top of page

Kimlik bilgilerinizi vermeden (anonim) ve ücretsiz HIV testi yaptırabileceğiniz merkezler

Güncelleme tarihi: 12 May 2023



 

Güncelleme (9): Ocak 2023

#hivbilgisi notu yayın tarihi: 21 Haziran 2020


(Güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.)


 

Ülke genelinde çok önemli bir ihtiyaç olan anonim (kimlik bilgisi paylaşmadan) ve ücretsiz HIV testi yaptırma olanakları uzun yıllardır, olağan koşullarda bile sıkıntılı bir konu olarak biliniyor.


Neredeyse hiç seçeneğin olmadığı uzun bir dönemin ardından, sivil toplum kuruluşlarının yoğun çabaları, yerel yönetimlerin pozitif yaklaşımı ve özellikle Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın ciddi destek ve iş birliğiyle -şimdilik- *birkaç şehirdeki anonim test merkezlerinde (**GDTM) bu önemli hizmet başlamış ve yoğun talep görmüştü.


**Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri; HIV hakkında bilgi almak ve HIV testi yaptırmak isteyen herkese, HIV’e ilişkin danışmanlık hizmeti vermek ve aynı zamanda anonim (kimlik bilgisi vermeden ve gizlilik esasları içerisinde) ve ücretsiz test yaptırabilme imkânı sunmak, test sonucu pozitif çıkan bireyleri kesin tanı tedavi için bir hastaneye yönlendirmek üzere oluşturulmuştur.


*Kimlik bilgilerinizi vermeden HIV testi yaptırabileceğiniz merkezleri ve iletişin bilgilerini içeren tam listeyi aşağıda bulabilirsiniz

Ancak hayatlarımıza girişiyle birlikte her şeyi derinden etkileyen ve alışkın olduğumuz gündelik düzeni tamamen değiştiren Koronavirüs, GDTM’leri de etkilediği için hizmetler uzun bir süre için durmuş ve tüm enfeksiyon servislerindeki koronavirüs yoğunluğuna bağlı olarak, ülke genelinde HIV testi yaptırmak zorlaşmıştı.


Güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı olarak #onlinehivdanismanligi servisimize gelen-abartısız- binlerce soruya bağlı olarak test merkezlerinin süreçlerini yakından takip ediyoruz ve pandeminin resmi olarak bitmesinin ardından hangi test merkezine nasıl ulaşacağınıza dair bilgi notlarını düzenli aralıklarla güncelleyerek paylaşıyoruz..


.: Kimlik bilgilerinizi vermeden HIV testi yaptırabileceğiniz merkezler ve yönlendirme alabileceğiniz STK'lar :.

-Kırmızı Kurdele İstanbul www.ucretsizhivtesti.com projesi®


İhtiyacın büyüklüğü ve seçeneklerin azlığına bağlı olarak geliştirilen bir Kırmızı Kurdele İstanbul projesi olan ‘Ücretsiz HIV Testi’ projesi, uygulanmaya başlandığı ilk günden bu yana, talebin yoğunluğu ve maddi olanakların kısıtlılığına bağlı olarak, kapasitesinin birkaç katını karşılamaya çalıştı. Her ne kadar elimizden geleni yapsak ve olanakları zorlasak da itiraf etmeliyiz ki, proje kapasitesinin on katından fazla talebi karşılamakta çok zorlandık.



Türkiye’de neredeyse hiç kimsenin HIV hakkında konuşmak/katkı sunmak istememesinin doğal bir sonucu olarak, bu tip taleplerin tamamını karşılamaya yetecek bağımsız bağışlar alamadığımızı da bir başka itiraf olarak ekleyelim.


Fakat bunları mazeret olarak sunmuyor ve bütün olumsuzluklara rağmen ‘Ücretsiz HIV Testi ve Farkındalık'' projemizi yeniden şekillendirmek ve geliştirmek için yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak www.ucretsizhivtesti.com üzerinden HIV testi yönlendirmesi yapmaya kesintisiz devam ediyoruz. Dilerseniz www.ucretsizhivtesti.com'u ziyaret ederek proje hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve buraya tıklayarak proje kapsamındaki test talebinizi Kırmızı Kurdele İstanbul #onlinehivdanismanligi servisine iletebilirsiniz. Test talepleri bize ulaştıkları sıraya ve aylık test kapasitesine göre, sırası geldiğinde yanıtlanacaktır.



-İstanbul, Şişli Belediyesi Boysan Yakar Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi

Bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden aktivist dostumuz Boysan Yakar'ın adını taşıyan merkez ülkemizin en eski ve deneyimli Gönüllü Danışmanlık Test Merkezi olma özelliğini taşıyor.


Hizmete bir süre ara verdikten sonra 1 Ekim 2015'ye yeniden açılan ve Şişli Belediyesi Yerleşkesinde bulunan Merkez, hafta içi her gün17.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet veriyor.


Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm bilgiler için; 444 31 12'yi arayabilir ya da saglik@sisli.bel.tr adresine yazabilirsiniz. Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.


-İstanbul, Beşiktaş Belediyesi GDTM

Beşiktaş Belediyesi bünyesinde hizmet sunan Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi, Ekim 2017’den beri hizmet veriyor. Merkezde hafta içi her gün 9:00-16:00 saatleri arasında randevu ile ücretsiz ve anonim HIV testi yaptırmak mümkün.


Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm bilgiler için; 0212 258 24 16'yi arayabilir ya da saglikliyasammerkezi@besiktas.bel.tr'ye yazabilirsiniz. Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.


-Ankara, Çankaya Belediyesi GDTM


Çankaya Belediyesi bünyesindeki Halk Sağlığı Merkezi Aralık 2016’dan bu yana ücretsiz ve anonim olarak hızlı HIV testi hizmeti veriyor.

Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm bilgiler için; 0 312 230 51 10'yi arayabilir ya da gonullutestdanisma@cankaya.bel.tr'ye yazabilirsiniz. Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.



-İzmir, Konak Belediyesi GDTM

Konak Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve HIV Testİ Merkezi, Haziran 2018’de hizmete açıldı.

Hafta içi her gün 08:00 – 17:00 saatlerinde açık olan merkez, ücretsiz ve anonim HIV testi hizmeti sağlıyor.

Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm bilgiler için; 0232 484 22 91'yi arayabilir ya da saglik@konak.bel.tr'ye yazabilirsiniz. Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.


-Bursa, Nilüfer Belediyesi GDTM

Nilüfer Belediyesi bünyesinde hizmet sunan merkez, Bursa'daki tek anonim HIV testi merkezi. Merkezde ücretsiz danışmanlık ve HIV testi hizmeti alabilmek mümkün

Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm güncel bilgiler için; 0224 483 71 15'yi arayabilir ya da nilufer@nilufer.bel.tr'ye yazabilirsiniz. Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.




-Mersin, Büyükşehir Belediyesi GDTM



Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Haziran 2018'de hizmete açılan merkezde, anonim (kimlik bilgisi istemeden) olarak HIV hakkında danışmanlık veriliyor ve ücretsiz HIV test hizmeti sağlanıyor.

Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm güncel bilgiler için; 0324 232 00 72'yi arayabilir ya da saglikisleridb@mersin.bel.tr'ye yazabilirsiniz.

Merkeze gitmeden önce kendileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.


-Diyarbakır, Dicle Üniversitesi Ücretsiz ve Anonim HIV Testi Merkezi



Diyarbakır Dicle Üniversitesi içinde yer alan merkez Ocak 2023'de hizmete açıldı.

Ücretsiz ve anonim olarak HIV hakkında danışmanlık veriliyor ve test hizmeti sağlanıyor. Güncel çalışma saatleri, adres bilgisi, kullanılan güncel test tipi, randevu ve tüm güncel bilgileri merkezden edinebilirsiniz.


Dicle Üniversitesi Yaşam Merkezi -1. katta hizmet veren merkezin güncel çalışma saatleri 11:30 - 13:30 ve randevu gerekmiyor.



-Pozitif Yaşam Derneği, HIV testi projesi


Türkiye'de HIV alanında önemli çalışmalar yapan bir diğer dernek olan ve kendisini HIV’le yaşayan bireylerin mahremiyet endişesi taşımadan gizlilik içerisinde hizmet alabildiği bir merkez olarak tanımlayan Pozitif Yaşam Derneği, dönemsel maddi olanakları dahilinde İstanbul ve/ya da farklı şehirlerde dönemsel olarak ücretsiz HIV testi yönlendirmesi yapabilir.



Pozitif Yaşam Derneği'nin sağlayabileceği bu imkândan yararlanmak isterseniz, -tercihen Kırmızı Kurdele İstanbul tarafından yönlendirildiğinizi belirterek- info@pozitifyasam.org adresine yazarak bilgi edinebilirsiniz.

-Pozitif-İz Derneği, HIV testi projesi


Türkiye'de HIV alanında önemli çalışmalar yapan bir diğer dernek olan ve kendisini HIV pozitif kişiler ve yakınlarını fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden güçlendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlayan Pozitif-İz Derneği, dönemsel maddi olanakları dahilinde İstanbul ve/ya da farklı şehirlerde dönemsel olarak ücretsiz HIV testi yönlendirmesi yapabilir.

Pozitif-İz Derneği'nin sağlayabileceği bu imkândan yararlanmak isterseniz, -tercihen Kırmızı Kurdele İstanbul tarafından yönlendirildiğinizi belirterek- info@pozitifiz.org adresine yazarak bilgi edinebilirsiniz.




bottom of page