top of page

1 Aralık Dünya AIDS günü 2021 bildirisi

Güncelleme tarihi: 30 Kas 2022

''Bilimsel gelişmeler AIDS’i dünya genelinde sonlandırmada tek başına yeterli olmayacak.'' Kırmızı Kurdele İstanbul, 2017 yılında başladığı ve Türkiye HIV topluluğu için gelenekselleşen Dünya AIDS günü bildirilerini 2021 yılında da sürdürdü.

Dünya AIDS gününün uluslararası teması olan' "eşitsizlik" vurgusunun paylaşıldığı bu yılki bildirinin başlığı ise; Kırk yıllık eşitsizlik; AIDS.

 

1 Aralık Dünya AIDS Günü 2021 bildirisi Kırk yıllık eşitsizlik; AIDS


Son yıllardaki hızlı ve olumlu bilimsel gelişmeler test, tedavi ve önleme konularında yenilikler ve güçlü araçlar sunsa da, AIDS dünya genelinde hayatları olumsuz etkilemeye devam ediyor.


Kırk yıldır hayatımızda olan AIDS, bazı ülkelerde kontrol altına alınmış olsa da, dünya genelinde eşitsizliklere sebep olmaya devam ederken, son iki yıldır hayatımızda olan COVID19 pandemisi hem bu eşitsizlikleri derinleştirdi, hem de yenilerine sebep oldu.



Oysa bilimsel gelişmeler umut verici ve bilim AIDS’i tamamen sonlandırma hedefinin gerçekçi olduğunu her seferinde daha güçlü bir şekilde müjdeliyor. Günümüzde günde sadece tek tablete düşen etkin ilaç tedavisi (ART), etkin bir bulaş önleyici olarak PrEP, ilaç tedavisi sayesinde vücutlarındaki virüs baskılanan bireylerin cinsel partnerlerine HIV bulaştıramayacağını bilimsel olarak kanıtlayan B eşittir B gibi harika gelişmelere ek olarak, tedavide günlük haplar yerine uzun süreli enjeksiyon formları hayatlarımıza girerken, kesin tedavi çalışmalarından olumlu haberler geliyor.



Fakat bunlar ve bugünden sonra yaşanacak tüm bilimsel gelişmeler AIDS’i dünya genelinde sonlandırmada tek başına yeterli olmayacak. 2021 yılının AIDS tablosuna baktığımızda, gerek küresel gerek yerel politik liderlerin, gerekse hükümetler ve toplumların bilimle senkronize olamamalarının ve eşitsizlikleri gidererek tekrar etmelerini engelleyecek yaklaşımlar geliştirememiş olmalarının net sonuçlarını görüyoruz. Bunun ortak bir başarısızlık tablosu olduğunu doğrulamak için, UNAIDS’in 2025 yılında erişmeyi umduğu 95-95-95 hedeflerindeki durumumuza bakmak yeterli.''

(Bildirinin devamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)



bottom of page