey; yukarıdaki cümlede saydığımız bu belirtilerin AIDS olarak bilinen geç evrede görüldüğü, ilaca erişim ve tedavi başarısının olduğu hiçbir durumda HIV pozitifliğin AIDS evresine dönüşmediği ve viral yükü belirlenemeyen seviyeye baskılanmış olan HIV pozitiflerin cinsel partnerlerine kondomsuz ilişkilerinde bile HIV bulaştırmayacak olmalarıdır.

 



 

,

B=B

Günümüzdeki modern HIV ilaç tedavisi (ART) ile HIV pozitif bireyler bu belirtileri asla yaşamayabilirler. Birleşmiş Milletler AIDS programı UNAIDS’in 2016 yılında yayınladığı bir rapora göre HIV ile yaşayan ve tam tedavi uyumu/başarısıyla HIV ilaç tedavisi kullanan bireyler için yaşam beklentisi HIV negatif, yani HIV taşıyıcısı olmayan bireylerle tamamen aynı seviyededir.

 Eğer herhangi bir şüpheli temasınız olduğunu düşünüyorsanız bu şüpheleri gidermenin tek ve kesin yolu bu temastan en erken 14 gün sonra HIV testi yaptırmaktır.

HIV testleri ile ilgili bilgiler için Türkiye'nin en çok başvurulan #hivbilgisi kaynağı olan sitemizin HIV testleri bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

www.kirmizikurdele.org
herkes için #hivbilgisi

#hivhakkindahersey

 

HIV hakkında her şey

sayfalarımıza dönmek için tıklayın

Yanlış HIV soruları
bottom of page